M

MBPFW: Alexandra Gnidiak okouzlila vlivem Toyen a avantgardní Paříže

Návrhářka Alexandra Gnidiak představila na Mercedes-Benz Prague Fashion Week svoji nejnovější kolekci FW25 inspirovanou umělkyní Toyen. Do avantgardní Paříže třicátých let návštěvníky přehlídky zavedla v Clam-Gallasově paláci v Praze.

Jako zavedli Toyen, Štýrský a Nezval čtenáře do Paříže meziválečných let ve svém Průvodci Paříží a okolím, přenese Gnidiak návštěvníky přehlídky do magického města kabaretů, cigaretového kouře a parfémů pomocí patnácti jedinečných looků.

 

Stěžejním materiálem procházejícím celou kolekcí je šedá vlna doplněná o pudrově růžový hedvábný satén a pleteniny z mohéru. Stejně jako Toyen si Gnidiak propůjčuje typické prvky pánských šatníků a přetváří je do oversized kabátů, sak a šatů kombinovaných s jemným spodním prádlem a elegantními přiléhavými šaty.

 

Inspirováno Toyen

 

Kolekce spíše než ze surrealistické tvorby malířky vychází z osobnosti umělkyně: „Vnímání Toyen jako člověka je zatížené její tvorbou, já se ale chtěla inspirovat její osobností a tím, jaká ve skutečnosti byla – nezávislá, nekonvenční, tajuplná, a tato stránka jejího nitra se do mé kolekce promítá,” popsala designérka tvůrčí proces.

 

Co by si Toyen vzala do pařížského ateliéru? V čem by jela vlakem? A jaký kabát by si oblékla na procházku podzimní deštivou Paříží? – ptala se při tvorbě návrhů designérka. Podobně jako při tvorbě svých předešlých kolekcí se návrhářka ponořila do fiktivního příběhu, z kterého vzešla prêt-à-porter kolekce.

 

V roce 2023 dokončila Alexandra Gnidiak pod vedením návrhářky Liběny Rochové ateliér Designu oděvu a obuvi na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V současnosti tvoří ve svém pražském ateliéru a věnuje se také kostýmnímu designu.

 

 

Foto: Archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

CategoriesNezařazené