Lidé a emoce. Právě to je podle CEO developerské skupiny Neocity Odeda Bera cíl a smysl jeho práce.

Snad i proto se Neocity nadále rozrůstá o projekty, ve kterých obyvatelé nenacházejí jen unylé místo k přespávání, ale skutečný domov.

Když Oded Ber v roce 2000 úspěšně dokončil studia obchodu a práv na izraelské univerzitě IDC Herzliya, začal se živit jako právník v malé firmě zabývající se moderními technologiemi. Záhy mu ale došlo, že nechce celý svůj život strávit vysedáváním nad hromadami právních dokumentů a že je duší spíše obchodník. V roce 2004 tedy začal pracovat pro tamějšího developera Neocity, po třech letech přešel do developerské společnosti Engel Group na pozici CEO a přestěhoval se do Prahy. V roce 2011 se dozvěděl, že Neocity hledá generálního ředitele pro střední Evropu, a tak svůj život opět propojil se společností, která mu dodnes vyhovuje jak po pracovní, tak po lidské stránce.

Souvisí to, že jste se přestěhoval do Prahy, s rozšiřováním působnosti developera Neocity do střední Evropy, nebo je to jen náhoda?

To, že žiju tady, je náhoda. V roce 2004 společnost Neocity využila velké příležitosti, která se ve střední Evropě naskytla, podařilo se jí totiž získat velké peníze na investici právě v této geografické oblasti. A samozřejmě i vztahy Izraele a České republiky byly v té době na velmi dobré úrovni, ostatně stejně jako dnes. Já tehdy kvůli práci cestoval po celé centrální a východní Evropě, od Rumunska přes Maďarsko až po Polsko. Pak ve správný čas přišla ta správná nabídka od jiného izraelského developera, Engel Group, a sice vést jejich pobočku v Praze. Přestěhoval jsem se sem v roce 2007 a musím říct, že jsem tohoto rozhodnutí nikdy nelitoval, žije se mi tu velmi dobře.

Co se vám na společnosti Neocity tak líbilo, že jste se pro ni rozhodl znovu pracovat?

Pro mě jsou při práci nejdůležitějším faktorem kolegové, se kterými pracuji. V Neocity byli už tehdy úžasní zaměstnanci, rozešel jsem se s nimi v dobrém a je vidět, že je jejich práce skutečně baví, protože tam působí dodnes. Je moc fajn vidět někoho, kdo dělá to, v co věří. Tak by podle mě měl development a trh s nemovitostmi vypadat. Nemělo by to být jen bezduché nakupování, stavění a prodávání, ale proces naplněný emocemi. Přesně takové jsou i naše projekty, malé nebo střední, nikdy megalomanské. Některé jsou luxusní, ale u většiny se snažíme, aby byly cenově dostupné pro širší klientelu. Nejlepší na mém působení v Neocity je zkrátka to, že každé ráno vstanu a do práce se doopravdy těším.

Který z projektů skupiny Neocity je v tuto chvíli aktuální?

Určitě příprava druhé fáze libeňského projektu Studánka, který ponese název V Zahradách. Začneme ho realizovat v září a měl by být dokončen na přelomu roku 2020 a 2021. Jsme rádi, že jsme získali všechna nutná povolení a můžeme se pustit do práce. I když se mě různí lidé ptali, proč právě Praha 8, podle mě to byl správný krok. Praha 8 je na vzestupu a V Zahradách bude ten nejkrásnější tamní projekt.

Jaké developerské trendy jsou ve střední Evropě nejžádanější?

Nyní se řeší hlavně ekologie, užití přírodních materiá-lů, ale i v tom se jednotlivé země liší. Každá je svým způsobem svět sám pro sebe, má svá pravidla a zákonitosti. Nám jde hlavně o jedno, nabídnout kvalitní produkt. Přece jen lidé do svého domova ve výsledku investují nemalé peníze, a tak by nebylo správné, aby za vysokou cenu dostali něco, co nefunguje.

A v čem se ohledně trhu s nemovitostmi jednotlivé země střední Evropy liší?

