K

Klub alchymistů: Unikátní parfumérka Lyn Harris

Někteří lidé mají speciální nadání. Talent, který se jen tak každému nepoštěstí. Jedním z takových lidí je i Lyn Harris, která je expertkou omamného světa parfémů.

 

Když v Londýně procházíte čtvrtí Marylebone, malý obchůdek a laboratoř Perfumer H vás
k sobě podvědomě přiláká sám. Jakmile vstoupíte dovnitř, ocitnete se v jiném světě. Ruch okolních ulic zmizí a vás obklopí atmosféra definovaná teakovým dřevem a matnou mosazí, jejichž tlumené přírodní tóny dávají vyniknout malým flakonům z tmavě hnědého skla s bílou etiketou. Za konceptem butiku, jež nabízí parfémy, sezonní vůně i vonné svíčky, stojí klasicky vyškolená parfumérka Lyn Harris.

 

„Už jako dítě jsem si potrpěla na detaily. Moje matka byla velmi stylová žena a milovala kvalitní oblečení a design. Otec choval podobnou náklonnost k parfémům a vždy mi říkal, že je důležité, abych krásně voněla – stejně jako moje matka,“ vzpomíná dnes třiapadesátiletá Harris, které byste její věk tipli jen stěží. „Můj dědeček byl truhlář, a moje prázdniny tak byly naplněné vůní hoblin dřeva, čerstvě upečeného chleba a nekonečných lánů rozkvetlých květin v babiččině zahradě. Absolutní ráj pro všechny smysly,“ popisuje dál.

 

Přímo za nosem

 

Profesní cesta Lyn Harris na začátku devadesátých let odstartovala paradoxně neúspěchem, když ji na střední škole nepustili k závěrečným zkouškám. „Bylo mi šestnáct, seděla jsem na schodech školy a netušila, co se mnou bude,“ vypráví Harris. Pak se ale rozhodla jít přímo za nosem – doslova. Ten ji vedl do Paříže, kam se přestěhovala s pár franky v kapse a postupně se propracovala k tomu, aby mohla asistovat parfumérům ve slavných domech.

 

O dekádu později se vrátila do Londýna s jasným business plánem – založit vlastní brand. Pojmenovala ho Perfumer H. Její značka je, stejně jako Lyn sama, nenápadná, elegantní a plná síly. Parfémy vytváří výhradně z přírodních surovin, jež sama vybírá a ručně sbírá, a inspiruje se přitom nejen svým dětstvím, ale i uměním a sezonami. Rebarbora, Dešťový mrak, Med, střídají se zlatým patkovým písmem nápisy na flakonech ve výloze obchůdku v Marylebone. Který to bude, až přes práh vstoupíte vy?

CategoriesNezařazené