A

Art Check: 5 otázek pro Matěje Janáka

Kreativní tvorba Matěje Janáka má kořeny v graffiti. I přes to, že se nadaný umělec dlouho odhodlával k tvorbě „tradičního“ umění, jeho talent rychle přesvědčil veřejnost i jeho samotného, že se jednalo o správný krok. Nyní Matěj pravidelně vystavuje v galeriích a kombinuje techniky podle toho, jak se mu zrovna chce. A funguje to.

 

Kdy jste začal malovat obrazy?

 

K malování pláten jsem se dostával postupně, přes graffiti. Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se k tomu kroku odhodlal – a pak ještě déle, než jsem začal své věci ukazovat světu.

 

Co bylo tím impulsem, kdy jste si řekl, že jdete do toho?

Bylo mi lehce po třicítce a co se kreativity týče, ocitl jsem se na jakémsi mrtvém bodě. Říkal jsem si, že tvorba obrazů a objektů je prostě to, co chci celý život dělat. Tak jsem se vyhrabal ze všech pochybností a pustil se naplno do práce.

Jak byste charakterizoval svou tvorbu?

Rozmanitě. Nezaměřuji se čistě na malbu. Zpočátku jsem tvořil spíše konceptuálně a bavily mě hlavně objekty. Až poslední dobou se naplno věnuji malbě, zhruba poslední dva roky. Motivy a inspiraci hledám v okolním světě, jehož nedílnou součásti je i internet a technologie. Nemám úplně vyhraněný styl, většinou mě začne zajímat nějaký celek, kterému se oddávám, dokud ho nevyčerpám a pak ho uzavřu jako samostatnou kapitolu.

Kde můžeme vidět vaše díla? Tvoříte i na zakázku?

Na zakázku obrazy zásadně netvořím. Svá díla jsem naposledy jsem vystavoval v The Chemistry Gallery, což byla zatím moje největší výstava. Za zmínku určitě stojí také bývalá White Pearl Gallery, nynější Karpuchina Gallery, dále Spaza Gallery, galerijní prostory ve studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové, nebo Saudade Praha. Letos také připravuji svou první výstavu v zahraničí, ale ještě nechci prozrazovat detaily.

Čemu se ve volném čase věnujete?

Mou velkou láskou je sport, který dělám v podstatě celý život. Nejaktivnější jsem momentálně v thajském boxu, který se promítá i do mé tvorby. Rád cestuji, nejčastěji se svou přítelkyní. Zrovna se chystáme do Gruzie. A ani graffiti z mého života úplně nezmizelo.

www.matejjanak.com
www.instagram.com/rokenroller

 

Foto: Roman Nguyen, archiv Matěje Janáka

CategoriesNezařazené