N

Nestyďte se za mužské problémy, mají řešení

Málokterý muž se pochlubí s tím, že má problémy s erekcí nebo s únikem moči. Obojí  je totiž stále tak trochu tabu. Přitom řešení existuje: léčba erektilní dysfukce je tu s námi už dlouhá léta a totéž platí o problémech s inkontinencí. 

Statistika je neúprosná, a zároveň pravdivá. Problémy s erekcí má podle zkušeností urologů 50% 50letých mužů, 60% šedesátníků, 70% sedmdesátníků a 80% osmdesátníků. Není to nic příjemného, ale na druhou stranu, lidstvo si s tímto hendikepem už dávno dokázalo poradit – vždyť modrá tabletka pomáhá milionům mužům na celém světě už více než dvacet let. A protože patent vypršel Viagře v roce 2013, dnes už mohou pánové sáhnout i po o něco levnějších generických lécích.

Když tabletky nepomohou…

Zároveň ale platí, že pilulky na erekci pomáhají „jen“ 95 procentům z nich. „Může to být dáno tím, jak moc jsou erektilní dysfunkcí postižení, tedy jak moc mají poškozené cévy v oblasti penisu, potažmo v těle. Nejčastější příčinou erektilní dysfunkce bývá právě cévní porucha, obvykle z důvodu dlouhodobě působícího vysokého krevního tlaku, cukrovky nebo vysoké hladiny krevních tuků. Zároveň je tu malá část pacientů, kteří vzhledem k jejich cévním, případně kardiovaskulárním onemocněním anebo kvůli lékům, které užívají, tyto pilulky brát nemohou,“ vysvětluje MUDr. Libor Zámečník, primář Urologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. I pro ně má ale moderní medicína řešení. Jde o tzv. léčbu topickou, tedy místní, při které se do oblasti penisu buď injekcí, nebo ve formě malého gelu aplikuje látka, která erekci automaticky nastaví.

Pevná erekce díky implantátu

Dalším řešením jsou tzv. penilní implantáty. Lékaři o nich u pacientů uvažují až v případě, že předchozí léčba neuspěla. Do roka u nás podstoupí finančně nákladný zákrok, který nehradí zdravotní pojišťovny, desítky pacientů. „Operace spočívá ve vložení silikonového implantátu, tedy jakýchsi dvou cylindrů, do oblasti topořivých těles. Ty jsou spojeny s balonkem, který je v dutině břišní a také s pumpičkou, umístěnou v šourku. Ve chvíli, kdy chce mít muž sexuální styk, jednoduše přepumpuje tekutinu do oblasti penisu a dojde k erekci,“ vysvětluje princip, na kterém implantát funguje, známý urolog Libor Zámečník, který působí také na klinice Iscare, kde se penilní protézy implantují. Po pohlavním styku se implantát mechanicky vyprázdní uvolněním ventilu pumpičky a vymačkáním topořivých těles. Ačkoli jde o umělé vyvolání erekce, muži jsou s její kvalitou spokojení. A rozdíl prý nepozná ani většina partnerek. O tom, že by tento zákrok u nás alespoň částečně hradily pojišťovny, se ale zatím neuvažuje, a to ani v případě, že trpí muž erektilní dysfuncí ze zdravotních důvodů. „V některých evropských zemích se tyto operace hradí například mladým pacientům s diabetem nebo těm, kteří museli prodělat operaci v malé pánvi,“ upozorňuje MUDr. Libor Zámečník.

I únik moči má řešení

Jestli se o poruchách erekce a jejich medicínském řešení tu a tam mluví, pak o mužské inkontinenci se to nedá říci takřka vůbec. Přitom jí může trpět i atraktivní šedesátník.

Jedním z důvodů, proč u něj začne k únikům moči, které mohou být tak silné, že mu nezbyde než používat speciální inkontinenční pomůcky, docházet, je úraz v oblasti pánve nebo stav po radikální prostatektomii. „To je operace, při které se odstraňuje prostata i se semennými váčky v případě, že mají muži lokalizovaný nádor prostaty,“ vysvětluje urolog Libor Zámečník. I tato situace se ale dá řešit pomocí implantátu. Právě urologické pracoviště ve Všeobecné fakultní nemocnici bylo v 80. letech minulého století jedním z prvních, na kterém se tato operace uskutečnila. „V tomto případě se na močovou trubici nasadí objímka. Ta je opět spojena s balónkem naplněným tekutinou a malou pumičkou v šourku. Několikerým stlačením této pumpičky dojde k vyprázdnění močového měchýře,“ popisuje Libor Zámečník a podotýká, že pacientů, kteří by tento zákrok potřebovali, naštěstí příliš nepřibývá. Důvodem je také fakt, že operace, které muži podstupují z důvodu zhoubného bujení na prostatě nebo pro nezhoubné zbytnění prostaty, jsou dnes stále šetrnější. Základem je ale chodit na prevenci.

Prevence zachraňuje

Preventivní urologické vyšetření je vhodné podstoupit nejpozději do 50tého roku věku. „Vyšetření prostaty konečníkem je velmi důležité a v tomto případě prevence opravdu zachraňuje. Zároveň je nutné zjistit hodnotu prostatického specifického antigenu z krve,“ zdůrazňuje urolog Libor Zámečník. Preventivní vyšetření prostaty může pomoci rozpoznat i úplně minimální nádor. „Rizikovým faktorem pro nádor prostaty je především věk, důležitý je ale i rodinný výskyt. Muži, v jejichž rodině se nádor prostaty již vyskytl, by se měli preventivní urologické vyšetření objednat už po čtyřicítce,“ upozorňuje závěrem Libor Zámečník, primář Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

CategoriesNezařazené