Chcete zkoušet stále něco nového? Oddejte se originálním novinkám, které si můžete vychutnat na talíři nebo v podobě experimentálního koktejlu. Dobrou chuť!
Hrachová kaše jako dezert
Zavedený karlínský podnik Eska prošel rekonstrukcí, při níž se rozdělil na dva provozy. Zatímco v přízemí zůstává původní Eska s nabídkou vlastního čerstvého pečiva, dlouhých snídaní a rychlých obědů, v patře vznikla restaurace Štangl. Název nese po šéfkuchaři Martinu Štanglovi, který spolu se svým týmem nabídne hostům pokrmy z lokálních, udržitelně připravených surovin. Štangl tak navazuje na koncept Esky a pracuje s ingrediencemi z polí i divoké přírody, ušlechtilými plísněmi a fermentací. V kuchyni mají kuchaři k dispozici hydroponický systém pro bylinky, lednice na fermentaci a černání surovin, kynárnu pro množení plísní nebo lednice na zrání masa. Pod dohledem Martina Štangla vznikají jídla jednoduchá na pohled, ale složitá na přípravu. Každý chod z degustačního menu (na výběr je tří- nebo šestichodové menu s možností vinného párování) prezentuje jednu zásadní lokální surovinu. Aktuálně se podávají například divoké houby, grilovaný holub nebo hrachová kaše jako dezert. Interiér restaurace s kapacitou pro šestatřicet hostů a otevřenou kuchyní navrhla architektka Tereza Froňková. Za logem a vizuální identitou stojí Studio Najbrt.
Koktejl s rašelinou
Pražský bar L’Fleur představil nové koktejlové menu, pod jehož podobou je podepsaný šéfbarman Luca Cerqueglini. Ten každý z koktejlů postavil na dvou základních surovinách, které spolu chuťově buď souzní, nebo jsou naopak v kontrastu. Menu s názvem Dualism & Duets tak obsahuje drinky jako Banana–Sea, Tomato–Agave, Peat–Peach nebo Passionfruit–Mustard. Pokud se ptáte, jak chutná rašelina s broskví nebo mučenka s hořčicí, odpověď naleznete v L’Fleur. Vedle dvanácti koktejlů z menu Dualism & Duets bar nabízí také několik drinků stařených v soudku, například Dark Cherry Negroni.