T

Tchaj-pej zelená, Taipei betonová

Ideálním obdobím pro návštěvu Tchaj-peje, hlavního města asijského ostrovního státu Tchaj-wanu, je jaro.

Tehdy je totiž vzduch celého města prodchnut lehkou vůní rozkvetlých květin. Ale i podzim si lze ve velkoměstě užít, protože s sebou přináší příjemně chladivé počasí. 

Tchaj-pej je město, v němž se elegantně prolínají pulzující pokrok a smyslná tchajwanská tradiční kultura. Kromě toho je zde spousta míst, která stojí za prozkoumání: od ikonického mrakodrapu Taipei 101, z jehož vrcholu je vidět široko daleko, až po noční procházky podivuhodným nočním trhem Š’-lin (Shilin). Ty, které lákají procházky přírodou a chtějí si Tchaj-pej užít z jiného úhlu pohledu, zase naplno zaměstná výstup na Sloní horu nebo toulky po krásách přírodního parku Jang-ming-šan (Yangmingshan). Způsobů, jak v tomto rušném městě naložit s volným časem, je opravdu spousta a i procházku labyrintem zdejších zapadlých uliček lze proměnit v dobrodružnou cestu za poznáním místních kuriozit, při jejichž objevování není ničím výjimečným, že se ztratíte. To naštěstí nevadí, protože obyvatelé Tchaj-peje jsou natolik srdeční, že každému, kdo zabloudí do špatné části města, velmi rádi pomohou najít cestu zpět.

Vrchol z betonu a oceli

Ve známém mrakodrapu Taipei 101, deváté nejvyšší budově světa, najdeme především kanceláře mezinárodních firem i finančních institucí. Je 509 metrů vysoký a zdejší výtahy jsou tak rychlé, že byly roku 2004 zařazeny do Guinnessovy knihy rekordů – jezdí rychlostí přes tisíc metrů za minutu. Takže pokud se chce turista pokochat výhledem na město z observatoře ve výšce 382 metrů, dostane se z přízemí do osmdesátého devátého patra za pouhých sedmatřicet sekund. O dvě patra výš se nachází i venkovní rozhledna, jež je otevřena jen za opravdu pěkného počasí. V Taipei 101 se nalézá i exkluzivní šestipatrové nákupní centrum Taipei 101 Mall, které by se dalo přirovnat k newyorské Fifth Avenue nebo k pařížskému bulváru Champs-Élysées. Obchody značek Cartier, Dior, Hublot, Prada, Versace, ale i mnoha dalších lákají do svých okouzlujících útrob nejednoho fajnšmekra, který si v případě únavy z nákupů může doplnit energii v pátém patře, které je vyhrazeno restauracím.

Taipei skyline Panorama

JEN PRO ZVĚDAVCE

Stačí necelá půlhodinka autem, aby člověk zapomněl na věžáky a opulentní moderní architekturu. Blížíme se k buddhistickému chrámu Lung-šan (Lungshan) z osmnáctého století. Ten leží jen kousek od řeky Tan-šuej, jež protéká Tchaj-pejí. Chrám byl bohužel během tří století své existence několikrát poničen při zemětřeseních a požárech, takže se z něj žádné původní starožitnosti nedochovaly. Jeho nejnovější podobu mu na začátku dvacátého století vtiskl architekt Wang Yi-shun, ale chrám byl znovu zdevastován během druhé světové války a pak opětovně zrekonstruován. Průčelí chrámu zdobí bronzové pilíře, po nichž se vinou draci, a všude ve vzduchu je cítit typická vůně tchajwanských vonných tyčinek, doprovázená ševelením zástupů věřících, kteří do chrámu přinášejí obětiny. Na jedné straně posvátné budovy je bylinková zahrádka, v níž si lze objednat hořký bylinný čaj, jenž zažene žízeň a ochladí tělo i v těch nejparnějších dnech, zatímco na druhé straně chrání chrám „zahrada hadů“, která byla v minulosti plná klícek s jedovatými kobrami a zmijemi. Ty v ní dnes nenajdete, ale pokud „hadí alejí“ projdete, dostanete se na tržiště Chua-š’ (Huashi). V něm si odvážní gurmáni mohou pochutnat na vařeném či smaženém hadím mase. Další laskominy lze okusit na nejznámějším nočním trhu Š’-lin, který je od trhu Chua-š’ vzdálen asi sedm a půl kilometru. Zde se podává slavné tchajwanské totálně fermentované „stinky tofu“, které si oblíbí jen málokterý cizinec. Méně odvážní labužníci při troše štěstí najdou stánek, jenž prodává vaječnou omeletu plněnou ústřicemi, či stánek, který je otevřený každý den od sedmi hodin večer až do tří do rána. Ten obsluhuje usměvavý šedesátiletý chlapík připravující bezkonkurenční lahodné čerstvé džusy.

