J

Jak vznikl trend jménem Quiet luxury?

Old money style, quiet luxury, žádná loga, důraz na střih a kvalitu materiálů. Trend, který sází na poctivou krejčovinu spíše než na „hlasitý“ branding, je stále oblíbenější. V čem vlastně spočívá a kde jsou jeho kořeny?

 

Touha vypadat movitě provází lidskou existenci napříč staletími a rok 2023 nebude výjimkou. Sociální sítě jsou v postpandemické době zahlceny obsahem o takzvaném old money style, v překladu styl zámožných, kteří bohatství dědí z generace na generaci. Do popředí se tak dostávají jednoduché střihy s důrazem na kvalitní krejčovskou práci a neutrální barvy.

 

Trend tiché módy ve skutečnosti není tak nenápadný, jak naznačuje název. Přestože je pro tento způsob oblékání typická jednoduchost a jakákoliv výrazná loga jsou faux pas, kvalita materiálů a preciznost šití jasně poukazují na zřejmé. Quiet luxury však původně nevzniklo za účelem působit bohatě. Trend je totiž pomyslnou obdobou tiché módy z období velké deprese, kdy byla ve Spojených státech nejhorší ekonomická krize. Proto se tehdy zámožná část obyvatel snažila skrýt svůj movitý původ právě jednoduchými střihy bez výrazných detailů a vzorů. Quiet luxury má ale v roce 2023 opačný záměr – lidé se snaží napodobit tento způsob oblékání za účelem působit právě zámožně. Dokazují to i nové statistiky ohledně americké populace, která trendu propadla, i když žije od výplaty k výplatě, jen aby držela krok s tímto trendem.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Snaha budit dojem lepšího společenského statusu se tak v tomto roce projevuje výrazněji než kdy dříve. Velký vliv mají i sociální sítě, mezi něž patří TikTok a Instagram. Na těchto platformách se stále více objevují příspěvky s obsahem propagujícím old money outfity nebo dokonce i účesy. Do jisté míry za to mohou i influencerky, které prezentují na sociálních sítích high-endové kousky a některé z nich dokonce podporují své followers v kupování vydařených padělků. Společenský nátlak na to působit „bohatě“ tak sílí ze všech stran.

 

Další vliv na oblíbenost quiet luxury má i pandemie, která globálně změnila i naše návyky v oblékání. Komfort se dostal do popředí a i v návratu do běžného života zůstává preference na pohodlí, které se zpravidla kombinuje se sofistikovanou eleganci. Klasické kousky, které tvoří základ každého šatníku, se opět potvrzují jako nejlepší volba, jež nepodléhá trendům. Streetwearový trend zase přináší casual twist se stylovými teplákovými soupravami, které jsou překvapivě variabilní a jednoduše je pozvednete doplňky – ideálně bez log.

 

Autor: Eliška Dinh, Zdroj: Archiv

CategoriesNezařazené