GURMET

Chuť polární tresky

Do Prahy tuto gastronomickou tradici přinesla populární fine dining restaurace Kampa Park, která bude speciality z výtečné ryby nabízet již posedmé.

A proč je polární treska považována za tak mimořádnou pochoutku? Tyto ryby migrují v chladných vodách za polárním kruhem, díky čemuž má jejich maso jemnou a delikátní chuť. Navíc má polární treska ideální nutriční složení a je velmi zdravá.

Při sestavování menu se šéfkuchař Kampa Parku Marek Raditsch inspiroval ve Skandinávii, především v Norsku a Švédsku, kde má sezónní menu z polární tresky dlouhou tradici.

A co všechno na hosty v Kampa Parku čeká? Jako amuse bouche se podávají tresčí játra, jejichž jemná chuť je zvýrazněna jarní cibulkou.

Klasický předkrm obstará ojedinělá lahůdka v podobě tresčího jazýčku, který je osmažen v křupavém těstíčku z japonského panka a dochucen kajenským pepřem. Podává se se salátem z červené řepy a koprovým aioli. „Právě maso z jazyka tresky je nejkřehčím kouskem celé, zhruba pětikilové ryby,“ vyzdvihuje mimořádnou delikatesu Marek Raditsch.

Dalším chodem je hutná rybí polévka, která je letos kreativně připravena jako hold thajské kuchyni – dochucena kokosovým mlékem a citronovou trávou.

Jako hlavní chod se v Kampa Parku servíruje pečená polární treska se sezónními houbami, fava fazolkami, pórkovými raviolami a jemnou hříbkovou pěnou. Tedy v čisté a jednoduché úpravě, jež nechá vyniknout chuti lahodného masa. Přestože porce tresky je poměrně velká, hosty čeká ještě typický skandinávský dezert v podobě vařené „rýže á la Malta“ s mandlemi, třešňovou omáčkou a osvěžujícím sorbetem.

KAMPA PARK

Podobné články