R

Rückl uvádí novou kolekci UNREALITY i limitovanou edici ručně broušených váz

Nová kolekce UNREALITY představuje pětici ručně broušených váz a tři vázy v limitované edici. Kolekce hledá cestu, jak čas, myšlenku a slova promítnout do objektu. Narušuje hranice mezi dokonalostí a geometrií, hrubostí a strukturou, surovostí a jasnou citlivostí. Nachází krásu v nedokonalosti. Díky limitované edici ve spolupráci s Lukášem Macháčkem nechybí ani propojení s módou.

 

Nová kolekce váz se představí veřejnosti v rámci Designbloku instalací The Interface of Unreality od 2. do 6. 10. 2024 v Jízdárně Pražského hradu. Kolekce UNREALITY přináší nové pojetí ručně broušených váz, inspirované pomíjivostí času a tím, co přetrvává za hranicí hmotného světa. Pokládá si otázku, jak zachytit krátkodobost, efemérnost, nebo naopak věčnost. Každá váza zachycuje jedinečný okamžik, který mizí, ale zanechává svou stopu, která rezonuje v prostoru. Tvarově čerpají z přírodní surovosti kamenů a drahokamů, jakožto nejstaršího materiálu, přičemž ručně broušené fazety a struktury odrážejí nejen světlo, ale i to, co zdánlivě zůstalo v minulosti – vzpomínky, slova, doteky i pocity.

 

Jak říká autorka kolekce, kreativní ředitelka značky Rückl, Kateřina Handlová: “Kolekce Unreality přetváří křišťál ve hmatatelnou metaforu pro pomíjivost času a cyklický návrat minulosti. Každá váza je odrazem našeho vztahu k času, kde minulost, přítomnost a budoucnost splývají v jednom okamžiku. Vytváříme objekty, které nejen zobrazuji, ale také ztělesňuji neviditelné energie, příběhy a emoce.“

 

Limitovaná edice váz Glacial Pleats, Legacy a Edge

 

Součástí kolekce UNREALITY jsou i speciální limitované kusy váz vyrobené v pouhých 15 ks. Limitované edice jsou neopakovatelnými díly na pomezí produktu a uměleckého objektu.

 

GLACIAL PLEATS: Mrazivé struktury

 

Mistrovské dílo, které spojuje exkluzivitu, módu a krásu přírodní krajiny. Limitovaná edice vázy Glacial Pleats, navržená českým fashion designérem Lukášem Macháčkem ve spolupráci s Kateřinou Handlovou, je inspirována dechberoucí krásou ledovců, přírodními strukturami i charakterem textilního materiálu, který je Lukášovým primárním médiem. Každý kousek této limitované edice je ručně broušený s důrazem na precizní detaily. Jemná struktura a fluidní tvar vázy kontrastuje s elegantními skleněnými střepy – již dříve představenými odnímatelnými doplňky Glacial Pins. Jehlice propichují vázu na třech místech a při odejmutí umožňují kreativně dotvářet osobitý styl. Glacial Pleats není pouze ozdobou interiéru, přináší do prostoru vyjádření v podobě krásy a dynamiky. Reprezentuje také propojení módy a designu, který zcela redefinuje vnímání křišťálu a jeho možností. Váza je dostupná pouze v 15ks a každá z nich je signována oběma autory.

 

LEGACY: Slova jako věčný odkaz

 

Pocta myšlence odkazu, který zůstává, i když vše ostatní pomíjí. „Hledala jsem způsob, jak slova monumentalizovat, jak je posílit a zhmotnit, aby se stala něčím víc než jen pomíjivými znaky. Inspirovala jsem se dílem Evy Kmentové i myšlenkou Jeana-Michela Basquiata, který záměrně škrtal slova, aby je paradoxně zviditelnil“ říká Kateřina Handlová. Váza Legacy přetváří slovo v trvalý symbol, co odolává času. Zhmotňuje myšlenky a slova jako věčný odkaz, podobně jako starověké nápisy na deskách, egyptské hieroglyfy či římské sloupy.