Když budeme mluvit o hlavních městech, tak tam se vše řídí velikostí. Pokud v Praze postavím projekt, který má sto bytových jednotek, pak ve Varšavě, kde žije okolo tří milionů lidí, musím postavit tři sta jednotek. Mě osobně fascinuje, jak malé byty jsou v Polsku nejžádanější, protože jsem zvyklý na rozlehlé izraelské domácnosti. Tam malý byt začíná na devadesáti metrech čtverečních, kdežto v Polsku je to okolo pětatřiceti metrů čtverečních. Dalším rozdílem je to, že například Češi chtějí mít nemovitost, snad kromě kuchyně, už kompletně zařízenou, zatímco Poláci své nemovitosti nejraději kupují jako shell & core, bez dveří a bez podlah, vše si chtějí udělat sami.

Co vás na českých bytech zarazilo nejvíce, když jste je poprvé viděl?

Hlavně předsíně, přišlo mi velmi zvláštní, že Češi jsou na předsíň ochotni vyhradit tolik metrů čtverečních, a ze začátku jsem jejich funkci vůbec nechápal. V Izraeli totiž vstoupíte rovnou do obýváku. Postupem času jsem ale zjistil, jak praktické předsíně vlastně jsou, vzhledem ke zdejšímu počasí. Člověk se v předsíni zuje, sundá si kabát, a nezaneřádí ostatní místnosti. V Izraeli není nic takového potřeba.

Jak se Češi chovají při nákupu nemovitostí? Jsou v něčem specifičtí?

Úplně jinak než před deseti lety. Dříve skoro nic nekontrolovali, ale teď se hodně zajímají a při koupi vědí, na co přesně své peníze vynakládají, znají tržní ceny. Někdy s sebou přivedou i profesionála, aby se na nemovitost podíval, což chápu a naprosto s tím souhlasím, v jejich situaci bych se totiž zachoval úplně stejně.

Je pro vás development plný emocí, nebo spíš chladnokrevný obchod?

Jako chladnokrevné developery nás možná vnímá veřejnost, ale tak my v Neocity k práci určitě nepřistupujeme. Mě už jen to, že v jednu chvíli stojím na ploše, kde nic není, a za pár let tam najdu sousedství pulzující životem, naplňuje emocemi. Je pro mě důležité, aby naše projekty byly funkční, kvalitní a sloužily lidem, určitě by mě nebavilo budovat projekty, které by neměly jiný cíl než zisk. Lidé potřebují někde bydlet a my jim to skrze své projekty umožňujeme. Je to nádherná, ale zároveň i neuvěřitelně zodpovědná, tvrdá a riskantní práce.

Jaké nejdůležitější vlastnosti by podle vás měl mít každý správný CEO?

Určitě by ve svém oboru měl mít prokazatelné znalosti a zkušenosti, také musí být sebevědomý a asertivní, ale zároveň i empatický a chápavý. Mezi obchodním vztahem a přátelstvím je totiž velmi tenká hranice, kterou nesmíte překročit. Na jednu stranu by vás měli vaši zaměstnanci respektovat a dělat to, co po nich chcete, ale na druhou stranu nevěřím v příkazy, takže striktně nedržíme pracovní dobu a je pro mě důležité hlavně to, že jsou mí zaměstnanci výkonní a svou práci udělají dobře a včas. Lidé v práci tráví opravdu hodně času, je prioritou, aby se tam cítili dobře, jinak by tam nezůstali.

Jak a kde byste žil v ideálním světě?

To záleží na více okolnostech, teď jsem rád, že s rodinou žiju ve Zdibech, až bude syn větší, tak se nejspíš přesuneme blíže k centru Prahy. Miluju ruch velkoměst a nejvíc se mi v tomto ohledu zamlouvá New York, ale potřebuji i nějakou dobu odpočívat v přírodě. Ideální svět je podle mě především takový, kde se vám mezi rodinu a práci podaří správně rozložit čas, který máte k dispozici.

Oded Ber před studiem na vysoké škole sloužil v izraelské armádě, procestoval Dálný východ a další zajímavé destinace, až nakonec zakotvil v Praze. Ve volném čase se nejraději věnuje rodině a svému koníčku, běhu.

Oded Ber

Kromě budoucích projektů, které Oded Ber v rozhovoru zmínil, developer Neocity v současné době pracuje na projektu Terasy Břevnov a má za sebou i úspěšnou realizaci projektů Rezidence U Veleslavínského zámku a Rezidence Nad Ostrovem.

CategoriesNezařazené