J

Jarní Restaurant Week přináší nové gourmet podniky i další města

Je libo jelení hřbet z šumavských lesů, pyré z jeruzalémského artyčoku, restované houby s černým kořenem, marinovaná hokkaido dýně, demi-glace s jehličím a aronií? Nebo si dáte langustýnky se špagetami, provensálským bisque s chili, petrželkou, polosušenými cherry rajčaty a prachem z černých oliv? Jarní edice festivalu Restaurant Week proběhne od 19. března do 13. dubna 2025. Festivalu se zúčastní přes 80 výjimečných restaurací ze čtyř největších měst v Česku.

Jako vždy se můžete těšit na zajímavé podniky, a protože Restaurant Week si získává stále více popularity, je zřejmé, že se počet podniků rozšíří. Na podzim se úspěšně podařilo zapojit brněnskou restaurační scénu, a tak se nyní připojí i další města. Tentokrát Plzeň a Ostrava. Jaké bude heslo jarního festivalu? BUĎ FOODIE!

 

“Restaurant Week tak bude nejen průvodcem a zárukou kvality, ale také objevitelem nových podniků i v regionech,” vysvětluje Anna Grosmanová alias Foodpioneer, která tento festival úspěšný po celém světě do Česka přivedla. Festival podle ní chce také odstranit blok těm, kdo se bojí faux pas v restauraci. “Nevíte, jak se vyslovuje slovo braising? Nevadí, díky tomu, že jste si objednali prostřednictvím našeho webového portálu celé menu dopředu, můžete si všechny neznámé termíny vyhledat na webu a nemusíte se bát trapného momentu s číšníkem. Do restaurace přijdete připraveni,” dodává Anna.

 

Rezervace na festival začnou 20. února zde. Stejně jako každý rok se můžete těšit na tříchodová autorská menu v masové i vegetariánské verzi. Ceny budou opět dvojí – 490 nebo 790 korun za menu. Restaurace, které k tříchodovému menu podávají ještě amouse bouche, lze poznat podle hvězdičky a označení “premium” u svého názvu. “Těším se zase, jak budeme navzájem sdílet jedinečné kulinářské objevy a takzvané foodie momenty,” říká Anna Grosmanová a vysvětluje, co to pro ni znamená. “Foodie momenty? To jsou to chvíle, kdy praská krusta na crème brûlée, je to zvuk mlýnku na kávu a cinkání lžiček o podšálky. Foodie moment je, když objevíte nový podnik ve své čtvrti a několik týdnů po sobě tam chodíte na stejný karamelový věneček. Foodie moment máme každý svůj. To, co je propojuje, jsou pozitivní asociace.”

A co bude na talířích? Menu jarní edice bude sezónní a aromatická – festivalová jídla budou obsahovat nejen čerstvé a kvalitní suroviny, ale také široký výběr mořských plodů, ryb a masa nejvyšší kvality.

 

Famózní menu připravili například v restauraci Twisted Fiq, kde se můžete těšit na králičí hřbet plněný  kuřecím moussem s  kaštany a bylinkami, bramborový fondant a slaninovou pěnu. V rybí verzi to bude filet z  okouníka červeného s  rybí emulzí, daikon pyré a pyré z  pečené dýně hokkaidó.

 

V Pohlreichově restauraci Next Door se můžete opět těšit na jeho naprosto legendární račí polévku s armagnacem a raviolkami, nebo marinovanou telecí kýtu s omáčkou z hrubozrnné hořčice a hustopečskými mandlemi. “A to jsou pouze předkrmy,” naznačuje Anna Grosmanová.

 

Už minulé ročníky ukázaly, že konkurence umí být velká. Připomeňme si, že v anketě, které hodnotila loňskou edici, zvítězila restaurace V Zahradě, bodovaly Dejvická 34 a River´s smokelab. Na ně se můžete těšit i letos. Stejně tak nebudou chybět ani podniky, které se na špičce drží opakovaně. Jednou z nich je restaurace Artisan. Ta na podzim získala ocenění za nejlepší atmosféru. Na jaře ji přitom návštěvníci ocenili za obsluhu. Do pomyslného boje se na jaře zapojí nováčci festivalu například Vinograf, Spojka Karlín, Casa 71, Gardens, Benjamin 17, nebo třeba The Monkey Bar Prague v hotelu Falkensteiner.

CategoriesNezařazené