Zlato je drahým kovem, který lidstvo fascinuje už odnepaměti.

Panovníci a bohatí se jím odjakživa okázale zdobili, aby svému okolí dali na odiv vlastní status i výjimečnost, ale proč se lidé jednoho krásného dne rozhodli, že by tento kov měli začít i konzumovat?

Zajít si na večeři, objednat pár kousků sushi pokrytých tenoučkým plátkem třpytivého kovu a k tomu přiobjednat a pomalu usrkávat nasládlý likér, ve kterém se vznášejí zlatavé vločky? Ještě před pár lety by taková situace mnohým připadala naprosto absurdní a vyvolala by snad jen jízlivý úsměv na tváři a nechápavý pohled doprovázený nesouhlasný kroucením hlavy. Nicméně je čím dál jasnější, že si zlato vcelku úspěšně probíjí cestu na talíře dnešních labužníků i těch, kteří se nespokojí s ničím průměrným.

Jídlo je nuda

Samotné jídlo už začíná některé gurmány nudit, a tak hledají nejrůznější způsoby, jak si něco tak obyčejného, jako každodenní stravování, co nejvíc ozvláštnit, a to zcela v souladu s filozofiemi „joie de vivre“ a „dolce vita“. Jenže jak si naplno užít chuť něčeho, co nijak nevoní, není sladké, pálivé a ani pikantní? Jedlé a třpytivé dvaceti čtyř karátové zlato má naštěstí svou nepopiratelnou symboliku, která z něj činí něco takřka nadzemského a nadmíru luxusního, ale všeho s mírou. Generální ředitel novozélandské společnosti Gold Leaf, který si přeje být znám jen jako Adenino, zcela otevřeně říká: „Nemyslím si, že přidávání zlata do pokrmů je nějakým extrémním výstřelkem. Podle mě je to něco, co by čas od času měl zkusit každý. Stačí jen několika zlatými vločkami posypat sushi nebo dortík, a hned je celkové vzezření pokrmu o několik tříd výš.“

Pozlacený jídelníček

Jaké pokrmy by měli okusit ti, kteří touží po omamné „nechuti“ zlata? Třeba pizzu, kterou servírují v newyorské restauraci Industry Kitchen. Ta v přepočtu stojí přibližně čtyřicet pět tisíc korun českých a kromě dvaceti čtyř karátového plátkového zlata na ní strávník najde britský plísňový sýr stilton a klasické trio laskomin pro pravé gurmány: foie gras, lanýže a prémiový kaviár. Australská restaurace Phat Stacks Burgers má na svém menu kromě klasických burgerů i takový, který se skládá z mletého hovězího, smaženého kuřete, sýra, cibulových kroužků, papriček jalapeños a z pozlacené bulky. Tento cheeseburger s názvem Golden Phat Stack lze pořídit přibližně za tisíc pět set korun. Pokud ani cenově přijatelný burger neuspokojil chuťové buňky, nezbývá než vyrazit do mexického resortu Grand Velas Los Cabos Resort, kde podávají nejdražší taco na světě, které stojí zhruba půl milionu korun a obsahuje jemné hovězí maso Kobe, kaviár beluga, i krémový sýr brie s černým lanýžem. To vše je samozřejmě podáváno v kukuřičné tortille dekorované dvaceti čtyř karátovým plátkovým zlatem.

Kde není chuť, jsou emoce

Švýcar Sébastien Jeanneret na takové megalomanské kromě moc není a svou firmu DeLafée založil s jediným posláním. Chtěl vyrobit výjimečnou čokoládu plnou pozitivních emocí. „Poprvé jsem zlato na pokrmu spatřil v New Yorku, když jsem si tam v jedné restauraci objednal sushi,“ vypráví o svém zážitku. „Líbilo se mi to, ale už v té chvíli jsem si uvědomil, že v čokoládě bude zlato vypadat mnohem lépe než na sushi. Navíc jsem chtěl vytvořit něco jedinečného, co by v sobě spájelo naše národní hodnoty. Jsme bohatou zemí a naše čokolády jsou známé po celém světě. Tak jsem se dostal i k výrobě čokolády se zlatem. Podle mě to, že dáme někomu čokoládu, znamená, že ho máme rádi, ale pokud mu dáme čokoládu, která obsahuje i zlato, pak dáváme najevo city mnohem silnější.“ CEO americké firmy CornucAupia, která je také distributorem jedlého zlata tuto emocionalitu ještě dále zdůrazňuje: „Tím, že někomu naservírujeme pokrm ozdobený jedlým zlatem mu dáváme najevo, že ho máme opravdu rádi, a že obdivujeme vše krásné.“

Kam s ním?

Jedlé zlato v přiměřeném množství lidskému organismu nijak neškodí, a tak si ho lze „vychutnat“ na různých pokrmech. Kromě čokolády, tacos a sushi se může servírovat na kanapkách, steacích, dortech, ale i v nápojích jakými jsou prémiové kvetoucí čaje, lahodné cappuccino anebo je se zlatými vločkami možno vyrobit i led. Možností, jak si zlato v jídle užít je spousta a je jen na každém člověku, jak moc kreativní v tomto ohledu bude. V tomto případě je u pokrmu skutečně důležité jeho vizualita a lze zcela vážně tvrdit, že pokud jde o jedlé zlato, tak ho opravdu jíme očima.

CategoriesNezařazené