Restaurace ZEM v březnu přináší nejen nové menu, které posouvá tradiční české chutě do nečekaných souvislostí, ale také pokračuje ve své sérii tematických brunchů. Tentokrát se poslední neděli v měsíci zaměří na gastronomickou historii Rakouska-Uherska a poctí kuchyně tehdejší monarchie, kde se mísily vlivy vídeňských kaváren, budapešťských kořeněných pokrmů a rustikálního kouzla pražských pekáren.
Tradiční česká kuchyně s avantgardním twistem
Šéfkuchař Tim Wanless se svým týmem rád redefinuje českou klasiku a představuje ji v nečekané podobě. Hlavní pilíře filozofie signature restaurace hotelu Andaz Prague tvoří historické recepty, precizní řemeslná práce a moderní techniky. Na aktuálním menu tak hrají prim zejména:
• Větrník a jelito – Avantgardní kombinace dvou zdánlivě nespojitelných věcí. Domácí jelito, které v ZEM zpracovávají v duchu nose-to-tail filozofie, a vzdušné odpalované těsto dává tradičnímu jídlu ze zabíjačky zcela nový rozměr.
• Králík na černo – Moderní reinterpretace tradičního pokrmu, vázaná k rodinné tradici sous chefa Štěpána Zouzala. Jemný králičí hřbet doplňuje játrové crème brûlée, nadýchaný knedlík a harmonie sladkokyselých chutí sušených švestek a brusinek.
• Smažený květák – Ikonické jídlo české hospodské kultury bylo povzneseno na opravdový zážitek. Pečený květák se skvěle snoubí s lanýžem, hnědým máslem a emulzí z tatarské omáčky.
Rakousko-uherský brunch
Od nového roku pořádá ZEM každou poslední neděli v měsíci stylový brunch s unikátním tématem. Březnová edice vzdá hold hlubokému a trvalému vlivu Rakouska-Uherska na českou kulturu a kuchyni. Unikátní menu vyzdvihne bohaté tradice, vytříbené chutě a nadčasové recepty, které formovaly středoevropskou gastronomii, a spojí to nejlepší z rakouského, maďarského a českého kulinářského dědictví.
„Rakousko-Uhersko bylo tavicím kotlem kultur, v němž se mísily chutě z velkých vídeňských kaváren, budapešťských kuchyní plných koření a pražských rustikálních pekáren. Mnoho klasických českých jídel má kořeny v tomto období, které ovlivnil císařský dvůr, maďarská paprika a vídeňské cukrářské umění. Naše brunchové menu odráží tuto společnou historii a nabízí řadu pokrmů, které oslavují elegantní a zároveň vydatnou kuchyni této doby,“ říká šéfkuchař restaurace Tim Wanless.
Hosté se mohou těšit na nadýchané langoše se ztraceným vejcem a paprikovou holandskou omáčkou, moderní verzi tradičního paprikáše s jemným dušeným candátem a haluškami, vídeňský schnitzel servírovaný s fermentovanou brusinkovou omáčkou a bramborami, hovězí kýtu s trhanými celestýnskými nudlemi a křenem, hortobáďskou palačinku s hovězím žebrem a svíčkovou, králičí terinu s nakládanou zeleninou nebo ikonický dort Sacher v inovativní podobě s meruňkami, bílou čokoládou a Chantilly krémem. Nebude chybět ani neomezená konzumace prosecca.
Rakousko-uherský brunch v restauraci ZEM
Termín: neděle 30. března od 12:00 do 15:00 hodin
Cena: 1595 CZK na osobu včetně neomezené konzumace prosecca, studených a teplých nealkoholických nápojů a piva