Stejně jako vloni budou šéfkuchaři pražských restaurací podávat originální pokrmy z čerstvě nalovených slávek. Třetí ročník festivalu Prague Mussel Week proběhne ve dnech 13. až 19. září a nabídne milovníkům jídla jedinečnou příležitost – navštívit nová místa a objevit nové způsoby přípravy mušlí. Novinku letošního ročníku představuje možnost zakoupit čerstvé slávky i v obchodních řetězcích.
Holandské slávky prvotřídní kvality obohatí menu tuzemských restaurací i letos. Třetí ročník úspěšného festivalu Prague Mussel Week se uskuteční ve dnech 13. až 19. září. Pořadatelé festivalu přivezou do hlavního města přibližně 23 tun čerstvých slávek, z nichž budou šéfkuchaři ve více než sedmdesáti restauracích připravovat originální pokrmy. Čerstvě nalovené slávky doputují z nizozemského Yerseke do Prahy již za 18 hodin od výlovu.
„I letos chceme ukázat Čechům, že mušle nejsou výstřelkem pro smetánku, ale zdravým a chutným jídlem, vhodným na každý stůl. Během týdenního festivalu plánujeme naservírovat více než 50 tisíc porcí delikatesních pokrmů. Přineseme tím chuť moře do Prahy i do dalších míst České republiky,“ přibližuje letošní ročník Prague Mussel Weeku Pierre-Manuel Boels, CEO společnosti HOPI CEE Fish HUB, jež festival pořádá.Novinkou letošního ročníku bude možnost zakoupit čerstvé slávky za zvýhodněnou cenu také v obchodních řetězcích po celou dobu konání festivalu. „Slávky od našich dodavatelů jsou prvotřídní kvality, mají vysoký poměr lastury a masa a navíc jsou zpracovány udržitelným způsobem. Příprava mušlí je snadná a každý ji podle receptu určitě zvládne,“ dodává Pierre-Manuel Boels.
Stejně jako v minulém ročníku si zájemci mohou na webových stránkách festivalu praguemusselweek.cz vygenerovat voucher na 1+1 porci zdarma a poté ochutnat mnoho způsobů přípravy mušlí. S voucherem stačí zamířit do některé z pražských restaurací tří cenových kategorií: Luxury (luxusní restaurace), Money for Value (střední cenová kategorie) a Bistro (dobrá kvalita za příznivou cenu). Čtvrtá kategorie Out of Prague je určena pro podniky mimo hlavní město, které budou do festivalu rovněž zapojeny.
Slávky jsou především mimořádně zdravé a řadí se mezi takzvané superpotraviny. Obsahují plno bílkovin, železa a vitaminů. I jedna malá slávka obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, vitaminy A a B12, selen, jód a zinek. Tyto látky pomáhají zlepšit funkci mozku, regulují hormony štítné žlázy a posilují imunitní systém. Přispívají rovněž k dobré funkci zraku a k zářivé pokožce. Více informací o Prague Mussel Week najdete zde.