Jemné humří maso patří k největším delikatesám, jaké si můžeme ve světě gastronomie dopřát. Navíc i samotná objednávka živého humra z akvária a následná prezentace upečeného korýše na talíři představuje mimořádný zážitek. Hliněná bašta v Průhonicích je jednou z mála restaurací u nás, kde si takové kulinární dobrodružství můžete dopřát.
„Hosta nejprve pozveme k našemu akváriu ve vstupní hale, kde si může vybrat svého humra. Pokud host nechá výběr na obsluze, přineseme mu živého humra na podnosu ukázat ke stolu,“ popisuje začátek unikátního zážitku šéfkuchař a majitel podniku Hynek Vávra.
Pak si kuchaři humra zase odnesou, aby z něj připravili gourmet pochoutku. Zásadní je humra nepřetáhnout, avšak díky dlouholetým zkušenostem kuchařů, kteří denně připravují několik i humrů, tento risk v Hliněné baště rozhodně nehrozí.
Z kilového humra vznikne zhruba 200 – 250 gramů kvalitního masa. „Máme hosty, kteří chodí na humra pravidelně, další si ho dají ze zvědavosti, a už se nám mnohokrát stalo, že své rodiče přemluvily k vyzkoušení humra děti, když je viděly v akváriu,“ dodává Hynek Vávra.