D

Díla českých sklářských výtvarníků v Galerii Kuzebach

Sbíhající se ulice Říčanova a Dvořeckého tvoří malé náměstí, na jehož nároží sídlí Galerie Kuzebauch. Artová destinace menších rozměrů zastupující širokou škálu českých sklářských výtvarníků, kteří se unikátně zajímají o různé přístupy ke sklu – od ateliérového skla až po site specific projekty.

 

Galerie Kuzebauch prezentovala v předešlých letech nespočet výstav, kterých bývá ročně zpravidla okolo šesti. Tento umělecký prostor založili v roce 2012 Lucie Havlová a Tomáš Hendrych. V průběhu času se galerie stala neoddělitelnou součástí celé sklářské scény a současně jejím velkým propagátorem a uchovatelem tohoto pro Čechy velmi významného odvětví.
České sklo se pod křídly galerie v zastoupení dostává do zahraničí a účastní se díky tomu zahraničních veletrhů a výstav. Momentálně je možné zhlédnout díla na Velvyslanectví v Paříži nebo v Galerii Handwerk v Mnichově. Není to ale jen spolupráce s těmito dvěma městy, české sklo se pod záštitou galerie objevilo i na londýnském Collect, na orleánském Salon des Artistes Orleanais nebo na basilejském veletrhu Trésor. V Praze pak každoročně zdobí veletrh umění Art Prague.
Ke konci letošního roku se v Galerii Kuzebauch představí čerstvá absolventka doktorského studia na VŠUP Praha Vendulka Prchalová, která se po svých studiích vydala do známé mezinárodní sklářské Pilchuck Glass School. Vendulka zastupuje mladší generaci sklářských výtvarníků, které tato galerie s nadšením představuje.

Pro galerii Kuzebauch není typický záběr na úzký profil umělců, vystavuje od známějších dlouholetých sklářů, jako je profesor Vladimír Kopecký, až po mladé sklářské výtvarníky, kterými může být i celý sklářský ateliér, např. Ateliér Designu skla FMK UTB ve Zlíně. A tak výstavu letos v galerii představil nejen Martin Janecký ve spolupráci s Františkem Skálou, ale také Zuzana Kubelková, Lucie Švitorková, Klára Horáčková nebo Jakub Berdych Karpelis se svým otcem Jakubem Berdychem. Jejich díla si můžete prohlédnout na serveru Artsy.cz.

CategoriesNezařazené