Hora Yangmingshan
Hora Yangmingshan
ZELENÁ PRO PŘÍRODU

Do národního parku Jang-ming-šan je to pouhých deset kilometrů jízdy autem. Kromě krásné zeleně bude turistům odměnou i pohled na zajímavý přírodní úkaz Siao jou keng (Xiao You Keng) v nadmořské výšce 805 metrů, kde přímo ze země vyvěrají sirné výpary. Po hodince uvolněné chůze lze ze Siao jou keng vystoupat až na Čchi-sing (Qixing), nejvyšší horu Tchaj-peje, jež se tyčí do nadmořské výšky 1 120 metrů. Další parádní vyhlídku na Tchaj-pej poskytuje vrcholek Sloní hory. Ta se tyčí v obchodní čtvrti Tchaj-peje, ve které se nachází i zmíněný mrakodrap Taipei 101. Pokud vás lákají romantické západy slunce, tak bude nejlepší, když na horu vystoupáte v pozdních odpoledních hodinách, a pokud možno ve všední den. O víkendech se na Sloní horu bohužel vydává větší počet lidí, a výhled na město si tolik nevychutnáte. Na vrcholek hory vede dlouhé dlážděné schodiště a cesta po něm trvá asi dvacet minut. Nenechte se odradit. Pohled na betonovou Tchaj-pej z obrovského balvanu obklopeného zelení představuje takovou oázu klidu, jakou byste v rušných ulicích tchajwanského velkoměsta hledali jen marně.

MIMO ULICE

V Tchaj-peji je spousta hotelů, které nabízejí luxusní ubytování se vším všudy. Aby si člověk svůj pobyt v jihovýchodní Asii opravdu užil, určitě si vybere některý z pětihvězdičkových hotelů situovaných přímo v centru města. The Okura Prestige Taipei potěší ty, kdo se při plavání rádi dívají na božsky modré nebe nebo na hvězdami prozářenou noc, jelikož se na jeho střeše rozprostírá nekrytý bazén s barem, příznačně nazvaným WET. Dalším hotelem, který se k pobytu v metropoli nabízí, je W Taipei. V něm se nachází restaurace The Kitchen Table, jež bufetovou formou podává i čerstvé kraby nebo mušle. Zdejší návštěvníci si ale nejvíc oblíbili vepřové kolínko pečené s kmínem a česnekem, jež doplňují kysané zelí, jablečný džem a batáty. Hotel Mandarin Oriental se zase může pochlubit vůbec největším hotelovým spa na Tchaj-wanu. Chcete-li ochutnat i jiná jídla než hotelová, pak zavítejte do restaurace Chamonix. Ta je zvláštním světem, který v sobě protkává vlivy kvalitního japonského teppanyaki a francouzské kuchyně. Za zkoušku určitě stojí místní specialitka – kachní prsa připravovaná na brandy. Pokud drůbež nemusíte, pak pro vás v Nº168 Prime Steakhouse, jenž má v Tchaj-peji dvě pobočky, připraví ty nejúžasnější steaky z hovězího plemene Wagyu.

Pětihvězdičkový luxusní hotel Mandarin Oriental Taipei omráčí hosty nejen čistým exteriérem či elegantním a vzdušným lobby.
Pětihvězdičkový luxusní hotel Mandarin Oriental Taipei omráčí hosty nejen čistým exteriérem či elegantním a vzdušným lobby.
CategoriesNezařazené