Majiteli a šéfkuchaři finediningové restaurace Levitate v pražské Štěpánské ulici Christianovi Duy Chu je teprve sedmadvacet let.

A protože se v oboru neustále vzdělává, má naprosto jasno v tom, jak by měla vypadat opravdu špičková gastronomie.

Christian se narodil v provincii Hoa Binh na severu Vietnamu, ale už když mu bylo deset let, přestěhoval se s rodinou do České republiky. Jeho rodiče tu provozovali bistro, ale jako dítě Christiana vaření moc nelákalo. Aby však rodičům pomohl, pracoval v jejich podniku vždy po škole už od čtrnácti let.

Interiér restaurace Levitate

Ani tehdy mu ale vaření ještě neučarovalo, a jak sám říká, té vášni propadl až o tři roky později. Jeho nadšení pro jídlo se zrodilo ve chvíli, kdy zjistil, že pro lidi může vytvářet neopakovatelné gastronomické zážitky.

Postupem času prošel kuchyněmi vyhlášených podniků, jakými jsou SaSaZu, Soho nebo Mandarin Oriental Prague, ale před rokem se vydal svou vlastní cestou a otevřel Levitate Restaurant. Místo, kde se prolínají jeho dvě nejoblíbenější kuchyně, asijská a skandinávská, a to s přispěním neobvyklých a neznámých ingrediencí.

Na talířích strávníků této zážitkové restaurace se tak může potkat jeseter se sušeným tuňákem a černým sezamem, krém z kysaného podmáslí s rakytníkem a zelenou rýží nebo foie gras s bílou čokoládou a medovinou.

U toho ale výjimečnost podniku ještě nekončí. Ve své restauraci razí koncept tří kategorií: „Řídíme se ideou ‚flora, aqua a fauna‘, což reprezentuje komplexní výčet surovin použitých v gastronomii. Proto se snažíme, aby menu obsahovalo rovnoměrné zastoupení pokrmů ze zeleniny, ryb i masa.“

Mladý šéfkuchař se v gastronomii i nadále zdokonaluje a naposledy se mu podařilo navštívit kuchyni jednoho z jeho vzorů, dánského šéfkuchaře Esbena Holmboe Banga, působícího v restauraci Maaemo v Oslu. Ten mu během čtrnáctidenní návštěvy kromě ukázky praktických vychytávek udělil tu nejcennější radu: „Musíte věřit tomu, co děláte, nenechte se nikdy a nikým ovlivnit, a to ani v případě nezdaru.“

A úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, letos v březnu totiž Levitate Restaurant získal v gastronomickém průvodci doporučovaných restaurací Michelin Guide Main Cities of Europe hodnocení dvou příborů.

Levitate Restaurant

CategoriesNezařazené