„Original Garden jsou velmi osobní a mají svou soukromou symboliku.“

Studoval psychologii, svůj život ale nakonec zasvětil zahradám. Zahradní architekt Daniel Purgert je zakladatelem a výkonným ředitelem firmy Zahrady snů, která navrhuje a realizuje jedinečné přírodní kompozice výhradně pro soukromé investory.

Módní vlna zavedených typů zahrad odeznívá. Na trhu se objevuje fenomén individuality, lidé si přejí vytvořit dokonalý obraz vlastního soukromí. Jsou to zahrady složené z detailu často propojujících jejich minulost se současností. Vytváří se detailní imaginace takové přírody, která jim je typově nejbližší. V ní se zohlední i ta nejmenší maličkost, která uspokojí pocity, které poté chtějí vnímat i za okny obýváku. Zahrady snů každoročně navrhnou sedm autorských zahrad Original Garden, chráněných autorskými právy, dokonce označených unikátní stříbrnou destičkou. Zahrady snů díky vizionářskému přístupu Daniela Purgerta otevírají svět, kde se přirozenost přírody snoubí s individuálními touhami..

Co vás přivedlo k zahradní architektuře? Jaká byla vaše cesta?

Svoboda a touha tvořit. Možná to má každý muž. Takový ten pocit, proč tu vlastně jsem. Jaký mám úkol, co tu po sobě zanechám. Už na základní škole jsem si uvědomoval, že když mi nejde matematika, nebaví mě fyzika ani chemie, že tak světu ničím nepřispěju. A že se asi nejspíš projím životem. Jako dospívajícího mě to skutečně tížilo.

A na co jste tedy přišel? 

V té době jsem si ještě neuvědomoval, že každý jsme dokonalý už jenom tím, že jsme. A že ten nejcennější dar, který mohu planetě přinést, je, že si to uvědomím. Uplynula mezitím dekáda. Byl to vnitřní přerod. Přetransformoval jsem své ego a nalezl pokoru. Postřehl jsem, co se skrývá za třpytivou krásou vody a za pohybem listů v korunách. To, co se zdálo jako obyčejné, se stalo smysluplným. Po letech jsem tak na svůj úkol přišel. Prodal jsem byt, odstěhoval se na chatu, koupil stroje a tvořím zahrady.

V čem jsou vaše zahrady originální? Kde hledáte inspiraci k vytváření takových zahrad?

Uvěřil jsem v „proud života“.  Ti, kteří vědí, porozumějí, o čem hovořím. Nechávám se vést energií, která je propojená skrze zahrady „snů“ a vede mě k lidem, se kterými si máme vzájemně něco předat. Pro mě jsou největší inspirací sami majitelé. Oni jsou pro mě zdrojem originality. Jejich příběh, jejich sdílení, to, o čem sní, co si přejí a co ne. To dělá každý projekt originálním. Jinak rukopis, který se vpisuje do každé zahrady, je moje spojení se s něčím, kdy nevím – a najednou ano. Vlastně pokaždé pouze učešu vše, o čem jsme se zákazníkem hovořili, a pak to nakreslím. Je velmi důležité naslouchat a mít pokoru a nenechat do toho mluvit vlastní ego. Mám osmadevadesátiprocentní úspěšnost prvonávrhu. Přesto jsem stále vzrušen očekáváním, jak bude přijata vize, kterou právě předkládám.

Jako jediný u nás se můžete chlubit certifikátem Original Garden. V čem se zahrady s tímto označením liší od ostatních projektů?

Jsou velmi osobní a mají svou soukromou symboliku. Jsou komplexně zpracované a námi realizované od oplocení, pochozích cest, zahradních staveb, vodních prvků, technologií, zahrnující vše, o čem jen sníte, až po předání. Každý rok může vzniknout pouze sedm zahrad s tímto označením a nelze je opakovat. Výsledná zahrada je certifikována a zákazníkovi garantujeme, že její nosný prvek už nikde jinde nepoužijeme.

A proč jen soukromé zahrady? Proč se vyhýbáte veřejným zakázkám?

Nemám tam ta spojení.

Pakliže mají být zahrady exkluzivní, chápu, že jich musí být málo, ale proč zrovna jen sedm za rok?

Náš limit odměřuje čas a touha po zachování smyslu, za jakým účelem tyto projekty vznikají. Klienty máme napříč českou republikou. Smyslem je poskytnout osobní péči a po dobu realizace soustředit svou pozornost, pouze na jeden projekt. Pro tyto zakázky je vyčleněn speciální tým vybavený tou nejlepší technikou, složený z profesionálů a řízený naším koordinátorem projektu, Kamilem Radou, který patří ve svém oboru na absolutní špičku. U těchto realizací jsem osobně přítomen a podílím se na modelacích a finální skladbě kamenných kompozic. A i když nás předchází poptávka zhruba o dva roky, rozhodl jsem již před lety nezvyšovat tento počet. Nejedná se o sériovou výrobu. Jedná se o výtvarná díla. Proto jen sedm zahrad snů Original Garden ročně.

Jaký nejkurióznější sen jste zatím plnili?

Upřímně řečeno, jsem tak otevřen představám, že ani nevím, které požadavky se považují za zvláštní. Jediné, co mě zajímá, je výsledný pocit zákazníka.

Nedávná karanténa se podle developerů odrazila ve zvýšení poptávky po rodinných domech a pozemcích. Předpokládáte, že se zvýší i poptávka po hezkých zahradách, po zahradách snů, protože si lidé uvědomí, jak důležité je to, co mají blízko, co je jejich? Už proto, že se zase může stát, že nebudou moct cestovat, ani se volně bez omezení pohybovat po ulicích? 

Zájem vzrostl. To se promítlo v podstatě okamžitě. V několika  případech jsou to velmi zcestovalí a úspěšní lidé, kteří by mohli bydlet kdekoli na této planetě. Tato zkušenost přinesla změnu, že přehodnocují své zájmy a chtějí nově domov, který bude jenom o nich a jejich rodině. Zrovna jejich projekty zahrady jsou inspirovány architekturou a uspořádáním místa, kam se v průběhu roku rádi vraceli. To je ta imaginace, o které mluvím, která z domova udělá zážitkové bydlení.

À propos – máte vy tu svou zahradu snů?

Já se svou rodinou v takové žiji.

Je pro vás každá další zahrada také výzvou?

Ano jednoznačně. I když mám jistý tvůrčí rukopis, každý další zákazník má svůj originální příběh. Nechávám se jím provázet a jen mu propůjčím svou zkušenost. Díky němu je pokaždé nová zahrada výzvou. A pak jdu zase dál.

Když se díváte přes ploty na amatérsky budované zahrady, jaké nejčastější chyby vidíte?

Já ale amatérsky budované zahrady nehodnotím. Pokud připustíte, že se vám může líbit něco, co považujete za krásné, avšak druhému se to zdá neužitečné, co z toho je chyba, má jeden pravdu a druhý ne? Někdo má terasu na jihozápad a trápí se nekončící výhní a poryvy větru. Jinému to vyhovuje, protože miluje opalování a vlnění hladiny jezírka s trávami, které se hýbou zprava doleva. Chyba je pouze nezohlednit stanoviště a půdu, jakou rostlina potřebuje pro svůj život. Všechno ostatní je prostě a jednoduše jen a jen vaše cesta. Kam svou energii a pozornost nasměrujete, v tom směru se odehrává to, co opravdu chcete a co si přejete.

Vzpomínáte, jakou nejkrásnější zahradu jste kdy viděl? A byla to vaše práce, nebo jste ji potkal na svých cestách?

Po světě jsem jich viděl celou řadu, ale u nás jsou k vidění krásné zahrady, které tvoří se svými týmy například zahradní architekti Lefler, Dvořáček, Kastner, Špoula a další.

Stalo se někdy, že jste odmítl klienta? Pokud ano – z jakého důvodu?

Nikdy, ale třeba se ukázalo, že nás zahrada propojila z úplně jiného důvodu, než pro jaký jsme se sešli.

Kde byste chtěl ještě navrhnout zahradu? Sníte o nějakém takovém místě?

Místa i lokality, v nichž mají vzniknout naše realizace, příjímám již s větší pokorou. Vyzkoušeli jsme si toho už hodně a po každé zakázce se ukázalo, že nezáleží ani na složitosti, ani na lokalitě, ani na počasí, ale na člověku, pro kterého ten který projekt děláme. Takže má odpověď je spíš pro koho a tím je ,,Dobrý člověk“.

Máte nějaký sen?

Pokud se týká mé profese, myslím, že je stále kam se vyvíjet. Nicméně jen do té míry, abych nepřišel o dětství svých dětí a svou ženu nevítal, až když bude unavená. Mám ale svůj velký osobní sen. Sním o době, ve které každý nalezne sám sebe a uvědomí si, jak je důležitý právě sám pro sebe. Jak je výjimečný, originální a nepostradatelný. Jak svou laskavostí a soucítěním sílí jeho dobrý pocit, že nezáleží na rozhodování celku, ale jen na něm samotném. Chápe, jak všechno se vším souvisí, a dělá vše, jak nejlépe umí. Pochopí, že děti tu jsou proto, že nám přicházejí ukázat bezpodmínečnost. Přestane se hnát za uznáním a za přijetím. Přijme sám sebe. Vzájemně si odpustíme a přestaneme lpět na hmotě. Tím se rozboří síla systému založená na strachu a nahlédneme tu obrovskou moc vesmíru a přírody a užasneme nad její dokonalostí. Začneme využívat všech svých smyslů k radosti a beze strachu k čemukoli, začneme dělat to, co nás baví, a tím vyjevíme každý svou nepostradatelnost a smysl, pro který jsme se narodili. To je můj sen a já vím, že sny se plní!

Daniel Purgert o firmě Zahrady snů: „Jsme malá česká firma, založená na rodinných vazbách, ctící obchodní principy. Pracujeme společně a neustále se vyvíjíme. Naše technické zázemí posunulo hranice činnosti a vytvořilo prostor pro vyjádření nekonečného tvůrčího potenciálu zkroceného pouze námi samými.“

Original Garden jsou svou precizností a smyslem i pro ten nejmenší detail dovedeny k absolutní dokonalosti. „Těchto zahrad si obzvlášť považujeme a tvoříme je s neobyčejným citem. Vynikají zvláště svou myšlenkou a každá informace o budoucím využití má pro nás a její tvorbu velký význam.“ říká Daniel Purgert.

„Náš limit odměřuje čas a touha po zachování smyslu, za jakým účelem tyto projekty vznikají.“

Na skutečnost, že vstupujeme na místo nesoucí označení ORIGINAL GARDEN, vás upozorní stříbrná destička, kterou je každý speciální projekt na závěr prací označen.  

Připravila Pavlína Saudková.

CategoriesNezařazené