N

Niederkoflerův Atelier Moessmer byl vyhlášen dvacátou nejlepší restaurací na světě

Atelier Moessmer věhlasného Norberta Niederkoflera, restaurace v jihotyrolském Brunecku/Brunicu již oceněná třemi michelinskými hvězdami a zelenou hvězdou, si opět zajistila své místo mezi nejlepšími gastronomickými podniky světa. Získala 20. místo v prestižním žebříčku The World’s 50 Best Restaurants 2025, jednom z nejočekávanějších a nejvýznamnějších ocenění v celosvětovém kulinářském průmyslu.

 

Slavnostní předávání cen proběhlo v Turíně, tedy se poprvé v 22leté historii konalo v Itálii, což je důležitý milník pro národní i mezinárodní kulinářskou scénu. Jedničkou bylo vyhlášeno Maido v peruánské Limě, která má v top 50 čtyři zástupce stejně jako Paříž. Druhou příčku obsadil nejlepší evropský restaurant Asador Etxebarri v baskickém Atxondu.

 

Atelier Moessmer je mnohem víc než jen restaurace: spíše tvůrčí laboratoř, kde se v kuchyni snoubí tradice s inovacemi. Pod vedením Norberta Niederkoflera vytváří mladý a zapálený tým s průměrným věkem 26 let každý den autentický gastronomický zážitek plný mnoha smyslů. „Toto uznání pro nás znamená mnohem víc než jen ocenění. Je hmatatelným důkazem cesty, která začala před dvěma lety v Atelieru Moessmer v Brunecku/Brunicu a byla postavena na hlubokých hodnotách, jako je vášeň, oddanost a sdílení. Každý pokrm, který podáváme, vypráví příběh – o horách kolem nás, o jejich ingrediencích, o lidech, kteří s úctou a péčí obdělávají půdu,“ říká Niederkofler, kterého můžete často potkat i v jeho další restaurantu AlpinINN na vrcholu Kronplatzu/Plan de Corones (2235 m vysoko), která patří (nejen) mezi Čechy k nejoblíbenějším lyžařským destinacím.

„Pro nás to není jen vaření, ale způsob života a myšlení, jehož jádrem je harmonie mezi člověkem a přírodou. Jsme si plně vědomi toho, že tento úspěch je výsledkem kolektivního úsilí: talentu a kreativity našeho týmu, profesionality Maura Siegy a vize Lukase Gergese, manažera naší restaurace a ředitele pro víno, obou pilířů projektu. Každý den vkládáme srdce a duši do toho, aby se tu všichni hosté cítili jako doma, protože skutečná dokonalost se rodí v prostředí, které podporuje lidské vztahy, důvěru a vzájemný respekt. Do budoucnosti hledíme s nadšením, připraveni inovovat a zároveň nezapomínat na hluboké kořeny, které nás pojí s touto výjimečnou zemí,“ prohlásil Norbert Niederkofler vzletně po slavnostním ceremoniálu.

 

Tímto dalším úspěchem se nejsevernější italské provincie Jižní Tyrolsko, a zejména město Bruneck/Brunico v Pustertalu/Val Pusteria, dále etabluje jako referenční bod pro gastronomii světové úrovně a posiluje svou pověst země tradice, udržitelnosti a kulinářských inovací. Díky Niederkoflerově etické a inovativní vizi se Atelier Moessmer stal mezinárodně uznávaným symbolem, který mistrovsky zprostředkovává identitu a výjimečnost jihotyrolského regionu prostřednictvím kuchyně, v níž se snoubí respekt k přírodě s kreativitou.

Norbert Niederkofler se narodil a vyrostl v Jižním Tyrolsku, v srdci Dolomit, kde se od útlého věku učil respektovat přírodu a sledovat rytmus ročních období. Po dokončení studií pracoval v Londýně, Curychu, Miláně, Mnichově a New Yorku a zdokonaloval svůj inovativní styl, jehož středobodem byl respekt k přírodě a místním surovinám. Po významných mezinárodních zkušenostech se vrátil do svých milovaných hor. Tam jako šéfkuchař restaurace Svatý Hubertus v hotelu Rosa Alpina v San Cassianu/San Ćiascian získal v roce 2000 svou první michelinskou hvězdu a v roce 2007 druhou. Od té doby si stále více osvojoval zásady, které z něj učinily průkopníka etické kuchyně založené na surovinách, které se řídí přirozeným rytmem ročních období a jsou stoprocentně místní.

 

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené