H

Hodinky s automatonem pro 21. století

Louis Vuitton rozehrává oslnivou show, v jejíž hlavní roli září hodinky Tambour Carpe Diem, kombinující exkluzivní hodinářský kalibr s rozvráceným symbolem pomíjivosti Vanitas. Toto jedinečné hodinářské dílo píše zbrusu novou kapitolu na poli hodinek s automatonem. 

Ačkoli se o tom příliš neví, značka Louis Vuitton již na zakázku pro vybrané klienty vytvořila několik kusů hodinek s automatonem. Nyní nechává nahlédnout do nitra své hodinářské výroby a představuje zcela unikátní model. Kolekci hodinek módního domu rozšiřují Tambour Carpe Diem, jejichž vývoj trval dlouhé dva roky. „Naším cílem bylo vytvořit něco jedinečného“, vysvětluje Michel Navas, hodinářský mistr v La Fabrique du Temps Louis Vuitton. „Chtěli jsme hodinky s automatonem obohatit o perspektivu 21. století a vdechnout jim energii a kreativitu, atributy spojené s naší hodinářskou produkcí, která započala v roce 2002.“ 

Automatony (zvoníci) původně sloužily k odbíjení hodin na zvonech kostelních věží. Později je hodináři převedli do formy miniatur na náramkových hodinkách a jejich funkce zůstala převážně dekorativní – jako zábavný prvek číselníku. Čas tak zůstal indikován pomocí klasických ruček. 

Louis Vuitton chce nyní navrátit automatonům jejich původní význam. Kostra hodinek Tambour Carpe Diem staví na dvou hlavních atributech (funkčnost a design) a je mistrovským zhmotněním tohoto typu kalibru. Automaton je plně funkční a v případě potřeby zobrazuje čas i bez ruček. Pokud stisknete tlačítko, miniaturní scéna na zápěstí ožije. Její hlavní protagonisté, had a lebka, plní funkci ukazatelů času. Dalším výrazným znakem tohoto krásného díla vysoké hodinařiny je jedinečný stylistický přístup k historické symbolice uměleckého tématu Vanitas, který je zároveň pozitivní i rozvratný.

Unikátní hodinářské dílo

Model nezobrazuje pouze běh času, ale je vybaven i dalšími komplikacemi. Jedná se o skákající hodinovku, retrográdní minutovku, indikátor rezervy chodu a čtyři mechanismy automat. „Největším mistrovstvím bylo vytvořit mechanický strojek dostatečně silný na to, aby dokázal hladce operovat se všemi těmito funkcemi. Ty se ve vzájemné kombinaci dosud neobjevily“, popisuje Michel Navas.  

Na hodinkách Tambour Carpe Diem lze čas zobrazit na vyžádání. Stačí zmáčknout tlačítko ve tvaru plaza, které se nachází na pravé straně pouzdra. Centrální hlava hada se zvedne a odhalí hodinový průhled, jenž se nachází na čele lebky. Chřestýšův ocas v tu chvíli osciluje směrem k minutovce, umístěné pod přesýpacími hodinami s rezervou chodu. 

Na místě oka se objevují kvítky Monogramu, čelisti lebky vydávají uštěpačný smích, ve kterém můžete zaslechnout slova „Carpe diem“. Neboli, jak vyzývá jejich autor, básník Horatius, „Užívej dne“ a vytěž maximum z každého jednoho okamžiku. Toto úžasné představení, které trvá 16 vteřin, je opravdu působivé díky harmonickému spletitému pohybu lebky a hada. Tato jedinečná hodinářská komplikace je jedním slovem nenapodobitelná. 

Strojek kalibru LV 525 je kompletně vyvinutý a sestavený v La Fabrique du Temps Louis Vuitton. Je mistrovským kouskem vysokého hodinářství a předmětem několika žádostí o patent. Dalším unikem hodinek Tambour Carpe Diem je design strojku. Je vidět průhledem na zadní části pouzdra a má tvar lebky, která je odrazem symbolu Vanitas na číselníku. 

Vysoce sofistikovaný moderní design

Vyobrazení lebky, kostlivců a přesýpacích hodin se na kapesních hodinkách a hodinách objevují od 15. století jako alegorie ubíhajícího času. Cílem značky Louis Vuitton bylo zobrazit téma pomíjivosti v optice moderní doby. Tento úkol byl svěřen těm nejlepším švýcarským řemeslníkům, jako je Anita Porchet v oblasti smaltování a Dick Steenman na poli gravírování. Smaltování podobizny hada a číselníku zabralo více než 50 hodin. Díky speciálnímu procesu může ožívat chřestýš, který se objevuje na tlačítku z boku pouzdra. Dick Steenman použil k tomuto účelu zlato s profilovanou a proměnlivou strukturou, která zdůrazňuje efekt vlnění. 

Lebka, plaz a přesýpací hodiny jsou velmi precizně vyhotoveny ze zlata, jejich dokonalost podtrhuje nadčasová klasika v podobě symbolů značky Louis Vuitton. Samozřejmě nemohou chybět kvítky Monogramu, ať už jsou vygravírované na lebce, vyobrazené na článcích hadího těla nebo rudě září v očních důlcích lebky. Jemnost, transparentnost a barvy smaltování, které jsou obzvlášť realistické na zubech automatického zvoníka, pozvedají atraktivní kouzlo číselníku. Propůjčují mu zdání pohybu  – a to, i když zrovna neodbíjí celá – a inspirují příznivce nového modelu Tambour Carpe Diem k oslavě bytí. 

Více informací naleznete na: www.louisvuitton.com

CategoriesNezařazené