Prestižní barmanská mixologická soutěž Chivas Masters, ve které se utkávají nejlepší barmani a barmanky z věhlasných podniků celého světa, zná lokálního vítěze.

Českou republiku pojede na celosvětové finále do Londýna reprezentovat Barbora Švihlová z pražského baru L’Fleur Bar Mixology & Champagne. Tématem letošního, v pořadí již 5. ročníku, je „Your Blend“. Úkolem tedy bylo namíchat originální drink vyprávějící příběh o tom, kým barmani jsou, co je motivuje a na co jsou hrdí.

Do lokálního finále se se svým koktejlem na bázi whisky Chivas Regal probojovalo deset nejlepších barmanů a barmanek z Prahy, Hradce Králové, Brna a Olomouce. Devět jich vybrala porota během „Chivas Masters Month“, desátý finalista pak postoupil na základě hlasování na Facebooku. Během finálového souboje v pražském baru Crazy Daisy se soutěžící utkali ve dvou soutěžních disciplínách. Jejich výkony hodnotila odborná porota, ve které zasedl Rhys Wilson, globální whisky ambasador Chivas Regal, Zdeněk Kortyš, lokální ambasador značky a Filip Jančárek, loňský vítěz soutěže.

Barbora Švihlová, vítězka lokálního kola prestižní soutěže Chivas Masters 2019

Vedle přípravy drinku, na základě kterého do finále postoupili, čekala finalisty Speed Highball Challenge, ve níž museli vymyslet přímo na místě drink ze surovin, které měli k dispozici. Základem pro koktejl byl jejich vlastní blend whisky, který si namíchali ve workshopu vedeného oběma ambasadory Chivas Regal před samotnou výzvou.

Již zde vítězka Barbora Švihlová ukázala kreativitu a promyšlenost využitím kombinace whisky s Lilletem, doplněnou o Becherovku Cordial, absint a sodu, ozdobenou hroznovým vínem. Svou sílu za barem předvedla i ve druhé finálové disciplíně, ve které měli soutěžící deset minut na to připravit a skvěle odprezentovat porotě svůj finálový drink na téma Your Blend. Barbora připravila drink s názvem Cooley, do kterého zakomponovala osmnáctiletou whisky Chivas Regal, vermut rosé, sherry moscatel a pomerančovogrepové bitters Orange & Ruby Red Grapefruit Solution.

Originální servírování ve vinné sklence na kouli ledu Bára doplnila o garnish z malinového prachu na cukrovém rozvaru s infuzí Tonka Beans, skvěle propojující chuť a dodávající drinku osvěžení a ovocnost.

Globální finále soutěže Chivas Masters proběhne v srpnu ve Velké Británii, kde bude mít Bára Švihlová možnost rozvíjet své barmanské schopnosti a utkat se s těmi nejlepšími barmany a barmankami světa.

Jan Becher

CategoriesNezařazené