Tanzanit, nádherně modrý kámen, byl před 50 lety představen světu díky značce Tiffany.

Proslulé dědictví klenotnického impéria Tiffany & Co. se opírá nejen o nejčistší diamanty, ale také o šperky s nádhernými drahými kameny, z nichž některé byly dokonce díky dobrodružným výpravám Tiffanyho gemologů objeveny. Patří mezi ně například kunzit, morganit, tsavorit a právě tanzanit, který se nachází pouze na jednom místě na světě, nedaleko Kilimandžára v Tanzanii, podle které jej Tiffany pojmenovalo.

Pro tanzanit je charakteristický pleochroický efekt, což znamená, že drahokam má z různých stran různá zabarvení. Díky jedinečné intenzivně modrofialové barvě se stal jedním z nejoblíbenějších drahokamů. Šperky s tanzanitem jsou nejen krásné, ale jsou také považovány za dobrou investici. Četností výskytu surových kamenů je totiž tanzanit zhruba tisíckrát vzácnější než diamant, a odhaduje se, že jeho zásoby se během 30 let vytěží. Proto cena tanzanitů stoupá a v budoucnu ještě poroste.

Tiffany používá tanzanit ve svých kolekcích neustále od jeho objevení, k 175. výročí značky byl vytvořen speciální náhrdelník s obrovským tanzanitem; letošní novou kolekci Paper Flowers zdobí vedle zářivých diamantů i barva tanzanitů, a nádherné šperky se sytě modrým drahokamem byly představeny i nedávno v rámci nejluxusnější kolekce vysokého šperkařství Tiffany Blue Book.

Tiffany & Co.

CategoriesNezařazené