M

Michaela Verbeek o butiku Soline: Když je někdo jednou naší klientkou, už jí zůstane

Michaela Verbeek se před třinácti lety rozhodla zaplnit mezeru na trhu a otevřela luxusní půjčovnu designových šatů a doplňků, butik Soline. Její vášeň pro black tie dostala pečlivou selekci večerních rób až na Oscary.

Můžete nám představit koncept butiku Soline?

 

Butik Soline je otevřený už 13 let a funguje tak, že místo toho, abyste si kupovala drahé šaty, které si na sebe vezmete jednou, můžete si je k nám přijít s kompletním servisem půjčit. Před třinácti lety něco podobného existovalo na Pařížské, ale musela jste znát stylistu a být klientem butiků. Tak mě napadlo, že by bylo skvělé dát tuto příležitost všem ženám, které občas musí jít na event, kde je jasně daný dress code.

 

Jak se ve vás celá idea zrodila?

 

Viděla jsem přesně takový nápad v Americe a nechala jsem se jím inspirovat. Na začátku jsem měla sbírku ve stylu kultovního seriálu Sex and the City a v nabídce jste mohli najít hodně kousků z runway kolekcí. Tenkrát ještě nikdo moc nenakupoval online, ale já jsem měla tři děti, takže jsem naopak řešila online úplně všechno a znala jsem tak všechny platformy s designovou módou. Když však ke mně začaly klientky chodit, změnila jsem postupně záběr, protože největší poptávka byla po black tie. Takže jsem vyprodala koktejlky a kratší šaty a jsme teď zaměření čistě takto. A musím říct, že to funguje hrozně dobře.

 

Jak zápůjčka probíhá?

Přijdete k nám, vyberete si večerní róbu, my vám změříme míry a upravíme šaty tak, aby vám dokonale seděly. Máme skvělou krejčí, která upravuje oblečení pro celou Pařížskou. A samozřejmě si u nás můžete vybrat i doplňky jako náušnice, náhrdelníky, kabelky, cokoliv. Náš koncept stojí na tom, že od nás můžete rovnou odejít na black tie event.

 

Musí se k vám klientky objednávat?

 

Není třeba rezervovat termíny, ale když nám zavoláte, je to vždycky lepší, a jsme pak schopni pomoct třeba i o víkendu. Jinak jsme v Soline klasicky od deseti hodin ráno do šesti hodin odpoledne.

 

Nabízíte i last minute zápůjčky?

 

S naší švadlenou máme tak skvělý vztah, že i když k nám dorazíte ve 14 hodin, tak nám za dvě hodiny šaty upraví, jak je potřeba, a můžete v nich večer vyrazit. Máme náročnou klientelu, která prostě nemá čas. Přijde na deset minut, dole na ni čeká auto, jsme tedy naučení řešit věci operativně a okamžitě. Nabízíme opravdu nadstandardní servis. Sama jsem perfekcionista a vážím si svého času, a proto stejně přistupuji i ke svým klientkám. Většina z nich však přijde zhruba tři dny před akcí. Ale rozhodně to není měsíc dopředu.

 

Jak se šaty v Soline pohybují cenově?

 

Zápůjčka zhruba pět až deset tisíc korun, máme to cíleně nastavené v nižší hladině, ale jsou to všechno designové modely.

 

Na jak dlouho je možné si šaty půjčit a jak celý proces probíhá?

 

Vyplníme spolu zápůjční smlouvu a zaplatí se vratná kauce v hodnotě cca pěti tisíc, která se pak vrací spolu s šaty. Šaty a doplňky si můžete půjčit na tři dny až na týden, ale nejsme moc striktní, když někdo cestuje. Máme naše klientky opravdu rádi.

 

Jak se s časem proměňoval vkus vašich klientek?

 

Na začátku byla poptávka jasně daná – černé šaty, často s dodatkem „nechci být vidět“. Zhruba po pěti letech ale nastal zlom a klientky najednou začaly chtít barvy, aspoň třeba modrou místo černé. A teď už vyloženě černou odmítají, málokdo si o ní řekne. Momentálně ženy nejvíce vyhledávají barvy, cítí se v nich dobře a je skvělé vidět, že si tu svojí ženskost konečně umí užít, což tak před těmi třinácti lety rozhodně nebylo.

 

Jak odvážné jsou vaše klientky, co se týče střihů?

 

Většinou si troufají v rámci možností svého těla a samozřejmě sebevědomí. Oblékají se klasicky podle typu eventu a svého vkusu, ale někdo třeba přijde a ihned řekne, že nechce flitry. Když nové klientky ještě neznám, tak se jich rovnou ptám, co mají rádi a čemu naopak neholdují. A když je někdo naší klientkou, tak už jí zůstane. Máme opravdu velmi osobní přístup.

 

Kdo patří mezi vaše klientky?

 

Naše klientela je velmi rozmanitá, od političek a manželky politiků až po herečky. A všechny si uvědomují, že pořizovat si šaty na jeden event je docela zbytečné. V Soline si můžete vybrat ze značek jako Marchesa, Badgley Mischka, Jenny Packham, Klára Nademlýnská, Diane von Furstenberg, Michael Kors, Self-Portrait a spousty dalších.

 

Takže máte v portfoliu velké množství amerických designérek a designérů?

 

Ano, americké značky totiž umí velmi dobře pracovat s křivkami. U francouzských designérů je to větší problém. V Americe ale najdete hodně „curvy“ žen a tamější designová móda s tím skvěle pracuje.

 

Máte v Soline své oblíbené šaty?

 

Ze značek mám ráda Roksandu či Self-Portrait a z českých designérek zbožňuji Kláru Nademlýnskou. Když vidím, že má v kolekci večerní šaty, hned je koupím, abych je mohla se všemi sdílet. A taky je sama nosím.

 

Jaké doplňky nabízíte?

 

Najdete tady značky jako Jimmy Choo, Lanvin, Bottega Veneta, Miu Miu, nebo třeba můj oblíbený brand Oscar de la Renta, od něj pravidelně nakupuji. Mám ráda „classy“ doplňky spíše než trendy. A k těm večerním šatům to jde lépe.

 

Kdy máte největší sezónu?

 

Black tie eventy mých klientek probíhají cca od listopadu do března. Filmový festival ve Varech nám samozřejmě dává taky hodně zabrat. Ale v dubnu a květnu si můžeme trochu odpočinout.

 

Vybíráte šaty i podle trendů nebo spíš podle nadčasovosti?

 

Za těch třináct let už svoje klientky a jejich požadavky moc dobře znám. Vím, co potřebujeme, a co se jim líbí. Ale když mě něco vyloženě zaujme, koupím to, ať to zkusíme. Nakupuji stále online, takže to případně můžu vrátit.

 

Na jakých eventech jste spolupracovala?

 

Pravidelně jsme na red carpetu v Karlových Varech a dělala jsem i na Oscarech. Hodně se specifikujeme právě na filmové festivaly, takže jste modely ze Soline mohli vidět i na Berlinale a v Cannes. Nedávno jsem měla klientku, která se chystala na večeři s francouzským prezidentem Macronem. Plesy, gala večeře, charitativní akce, kdekoliv je black tie dress code, jsme v Soline připraveni.

 

Co plánujete dál?

 

Spolupracujeme s českými návrháři a děláme u nás různé pop-upy českých značek, to se klientkám moc líbí. Co se našeho portfolia týče, do koktejlek se mi asi zpátky nechce. Člověk by měl dělat to, pro co má vášeň. A u mě je to jednoznačně black tie.

 

Foto: Filip Hlad

CategoriesNezařazené