H

Hot news z české gastronomie

Plánujete letos v létě gastronomické cesty? Pak nemusíte cestovat moc daleko. Máme pro vás tři novinky, které se odehrávají na území České republiky.

Forest to table

 

Dlouho ospalý Český les se koncem jara konečně objevil na gastronomické mapě naší země, a to rovnou ve velkém stylu. Může za to Martin Šiling, respektive restaurace Hvozd, jejímž je šéfkuchařem. Pražští foodies mohou Šilinga znát ze špičkového fine dining podniku V Zátiší. Jeho ambiciózní, ale puristické menu v novém působišti čerpá z darů chodských lesů, vlastní bylinkové zahrádky a rybníka Železný nebo z poctivé produkce regionálních farmářů. Designově zařízený interiér restaurace s detaily motivů fauny Českého lesa plynule přechází ve venkovní terasu, která je skvělou scénou pro servírování specialit z grilu Ofyr. Kulinářské portfolio Hvozdu doplňuje bar Kotelna se zaměřením na whisky, zajímavým mixologickým menu, příjemnou selekcí vín a nabídkou ciderů z Kolowratových sadů.

 

Poprask v klášteře

 

Kuchyně restaurace hotelu Augustine na Malé Straně má v čele nového muže – je jím šéfkuchař Jan Horák. Ten má vnést do podniku svůj osobitý styl, který nelze jednoznačně zařadit do žádné ze světových kuchyní. Na přepracovaném menu se tak promítá řada zahraničních zkušeností, které Horák za svou dosavadní kariéru nasbíral. Namátkou zmiňme například michelinské restaurace Cracco v Miláně, Jordær v Kodani nebo Hotel Adlon Kempinski Berlin. Dále působil v londýnském hotelu Ritz nebo curyšském Park Hyatt a pod hlavičkou této hotelové sítě se realizoval také v Abú Dhabí. Vlivů, které formovaly Horákův kulinářský rukopis, je tedy požehnaně. Na menu tak lze vedle sebe najít pokrmy s ingrediencemi pocházejícími z různých koutů světa. Mezi naše favority patří langusta s japonským vaječný pudinkem chawanmushi, italské těstoviny cavatelli s černým lanýžem nebo jehněčí s brynzou a korejským kimči.

 

Autor: Erika Nová, Zdroj: Archiv

CategoriesNezařazené