S

Svěží vítr ve Vinograf Wine bar & Restaurant

Vinograf Wine Bar & Restaurant na Senovážném náměstí otvírá zahrádku, obměnil interiér a představuje nové jarní menu s letní duší. 

 

Příroda už naplno odhaluje své přednosti. Všechno se zelená, kvete, pučí a raší, ze země se derou stonky chřestu, medvědí česnek omamně voní, jahody se červenají a na záhonech už brzy zazáří rebarbora a hrášek. Střídání jara a léta okouzluje barvami, vůněmi a chutěmi. Oslavuje návrat života a jeho krásu! Kuchaři toto období milují dvojnásob, protože si po dlouhé době můžou vybírat z plejády čerstvých, sezonních a lokálních surovin a kombinovat je, co jim představivost dovolí. „Může to znít jako klišé, ale pro nás je skutečně důležité přenést chuť sezony co nejblíže k hostovi. Chceme, aby si mohl vychutnat to nejčerstvější, nejvoňavější a v té nejlepší formě, jakou příroda právě nabízí,“ popisuje Michal Štangler, manažer Vinograf Wine bar & Restaurant. Šéfkuchaři Andrej Mišutka a Radek David proto menu obměňují podle sezony, zpravidla pětkrát až šestkrát ročně.

 

Symfonie pro chřest

 

Králem aktuální sezony je bezesporu chřest, ať už zelený, či bílý. Ve Vinograf Wine bar & Restaurant ho odebírají z farmy v Hostíně u Vojkovic a podávají v předkrmech, salátech i v hlavních chodech. Můžete si tak užít dokonalý chřestový večer a zkoumat, jaká různá vína jej harmonicky doprovodí. Do slunné Itálie vás přenese svěží a krémová burrata s marinovaným chřestem, pestem ze sušených rajčat a s lehce sušenými rajčaty. Další ikonický italský sýr – stracciatella – korunuje salát z chřestu. Jeho smetanovou chuť zvýrazňuje smažený žloutek, čerstvý polníček a pražené lískové oříšky. Zemitější chuť bílého chřestu souzní s jemným masem candáta, nasládlým hráškovým pyré a s lehce pikantním velouté z medvědího česneku. Nadýchaná omáčka působí jako políbení lesní víly. Naopak výrazné akcenty přináší telecí hřbet s hráškovým risottem s citronem, zeleným chřestem, sušenými olivami a s telecím jus. Přímořskou atmosféru vykouzlí chobotnice s marinovanou červenou cibulí, cherry rajčaty, bramborami, salátovou okurkou a s kečupem z červených paprik. Naopak na léto na chalupě si vzpomenete už při první lžičce smetanové panna cotty s marinovanou rebarborou, grenadinovým gelem a s rebarborovým sorbetem. Osvěžující dezert vás na závěr příjemně pohladí.

Italská lehkost, důraz na sezonu i nápaditost kombinací se prolínají celým menu. Moderní postupy nechávají vyniknout výjimečnou kvalitu lokálních surovin, což vystihuje filozofii Vinograf Wine Bar & Restaurant. Spolupráce šéfkuchařů Radka Davida a Andreje Mišutky působí jako kreativní ping-pong a rozšiřuje paletu chutí a kombinace surovin. Letos se společně pustili do fermentace a přípravy oleje s medvědím česnekem.

Inspirativní zastavení

 

Nemůžete-li se rozhodnout, co všechno ochutnáte, dejte si degustační menu. „Pětichodové menu představuje průřez celým naším jídelním lístkem. Stojí na sezonních surovinách a odráží svěží charakter jara. Každý chod je pečlivě vyladěný tak, aby nabídl jak chuťový zážitek, tak i vizuální potěšení,“ doporučuje Michal Štangler. Menu stojí 1150 Kč a lze jej doprovodit pečlivě napárovanými víny od someliéra Tomáše Melicha. Ten osobně vybírá všechna vína v rodinných a méně známých vinařstvích ze zajímavých vinařských lokalit v Evropě.

 

Za jeden večer, v centru Prahy na Senovážném náměstí, tak můžete procestovat různá místa, anebo se zastavit na krátkou dovolenou. Obklopeni zelení na zahrádce v tichém vnitrobloku nebo v novém elegantním interiéru si tak připadáte. Navrhla ho francouzská designérka Louise Ivanova, která z původní strohé minimalistické zadní části restaurace vytvořila moderní, útulný prostor, ve kterém se cítíte příjemně. Tyrkysové stěny s květinovými motivy přirozeně navazují na venkovní zahrádku a zároveň působí elegantně a klidně. Doplňuje je unikátní vinná stěna, kterou navrhl český malíř Jakub Špaňhel přímo pro tento prostor jako dialog uměleckého světa a kultury vína. Jeho obrazy zdobí stěny i v dalších místnostech Vinografu a dodávají prostoru osobitý styl. Potřebujete-li se zastavit v ruchu všedních dní, odpočinout si, načerpat sílu i inspiraci, víte, kam zajít.

 

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené