H

Horské apartmány, které jsou víc než jen cihly. Jsou to hlavně služby.

„Pracujeme tak, jako bychom stavěli pro sebe,“ říká Jan Jerie ředitel developerské společnosti Crescon, která zajišťuje plnou škálu služeb nutných k realizaci projektu od výběru vhodného pozemku přes koordinaci projektových prací až po předání nemovitosti. V současné době chystá luxusní rezidentní projekt Aldrov.

Dovolím si začít vizitkou na webu www.crescon.cz: „Honza je statutárním ředitelem společnosti. Mezi jeho úkoly patří především obchodní vedení firmy a řízení směřování firmy, komunikace a vztahy s partnery, investory, sousedy, úřady a dodavateli. Neustále vymýšlí spoustu menších i velkých projektů, a zásobuje tak prací již dostatečně zaměstnané kolegy Radka, Hanku, Martina, Adama, Michala, Moniku, Andreu a nově i Jardu, architekty, právníky, účetní a další externí spolupracovníky.“

Kolik životů žijete?

Já jsem v první řadě tváří společnosti, udávám směr, vyhledávám nové projekty, ale realizaci přenechám kolegům, na ně deleguji většinu úkolů. Jsme tým a každý má svou agendu. Jen tak je možné v relativně malém týmu dělat tolik projektů.

Jak moc vám práci komplikuje současná koronavirová krize?

Díky naší profesi se nás koronakrize téměř nedotýká. Sem tam se stane, že některý z našich právníků, projektant nebo architekt musí do karantény, ale tyto profese je možno vykonávat i z domova, takže nás to vesměs neomezuje.

Rozhodují se klienti v rámci investic opatrněji?

Spíše než opatrně bych řekl racionálně. Lidé, kteří mají volné finanční prostředky, tuší, že příští rok s sebou přinese vysokou inflaci a jeden z mála produktů, který jde proti inflaci, jsou nemovitosti. V praxi to znamená, že za poslední měsíce jsme zaznamenali až neobvyklý nárůst zájmu o mimopražské projekty. Zejména o projekt Aldrov Apartments & Resort. Pokud máte peníze na účtu, každý rok se znehodnotí o pár procent. Nemovitosti naopak nabízejí možnost zhodnocení. Konkrétně náš projekt nabízí nadstandardní zhodnocení vzhledem k přítomnosti hotelového operátora, který se mimo jiné o apartmány kompletně postará. Pokud to spojíte s lokalitou národního parku, je jasné, že tyto nemovitosti na hodnotě jen porostou.

Kdy očekáváte návrat ke stavu před pandemií?

Předpokládám, že tato nálada ve společnosti ještě chvíli přetrvá, ale pevně věřím, že příští rok bude vše při starém a na tuto nepříjemnou kapitolu všichni rychle zapomeneme.

Aldrov Apartments & Resort bude luxusní rezidenční komplex, který, jestli jsem pochopila správně, vzniká po vzoru alpských středisek. V čem bude jiný než dosavadní možnosti k rekreaci na našich horách?

Hlavně v přítomnosti hotelového operátora, který váš apartmán kompletně spravuje v době, kdy jej nevyužíváte. To znamená, že na rozdíl od klasických horských bytů apartmán u nás nedotujete, nemusíte se o něj starat, a přesto generuje zisk. Je tedy pouze na vás, zda máte apartmán primárně jako investici, nebo pro rodinnou rekreaci. V tomto ohledu nikomu nic nenařizujeme ani nezakazujeme, liší se pouze výsledný zisk.

Jak velký je to projekt? A bylo těžké jednání s úřady, aby mohl na území Krkonošského národního parku vůbec vzniknout?

Tento projekt je opravdu velký, celkový objem investice se dostává přes hranici miliardy. Na druhé straně, je to nejhezčí projekt v okolí, promyšlený do nejmenších detailů. Kromě apartmánů nabídne prvotřídní zázemí odpovídající alpským resortům. Dvě restaurace, nerezový bazén s vířivkou, wellness se saunovým světem, dva multifunkční sály i půjčovnu a servis sportovního vybavení. Jednání s úřady složité nebylo. Na místě stavby původně stál státní statek, který dlouhodobě chátral a jednalo se de facto o brownfield. Správa národního parku i stavební úřad s revitalizací a naším záměrem souhlasily. Museli jsme samozřejmě dodržet určitá pravidla vzhledu budov a ochrany okolní přírody, ale to je na území národního parku standardní postup.

Jaký luxus můžeme čekat?

Resort a s tím spojené služby připravujeme po vzoru podobných resortů v Alpách, úrovně čtyř hvězd. Hlavním motivem všech apartmánů i společných prostor bude masivní dřevo, kámen a sklo, žádné imitace. Stejný důraz klademe i na služby. Například restaurace bude využívat místní dodavatele, saunový svět bude zabírat téměř celé druhé patro společenské budovy, to znamená více než 350 metrů čtverečních, bazén bude z nerezu, v půjčovně budeme mít kvalitní sportovní vybavení a mnoho dalšího.

Kdy se resort otevře?

Vybrali jsme velmi kvalitního generálního dodavatele a stavba jde podle harmonogramu. Práce budou dokončeny na konci roku 2021. Následně proběhne instalace vybavení a apartmány chceme předávat majitelům v průběhu prvního kvartálu roku 2022.

Jakou dovolenou tu může klient očekávat? Co ho čeká v zimě, a co v létě?

Zima v Krkonoších je přímo spojená se sjezdovým lyžováním. Hned u resortu máme dva vleky, čtyři sjezdovky, noční lyžování a snowpark. Horní Mísečky jsou od nás vzdálené asi deset minut a doprava je zaručena pravidelným skibusem. Horní Mísečky mají být od roku 2022/23 propojeny se Svatým Petrem novou lanovkou, takže přes kopec budeme mít největší lyžařské středisko u nás. Samozřejmostí je i běžecké lyžování, neodmyslitelně spojené s Krkonošskou magistrálou. Na tu se napojíte už ve Vítkovicích, díky některé z místních tras. Na vzestupu jsou i skialpy, pro které je tato lokalita ideální. Léto v Krkonoších naopak nabídne horskou turistiku i cykloturistiku, kvůli které jsme do projektu zařadili půjčovnu kol a elektrokol. Přímo ve Vítkovicích pak vznikne více než deset kilometrů tras pro singltrek s obtížnostmi pro děti i zkušené sjezdaře. Bude toho ale mnohem víc. Přímo pozemky resortu nabídnou i tajuplný příběh o místních skřítcích – především pro ty nejmenší.

Jak moc se změnily za poslední roky podmínky pro dovolenou v Krkonoších?

Z toho, co víme od našich kolegů, ale i konkurence, zejména letní sezona v Krkonoších je již posledních pár let velmi žádanou alternativou. Služby, které naše nejvyšší hory nabídnou, jsou za poslední roky srovnatelné se zahraničím. Zejména pro zákazníky z Prahy je to na rozdíl od Alp cesta maximálně na dvě hodiny. Toto samozřejmě platí dvojnásob pro zimní dovolenou. Především proto je tato lokalita ideální na prodloužený víkend, ale i na celotýdenní dovolenou.

Kde v Krkonoších to máte nejraději? Máte nějaké malebné, ne úplně turisty obležené místo, kde můžete přemýšlet?

Před pár lety jsme s kolegou koupili vyhořelý dům v lokalitě Přední Labská, uprostřed lesů, kde je pouze sezonní cesta a kam se v zimě dostanete jen sněžným skútrem. Ve spolupráci s Josefem Pleskotem jsme navrhli jedinečnou horskou chatu a posledních pět let jednáme s úřady o stavebním povolení. Prozatím zde stojí pouze stará stodola, je trochu děravá, dveře netěsní, okna téměř nemá, ale když si chcete odpočinout od hektiky moderního světa, neznám lepší místo.

Jak si představuje ideální dovolenou?

Pokud se jedná o zimní dovolenou, musím doporučit horské chalety ve francouzském Savojsku. Pravidelně sem jezdím již několik let a tuto dovolenou si s rodinou každoročně dopřejeme. Tento projekt byl jednou z inspirací pro náš Resort Aldrov.

„Resort Aldrov a s tím spojené služby připravujeme po vzoru podobných resortů v Alpách, úrovně čtyř hvězd.“

Jan Jerie je statutárním ředitelem společnosti Crescon. Jeho cesta do čela developerské firmy vedla přes touhu přestěhovat se do vlastního bytu: „To bylo před dvanácti lety. Líbily se mi projekty, které již tou dobou byly beznadějně rozprodané, a tak jsem se jako člověk z oboru rozhodl zrealizovat své představy sám.“

Aldrov Apartments & Resort se nachází doslova několik metrů od skiareálu Aldrov ve Vítkovicích v Krkonoších, který nabízí celkem pět sjezdových tratí všech stupňů obtížnosti a dva vleky včetně čtyřsedadlové lanovky. K dispozici je zde i dětský vlek a lyžařská škola. V dojezdové vzdálenosti deset minut autem nebo skibusem leží Horní Mísečky.

připravila PAVLÍNA SAUDKOVÁ

CategoriesNezařazené