V severoitalském Alto Adige se s překvapivou lehkostí snoubí rakouská důslednost s italským náboženstvím la dolce vita. Obě tyto filozofie, spolu s jedinečnou horskou polohou, dávají vzniknout vínům, jejichž chuť přetrvává na patře i v duši. Jednoduché minerální kreace pěstitelů z výše položených oblastí střídají komplexní krémová vína s chutí italského slunce, ale region Dolomit nabízí také zajímavá červená. Je nastíněná škála příliš široká? Souhlasíme. Proto jsme oslovili tři sommeliery z michelinských restaurací v Alto Adige, aby o lahvi No. 1 rozhodli za nás.
Sommelier Silvio Galvan, Stüa de Michil *, Corvara
„Osobně mám rád odrůdu Schiava, jinak také známou jako Vernatsch. V závislosti na oblasti původu a zpracovatelských metodách dokáže vytvořit velmi svěží, delikátní vína s nádechem bobulí a lehce nahořklým dozvukem, ale projevuje se i plnějšími chutěmi, ovšem stále s elegantní svěžestí – někdy až trochu rustikální. Právě tato variabilita mě fascinuje. Jako jeden příklad za všechny bych doporučil ochutnat biodynamické víno Sankt Anna z rodinného vinařství In der Eben na svazích Rittenu, kde je na vulkanické půdě pěstovaná Schiava doprovázena odrůdami Lagrein a Pinot Noir.“Komplexní nefiltrované červené víno ze zhruba pětitisícové série zaujme vysokým obsahem taninů a hluboce elegantním charakterem. Výroba probíhá metodou spontánní fermentace v nerezové nádrži a následným zráním v dubových sudech. Sankt Anna se hodí jak do hlavní role večera, tak k párování se zemitými chutěmi zimní kuchyně. In der Eben, 520 Kč
Hotel tip: Adler Lodge Ritten, 14 km od vinařství in der Eben
Intimní wellness retreat ukrytý v horách nad Bolzanem nabízí zázemí apartmá nebo velkorysých privátních chaletů, v obou případech v designu soustředěném kolem motivu přírodních materiálů jasně navazujících na identitu Dolomit. Minimalistické indoor-outdoor spa zbavuje hosty všedních myšlenek v několika saunách, panoramatickém infinity bazénu s výhledem na štíty hor a samozřejmě také prostřednictvím terapií využívajících vlastní kosmetické produkty značky Adler.
Sommelier Lukas Gerges, St. Hubertus ***, San Cassiano
„Jmenovat jediné víno z těch mnoha skvělých, a navíc tak odlišných, jež Alto Adige rodí, je opravdu těžké. Začít bychom mohli u lehkých a křupavých bílých, mezi nimiž vyniká Sylvaner z vinařství Kuenhof nebo supersvěží produkce Petera Pligera, který obhospodařuje vinice v jedné z nejchladnějších oblastí regionu. Jeho hrozny rostou na strmých svazích v Eisacktalu ve výšce až 900 metrů nad mořem. Pak je tady další enologická podoba Alto Adige – krémovější vína s dřevitými prvky. Této charakteristice perfektně odpovídá třeba komplexní Weißburgund s obrovským potenciálem archivace z vinařství Terlan, případně Vorberg od stejného vinaře. Terlan je bezpochyby jedním z nejlepších producentů bílých vín v celé Itálii. Další, stále silněji znějící hlas vinařů z Alto Adige, patří zastáncům filozofie naturálních vín. Organická scéna v regionu rychle roste a jedním z jejích nejzajímavějších představitelů je malé vinařství Pranzegg Martina Gojera. Pod jeho střechou vznikají unikátní vína z nativních odrůd jako je Campill nebo komplexní, avšak svěží Schiava.“Sofistikované víno charakterizované svěže ovocnými tóny a necelým gramem zbytkového cukru excelentně doplní mořské plody, obzvláště humra, zelený chřest nebo artyčoky, ale udělá dojem i v jednoduchém párování s výraznými sýry typu Tête de Moine. Intenzivní minerální dochuť dodává z Pinot Bianco vyrobenému Vorbergu na rafinované ušlechtilosti. Terlan, 730 Kč.
Hotel tip: Miramonti, 28 km od vinařství Terlan
Butikový hotel v Avelengu nad Meranem proslul především ikonickým bazénem visutým v nadmořské výšce 1230 metrů nad otevřeným údolím. Podobně jako výhled z něj ovšem uchvátí i hřejivé interiéry nebo kreativní kuchyně restaurace Panorama. I přes všechen high-end komfort a skvělý servis je ovšem stále nejštědřejší zdrojem inspirace a dojmů okolní příroda.
Sommelier Michael Falk, Apostelstube *, Bressanone
„Ze všech svých oblíbených vín z Alto Adige bych na první pozici vyzdvihl Riesling 2019 od Manniho Nössinga, který provozuje malé vinařství v Brixenu. Jde o minerální, svěží, ale přesto mnohovrstevnaté víno s lehkým aroma tymiánu a dlouhou dochutí. V Apostelstube ho kombinujeme s krevetami carabineros s mrkví a Meyer citronem – harmonii tohoto spojení jsem propadl.“Sebevědomý Riesling z Valle Isarco v podání Manniho Nössinga demonstruje všechny charakteristické kvality své odrůdy. V chuti okouzlí tóny citrusů, pepře a meruněk, aroma se pak odvíjí od jasné linky bílých květů a decentní stopy zelených hrušek. Manni Nössing, 540 Kč
Hotel tip: Forestis, 20 km od vinařství Manni Nössing
Až přímo před budovu hotelu Forestis lze dojet na lyžích, což vypovídá mnohé o genialitě jeho polohy u Brixenu. Podobně nekompromisní jako pozice Forestis na mapě Dolomit je i puristický styl hotelových suit nebo koncept spa, v jehož rámci se z bylinkové sauny můžete přemístit rovnou do osvěžující venkovní jacuzzi a následně si v měkkém županu užít sklenku vína v závěsných houpacích lehátkách s privilegovaným výhledem na hory.
Text: Jitka Krulcová, Foto: Archiv