Zatímco oslavu pětadvacátého výročí otevření prvnímu koktejlovému baru v České republice překazil covid, letošní třetí kulatiny Bugsy’s v březnu oslavil s lidmi, kteří jeho renomé pomáhali po tři dekády budovat, a spolu s hosty se je chystá připomenout i s nastupujícím podzimem. Jeden výroční drink ale bude mít v nabídce už od 19. června – je jím Anniversary Bellini, jež vzniklo exkluzivně pro letošní pětadvacáté výročí Luxury Guide.
Bugsy’s Bar na jaře roku 1995 otevřeli tři kamarádi, z nichž dva, Václava Vojíře a Zdeňka Šulce, spojovala barmanská praxe v bavorské metropoli. „Chtěli jsme do Prahy přinést něco, co dosud neznala – koktejlový bar. V Mnichově to fungovalo, tak jsme si říkali, že to přece musí pochopit i Pražáci,“ glosuje své podnikatelské začátky Václav Vojíř. Místo pro první ryze koktejlový pražský podnik našli na rohu Kostečné a Pařížské, která ovšem měla do stávající prestižní adresy ještě daleko. „Fasády byly porostlé břízami a z okapů – pokud je domy vůbec měly – rostla metrová tráva. Ve výloze dnešního butiku Dior (Luxury Guide má kanceláře hned naproti, pozn. red.) visely pod hlavičkou obchodu ‚Luxus‘ svetry zavěšené na vlascích jako strašáci v poli,“ popisuje Václav tehdejší stav. „Náš sklep byla vlhká plesnivá díra bez vlastního vchodu, zato s hromadou uhlí, kterým se o pár pater výš ještě asi topilo,“ dodává.
Na jeho rekonstrukci si tři baroví vizionáři vzali úvěr a najali si architektonické studio Genia loci v čele s Jiřím Javůrkem a Vlastimilem Vagadayem. Výsledkem byl minimalistický interiér laděný do černé, modré a žluté barvy s pianem v zadní části. Záležet si zakladatelé dali i na barovém logu, které jim navrhlo Studio Najbrt. „Dneska by si kluci za to, co to tehdy stálo, ani neořezali tužku,“ usmívá se Václav a jedním dechem nabízí vysvětlení pro název baru: „Zdeněk’s nebo Vašek’s Bar by znělo blbě, tak jsme se inspirovali Benjaminem Siegelem zvaným Bugsy, který v nevadské poušti vybudoval hotel s kasinem, a položil tak základ Las Vegas. Spatřovali jsme v tom jistou paralelu a ani nás tehdy nenapadlo řešit temnou stránku jeho příběhu.“
Tři kapitoly za tři dekády
Interiér Bugsy’s se poté změnil ještě dvakrát. Poprvé v roce 2002 po povodních, kterým dlouho odolával, ale nakonec ho přece jen až do výšky barové desky zaplavila spodní voda. Změnilo se tehdy barevné ladění, když modrou nahradila zelená s béžovou a další dominantní barvou se kromě černé stala medově-okrová, v níž byla vyvedena například deska nad barovým displejem s názvy koktejlových skupin. Třetí rekonstrukce se datuje do roku 2010, kdy Václav Vojíř zůstal z původní trojice majitelů jediný a rozhodl se bar přetvořit k obrazu svému. Inspirací mu byla legendární bugatti z časů Bugsyho – proto ta prošívaná kůže, leštěné dřevo a nerezové prvky. K černé přibyla výrazná červená a přehlédnout nelze ani prosvícený onyx, s nímž se v interiéru hojně pracuje.
Původní zůstaly v podstatě jen židle, jejichž styl a typ se za celou dobu nezměnil – dostaly ale nové polstrované opěráky a nerezové koncovky na područkách. Originálem z roku 1995 je i ocelová trnož, o niž si hosté sedící na baru opírají nohy. Naopak teprve od druhé rekonstrukce má Bugsy’s na baru lampičky a podsvícenou pracovní plochu, která při přípravě drinků prosvěcuje sklenky. „Vždycky nám šlo o to, aby hosté barmanům viděli pod ruce. Když jsme začínali, přitahovala jejich práce pozornost automaticky, protože to pro lidi bylo nové. Pak jim to ale zevšednělo a my jsme znovu chtěli vrátit do hry původní vzrušení,“ objasňuje Václav důvod úpravy barové plochy, již vůbec nebylo snadné technologicky vyřešit.
