K

Konec nordické gourmet mety: Noma zavírá své brány

Kodaňská restaurace Noma, která patří mezi hlavní spoty nordické gastronomie, potvrdila po měsících spekulací, že bude zavírat své brány. Rene Redzepi, šéfkuchař a majitel v jednom, dnes obavy milovníků fine diningu potvrdil. Ještě chvíli však budete mít čas oceňovanou skandinávskou kuchyni ochutnat.

Restaurace, která má okolo stovky zaměstnanců, utrpěla v roce 2021 velké ztráty, a to i s podporou, jíž se jí dostalo od vlády, a skutečností, že se obědy pohybují okolo šestnácti tisíc korun. Od minulého roku se očekávaly výrazně lepší výsledky, i tak je však vyhledávaná mekka severské gastronomie nucena ukončit provoz. Šéfkuchař však přinesl i dobrou zprávu – restaurace se uzavře až v roce 2024. Máte tedy zhruba dva roky na to dostat se na čekací listinu a užít si nevšední degustační menu.

Gourmet spot letos slaví hořkosladké dvacetileté výročí od založení. Právě restaurace Noma stojí za počátkem zájmu o kodaňskou gastronomii a zasloužila se o termín New Nordic. Největší boom nastal v roce 2010, kdy Noma získala první místo v žebříčku World’s 50 Best Restaurants, prestižní ocenění, které dobyla celkem pětkrát, naposledy v roce 2021.

Chef Redzepi se aktuálně zaměřuje také na Noma Projects, unikátní studio suplující gastronomickou laboratoř. I přesto, že je zima 2024 poslední sezonou ve vyhledávaném podniku, podle šéfkuchaře začíná nová fáze s pomyslným názvem Noma 3.0. V budoucnu nebudou chybět celosvětové pop-upy, na jaře si můžete udělat rezervaci v pobočce Noma Kyoto a šéfkuchařovu vizi fast foodu budete moct i nadále ochutnat v burger baru Popl, který Redzepi během pandemie otevřel v dánském městě Christianshavn.

 

CategoriesNezařazené