Večeře jako rituál. Propojení gastronomie a divadla v unikátně sestaveném menu o jedenácti chodech na počest bývalých jatek, která oslaví v roce 2025 130 let. To vše z pera šéfkuchaře restaurace Mlýnec Ládi Vaníčka a týmu ze Zátiší Group. Unikátní projekt gastro performance na vás čeká na jaře v Holešovické tržnici.
V rámci ojedinělé gastro performance v prostorách bývalých jatek v Holešovické tržnici vám bude naservírováno jedenáctichodové menu v unikátním uměleckém zpracování. To, co vám jindy přijde jako obyčejná květina, dostanete naservírované jako delikatesu, která pošimrá vaše smysly, a nejen ty chuťové… Na standardní večeři si můžete zajít za první roh od domova, ale tento holešovický rituál můžete prožít jen v omezené dny a ve velmi omezeném počtu návštěvníků, proto si pospěšte a zajistěte si jedinečný gastro zážitek.
Večeře, nebo divadelní představení?
Ponořte se do příběhu jídla a jeho historie, do minulosti Holešovické tržnice a do úvah o budoucnosti naší gastronomie v neopakovatelné fúzi jídla a divadla. Přijměte pozvání do chrámu hodování, místa, kde se jídlo stává náboženstvím a zážitek vírou. Během pouze 15 vybraných večerů vás čeká jedinečné jedenáctichodové degustační menu, připravené týmem šéfkuchaře restaurace Mlýnec Ládi Vaníčka ze Zátiší Catering Group.
Menu této výjimečné gastro performance je z 90 % vegetariánské, a pokud si přejete, můžete si při nákupu vstupenky zvolit zcela vegetariánskou variantu. Každý chod je uměleckým zážitkem spojujícím performance, vizuální show a stand-up, které se propojují v jedno nezapomenutelné menu, jež probudí všechny vaše smysly.
Krmením k plnosti. Sycením k osvícení
Vše, a mnohem více, pod vedením velekněze tohoto chrámu herce Kryštofa Bartoše, který vás provede touto modlitbou za maso. Anebo nemaso? Zažijte něco víc než jen večeři – zažijte osvícení skrze chuťové buňky. Přijďte a ochutnejte tuto fúzi umění a jídla. A možná, kdo ví, se stane zázrak…
Nalaďte se na společnou cestu světem a historií gastronomie
Chod NANEBEVZETÍ
Pro ty, kdo říkají, že bez masa by jídlo ztratilo svou duši, přinášíme hostinu plnou chutí. Protože stoly zahltí argentinský striploin, tatarák z masa od Kloudů, morková majonéza, Foie gras omáčka, strouhané hovězí srdce a další delikatesy!
Chod KŘEHKOST ŽIVOTA
Pochutnejte si na jedlé květině, zemině z černé čočky a cibule, kterou dostanete naservírovanou v mini květináči. Co všechno bude jedlé z propriet, které obvykle spíše upotřebíte na zahradě při jarním sázení, zůstane zahaleno v mlze, kterou se možná budete muset prokousat….
Chod NEPOSTRADATELNÁ KLASIKA
Bramborový salát s řízkem? Ó nee! Seitan v trojobalu a espuma z bramborového salátu rozehrají tu pravou chuťovou symfonii vzpomínek ve vašich ústech, jakou zatím nedokázal ani kapr na sto způsobů!
Více informací najdete na stránkách www.beef2025.cz a www.holesovickatrznice.cz.
Autoři projektu:
Adam Skala
Režisér, scenárista, dramatik, autor cross-žánrových performancí ve veřejném prostoru, např. Sanctums pro Lasvit uvedený na festivalu designu v Miláně v roce 2022. Adam režíroval např. inscenace Šakalí léta (Divadlo na Fidlovačce) nebo The Cabaret (Divadlo Bez zábradlí). Další jeho díla jsou The Creatures (Praha, 2022) nebo imerzivní hra sv. Barbora: Vampire Hunter (Kutná hora, 2018) a také reklamní performance pro Pilsner Urquell.
Veronika Svobodová
Programová manažerka Holešovické tržnice. V minulosti produkčně spolupracovala na řadě projektů imerzivního divadla (např. Projekt Pomezí). Do roku 2024 působila jako produkční a výkonná ředitelka divadla Masopust. V současné době se věnuje především site-specific divadelním a výstavním projektům, které se odchylují od tradičního vnímání divadla a mají přesah mezi jednotlivými žánry, potažmo se zaměřují na participaci diváka.
Tereza Gsöllhoferová a Eva Justichová
Scénografky, kostýmní výtvarnice. Dlouhodobě spolupracují s Projekt Pomezí při tvorbě imerzivních projektů jako např. Pomezí (Cena divadelní kritiky – Scénografie roku 2016), Musí se žít (Cena divadelní kritiky – Scénografie roku 2022, Anketa redaktorů serveru i-divadlo – Nejlepší scénografie 2022) nebo CLIMAX (Cena Divadelních novin – cena redakce 2022).
Kryštof Bartoš
Český herec, hrál a hraje v řadě divadel (Klicperovo divadlo Hradec Králové, Husa na provázku, Činoherní klub, Divadlo X10, Pomezí a další). Vedle divadelní a rozhlasové práce se v posledních letech objevuje v televizních a filmových projektech (Devadesátky, Zlatá labuť atd.).