Signature touch
Řešení na míru si vyžádalo i champagne uložené ve třech vitrínách zabudovaných ve stěně naproti baru, které Václav nechal do interiéru zakomponovat. „Když si někdo objednal výše uloženou lahev, museli hosté sedící pod vitrínami vstávat, aby se k ní personál dostal. Byla to tak trochu show, barmani si dávali na sedáky ubrousky, aby je botama neušpinili – kdyby se zouvali, tak by to bylo ještě horší,“ vzpomíná se smíchem Václav Vojíř a pokračuje ve vyprávění: „Jeden geniální řemeslník pro nás proto vymyslel a vyrobil speciální vyndavátko, které je do detailu promyšlené tak, aby se natlakované lahvi nemohlo nic stát,“ objasňuje Václav, když představuje kožešinou vystlaný nástroj vyrobený na míru. Byla by to také věčná škoda, a to zejména v případě raritních kousků z projektu Chronologie de Champagne, jenž obsahuje ročníková vína až do roku 1921. Vzácné kousky obsahuje také barová sbírka cognaců či whisky, unikátem je i portské z roku 1897, o madeiře z roku 1795, která se řadí k nejstarším na světě, ani nemluvě. Z koktejlů servírovaných v Bugsy’s pak patří k ikonám, jež do své nabídky zařazují i další podniky, Almond Cigar, s nímž Václav v roce 1998 soutěžil na Kubě, a Bugsy’s Rose, která vznikla už na přelomu tisíciletí.
Líheň talentů
Za tři dekády existence Bugsy’s tímto kultovním pražským barem prošla široká škála osobností, z nichž se následně stali majitelé vlastních podniků a firem, ale taky ambasadoři globálně známých značek alkoholu. Vyzdvihnout jen některé Václav odmítá. „Jsem pyšný na všechny, kteří v našem týmu dělali, a pomohli Bugsy’s držet renomé a kvalitu, jejíž zárukou vždycky byl. A nemluvím jen o barmanech, ale i o děvčatech v servisu a lidech v zázemí, kteří nejsou vidět, ale pro chod a úspěch podniku jsou neméně důležití,“ říká. Zmínit je ale určitě potřeba Jana Braniše, který do Bugsy’s nastoupil v roce 2000 na brigádu coby student hotelovky a zůstal dodnes, byť pozici bar managera na počátku letošního roku předal svému nástupci, aby se mohl věnovat dalším projektům.
Luxury ve sklence
V čele barového týmu nyní stojí Ondřej Císař, jenž se do Bugsy’s vrátil po několika letech strávených sbíráním barmanských zkušeností v zahraničí, například v Norsku. A právě Ondřej je autorem receptury Anniversary Bellini – koktejlu, jenž vznikl na oslavu 25. výročí Luxury Guide a v Bugsy’s se bude po celé léto míchat jako poklona naší tradici. „Je to vlastně takový kříženec dvou koktejlových klasik: Bellini a French 75. Chtěli jsme, aby byl ztělesněním luxusu, proto jsme do něj použili šafránový gin, jelikož šafrán je nejdražší koření na světě. Zkombinovali jsme ho s Peach Brandy a limetovým cordialem a drink jsme završili proseccem, protože bublinky k elegantním drinkům prostě patří. Luxusní dojem pak dotvářejí ozdoby v podobě broskvového kaviáru a jedlého zlatého prachu, jímž je ozdoben okraj sklenky,“ objasňuje nový bar manager nejstaršího koktejlového baru v republice. Kdybyste nás tak chtěli za horkých letních nocí někde potkat, velmi pravděpodobnou adresou výskytu bude Pařížská 10. Cheers!
ANNIVERSARY BELLINI
Drink vytvořený bar managerem Bugsy’s Ondřejem Císařem speciálně k oslavě 25. výročí Luxury Guide můžete v tomto kultovním pražském baru ochutnat po celé letošní léto. Co v něm najdete?
-
-
- 20 ml Boudier Saffron Gin
- 20 ml Peach Brandy
- 15 ml limetového cordialu
- top up prosecco
- broskvový kaviár
- zlatý prach
Text: Barbora Urbanová, Foto: Kateřina Antoš
-