Za vinařstvím ROSALEA stojí dva čeští podnikatelé a milovníci vína – Petr a Vladislav. V roce 2011 se rozhodli rozšířit své podnikání i do Bulharska a okamžitě byli okouzleni tamní krajinou a vinařskou tradicí. Po krátkém čase začali přemýšlet, jak si splnit dávný sen: mít vlastní vinařství a vyrábět víno, které by sami s chutí pili a s hrdostí nabízeli ostatním. Vytvořit nové vinařství, víno s příběhem, jehož původ dobře znají.
Dnes najdete vína ROSALEA nejen v Česku a Bulharsku, ale také v několika michelinských restauracích v Belgii, kde si získala uznání someliérů i náročných hostů. V roce 2021 získalo víno Writer’s Wine Cabernet Sauvignon bronzovou medaili na Decanter World Wine Awards, jednom z nejprestižnějších světových vinařských hodnocení. Cabernet Franc byl zařazen mezi Top 10 bulharských vín roku 2022 a z Rose Wine Expo 2024 si vinařství odvezlo kromě stříbrné medaile za samotné víno i zlatou medaili za nejlepší design obalu.
Vinařství ROSALEA se nachází na jižních svazích pohoří Sakar, poblíž města Harmanli, v samotném srdci Thrácké nížiny – oblasti s tradicí pěstování vína starší než 6000 let. Právě zde, kde se dříve pilo víno u thráckých královských stolů, dnes vznikají vína, která propojují historii s moderním přístupem. Na půdách typu luvisol a černozem, v nadmořské výšce 130 metrů, rostou známé odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Chardonnay, nebo významné lokální odrůdy Červený misket, Dimyat, Mavrud, Pamid a Rubin. První vinice byly na úrodných polích vysazeny v roce 2017 a první vína byla představena po sklizni roku 2020.
Tři kolekce, nespočet zážitků
Ve vinařství vznikají tři kolekce. ROSALEA Collection představuje svěží a lehká vína – z bílých odrůd je to jednodruhový Dimyat, Chardonnay, Red Misket nebo cuvée White Blend, z červených pak Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon nebo cuvée Red Blend s aroma lesních plodů, ale především výjimečné Rosé. Vína jsou vhodná k dennímu pití, k jídlu nebo zkrátka jen tak.
Writer’s Wine Collection nabízí limitované edice z výjimečných ročníků – červená vína z odrůd Rubin, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc nebo Mavrud, doplněná o elegantní Chardonnay, všechna zrající několik měsíců v dubových sudech. Výsledkem jsou vína s jemným dřevitým podtónem, lehkým nádechem vanilky a potenciálem k archivaci. Kolekce Experimental Wines pak zahrnuje unikátní vína vytvořená v omezeném množství – například Rubin 157, tvořený tradičními postupy, plně ručním zpracováním s polokarbonickou macerací a následným zráním ve skle i sudech, kterého bylo naplněno pouhých 157 lahví.
Nová generace vinařů
Vinařství ROSALEA si zakládá nejen na kvalitě a autentičnosti svých vín, ale i na rozvoji budoucí generace. Projekt ROSALEA meets YOUth nabízí studentům vinařství jedinečnou možnost vytvořit si vlastní víno pod značkou ROSALEA – od práce na vinici až po návrh etikety. Pod vedením zkušené enoložky ROSALEA Ekateriny Gargové mají talentovaní studenti šanci nahlédnout do skutečného vinařského procesu a stát se součástí živé tradice.
Vína ROSALEA v sobě nesou nejen sílu bulharské země, ale i českou duši a vizi. Jsou důkazem, že když se spojí poctivá práce, vášeň a víra ve smysluplný příběh, může vzniknout něco výjimečného – láhev, která není jen nápojem, ale vyprávěním.