 

Archetypální tvar kvádru připomíná monolit, plátno či tabuli, kde každé slovo nese hloubku myšlenek, emoce a lidských osudů. Legacy tak vyjadřuje naši touhu zanechat stopu, něco, co přetrvá i po nás – náš příběh, naši identitu, naši paměť. Váza není jen designovým objektem, je ztělesněním myšlenky, že slova mohou mít trvalý význam a hodnotu, a že odkaz, který vytváříme, se může stát věčností… Slova na této vázy jsou citacemi Adrieny Šimotové, které Kateřinu celý život inspirují a vybrousily se ji do paměti.

 

EDGE: Na hraně zapomnění

 

Čas nám protéká mezi prsty, jako ostří hrany, kterou nelze uchopit. Marně se snažíme jeho tok zaznamenat do našich pamětí a deníků, zachytit na fotografiích, ale nikdy se nám nedaří zastavit jeho plynutí. Váza Edge symbolizuje složitost okamžiku. Všechny vjemy, které tvoří pozadí našeho života, zůstávají na hraně zapomnění. Paměť nám postupně mizí, až ze vzpomínek, snů a myšlenek zůstanou jen křehké fragmenty – stíny a ticho, které se jako ostré hrany vtisknou do naší duše.

 

MILESTONE: Prima materia

 

Váza Milestone symbolizuje důležité mezníky na naší cestě. Nachází půvab ve strukturách, které se ztrácejí nebo přetrvávají, v kontrastech matných a lesklých ploch, ostrých fazet a jemných tvarů. Tato váza představuje něco prastarého a nadčasového, co tu bylo od počátku –

hmotu a minerály, které vyvřely, krystalizovaly a formovaly se po staletí. Milestone odkazuje na důležité body na cestě, které vyznačují proces růstu a změny. Každý kus je jedinečný a originální, stejně jako v krajině nikdy nenajdeme dva stejné kameny. Váza tak symbolizuje začátek, proces a krásu ve všech jeho podobách – momenty, které utvářejí naši minulost, přítomnost i budoucnost.

 

TRACES: Po stopách času a odvahy

 

Váza Traces jako by vznikla z ladného fluidního pohybu, zachyceného v čase. Jemný ruční brus připomíná prameny vlasů, které v sobě nesou příběhy transformace, ženskosti, něžnosti, rebelie i svobody. V dávných rituálech vlasy představovaly tok duchovní energie, zatímco hřeben, který se jich dotýkal, sloužil jako intimní spojení s milovanými.

 

TORSO: Krása v čase

 

Váza Torso ztělesňuje sílu času. Inspiraci čerpá z historii a věkem narušených antických památek, kde zub času vytváří dokonalost nedokonalého. S každou jizvou jsou tak stavby a objekty krásnější. Stejně tak i ostré řezy a fazety sklo tvarují a zanechávají na něm otisky, záznamy. Přísné linie, přetnuté jemnými, ale razantními řezy, symbolizují vztah mezi člověkem a přírodou, mezi pomíjivostí a věčností, mezi tím, co mizí a co zůstává. Torso je svědectvím krásy nesené stárnutím a příběhy vrytými do času.

 

ENIGMA: Zahalena tajemstvím

 

Váza Enigma je výsledkem experimentu s narušením tradičního pojetí broušeného skla. Místo perfektní geometrie a čistých hran nabízí tento objekt fascinující odklon od standardů, inspirovaný minerály a broušením drahokamů. Stejně jako z hrubé suroviny vzniká brilantní šperk, Enigma zkoumá krásu v jejím neúplném, nekonvenčním tvaru. Její struktury se mísí a překrývají, mění se a splývají – podobně jako v kubismu, kde umělec zobrazuje předměty z mnoha úhlů, aby odhalil jejich komplexní podstatu. Enigma je krystalická vize, která vyzývá k novým pohledům na sklo a jeho krásu, odhalujíc jeho skryté vrstvy a tajemství.

CategoriesNezařazené