Za zdmi konzervativního bratislavského hotelu Radisson Blu Carlton se ukrývá přinejmenšjím nekonzervativní koktejlový bar Mirror, jeden z nejlepších na Slovensku. Mirror je noční pohádkovou krajinou plnou smaragdové zeleně a strhujících příběhů, které vypráví každý z koktejlů. Drink si tady můžete vychutnat pod košatým stromem, ale i z akvária s živými medúzami.
Duší konceptu Mirror Baru je Peter Marcina. Do Carltonu nastoupil ze svého předchozího působiště ve Sky Baru, dalšího vyhlášeného bratislavského podniku. V té době snil o projektu, do kterého by vložil kus sebe sama, dal mu svůj osobitý podpis a odrazil v něm svou osobnost. Ať už to byla náhoda, nebo osud, oslovilo jej právě vedení Carltonu a ředitel hotelu Róbert Tóth nabídl Petrovi možnost podílet se na vybudování nové podoby baru.
V roce 2019 tak prošel původní prostor kompletní rekonstrukcí. „Mirror Bar vnímám jako spojnici mezi dvěma světy – konzervativním hotelovým a nespoutaným barovým. Myslím, že se nám obě tyto roviny podařilo harmonicky propojit,“ nastiňuje Peter a pokračuje: „Od začátku jsem chtěl, aby se Mirror Bar stal oázou, kouskem zeleně uprostřed betonové Bratislavy.“
Ke kořenům skrze korunu
Interiér podniku vznikl ve spolupráci s architektkou Lucií Ortutovou, která do jeho středu vsadila strom z ateliéru floristy Róberta Bartolena. Nejde přitom o žádný decentní kus, ale o nepřehlédnutelný solitér, který upoutá na první pohled. „Strom umístěný uprostřed baru je samozřejmě krásný a překvapivý, ale má to i hlubší myšlenku. Na místě dnešního hotelu stál před několika stoletími hostinec Pod Zeleným stromem, případně byl jeho název Pod třemi zelenými stromy. Když jsme tuto skutečnost v historických materiálech objevili, všechno do sebe zapadlo a bylo jasné, že součástí baru musí být strom,“ vypráví Peter.
Přestože nová podoba podniku vznikla teprve před pár lety, vynucenou koronavirovou pauzu využil hotel k rozšíření prostor baru. Mirror totiž netrpí stigmatem hotelových barů, jež marně vyhlíží jiné než právě hotelové hosty. Vlastně je tomu naopak. „Největším mínusem baru byl nedostatek prostoru. Paradoxně se nám stávalo, že se z důvodů plné kapacity nepodařilo usadit hotelové hosty. Proto jsme se rozhodli bar rozšířit. V loňském roce nám přibyly dva kuřácké salonky, kde si mohou hosté dopřát svou oblíbenou neřest. K nim jsme začátkem letošního roku přidali lounge s živou hudbou,“ popisuje Peter a my vyjadřujeme obavy, zda tohle rozšíření nenarušilo původní komorní atmosféru Mirror Baru. „Nikoli, díky architektce Lucii Ortutové se nám podařilo atmosféru zachovat a na první pohled zůstává Mirror stejný. Jednotlivé salonky se totiž nachází za kazetovými zrcadlovými stěnami, které jsou ve skutečnosti dveřmi,“ vysvětluje Peter.
Menu ve třech příbězích
Koktejlové menu je rozděleno do tří částí: Classy, Art a Nature. První z nich, Classy, představuje denní nabídku, v níž jsou zastoupeny známé koktejlové klasiky. Po osmnácté hodině pak přichází ke slovu zbylé dvě části cocktail listu, tedy Art a Nature. Kolekce Art vzdává hold umělcům a pojímá koktejl jako svého druhu umělecké dílo. Série Nature hledá inspiraci v přírodě a díky spolupráci s Botanical.Lab je součástí originálního servisu také botanický doplněk.
„Zážitky jsme rozdávali hostům už ve Sky Baru, ale zde jsem chtěl jít ještě víc do hloubky a nabídnout hostům jedinečný servis. Tím nemám na mysli jen vizuální stránku našich kreací, ale celkový prožitek z koktejlu. Cílem je, aby si u nás lidé drink vychutnali všemi smysly. O našem baru hovoříme jako o zážitkovém a zkušenost hosta je srovnatelná s návštěvou fine dining restaurace. Podobně jako restaurace klademe důraz na kvalitu vstupních surovin, protože bez nich nelze vytvořit opravdu perfektní koktejly. Spolupracujeme mimo jiné i s lokálními dodavateli. Další složkou naší identity je kvalitní, vizuálně zajímavý servis a osobní přístup obsluhy, která hostům poutavě předá příběh každého koktejlu. V kombinaci všech těchto aspektů tkví definice zážitkového baru,“ vyjmenovává Peter.
Světlo a život
Mezi jedno z největších lákadel na drink menu patří koktejl Orbital, vesmírná záležitost postavená na vodce Absolut Elyx a kávové kombuche. Jde o moderní twist na Espresso Martini, který však překvapí příjemně nasládlou chutí. Servisem připomíná zářící asteroid. Nejžádanějším koktejlem Mirror Baru je French 75, kombinace ginu Monkey 47, šampaňského, vanilky, jablek a hroznů. Podle Petera jde o nápoj, který lze snadno popíjet celou noc, a prodeje tomu napovídají – každý večer jej barmani připraví několik litrů.
V aktuálním menu se vedle již zmíněných botanických prvků uplatňují také další dva elementy. Prvním z nich je světlo. „S celým týmem sdílíme fascinaci světlem a tím, jak ovlivňuje lidské vnímání. Obyčejná svíčka zcela promění atmosféru večera. Proto jsme se rozhodli světlo zapojit i do servisu, aby podtrhlo krásu koktejlu.“
Druhým elementem je život. Hosté Mirror baru si mohou vychutnat koktejl z akvária s medúzami nebo z terária s kudlankami. „O rostliny a nyní i zvířátka se staráme ve spolupráci s odborníky. Samozřejmě je to náročné, třeba bonsaje a medúzy vyžadují hodně péče, ale baví nás překonávat hranice toho, co je v servisu považováno za možné. Když pak vidíme radost a nadšení hostů, stojí to za všechnu dřinu, kterou do koktejlů vkládáme,“ shrnuje Peter.
Text: Soňa Hanušová, Foto: Archiv Mirror