Ana Roš letos získala pro svou restauraci Hiša Franko třetí michelinskou hvězdu. Toto ocenění podle oficiální definice Michelin Guide označuje podniky, které jsou samy o sobě cestovatelskou destinací, i kdybyste v okolí neměli žádný jiný cíl. Byla by ovšem škoda si ve Slovinsku neudělat pár dalších tematických zastávek. Zeptali jsme se tedy Any, ke komu ze svých oborových kolegů by nás poslala na jídlo. Tohle je výsledek.
TaBar
„Lublaň každým rokem vzkvétá a myslím si, že ji mohu směle zařadit mezi destinace pro náročné foodies. Jedním z tamních zajímavých podniků je určitě TaBar na břehu řeky Lublaňky,“ doporučuje Ana Roš neformální zero waste restauraci na náměstí Ribji trg. TaBar je vyhledáván zejména pro své tapas kreace s lokálním twistem, ale nabízí také moderní fine dining menu včetně tří- nebo pětichodové degustace vizí šéfkuchaře Jakoba Pintara, který absolvoval stáže u Gordona Ramsayho, Joëla Robuchona nebo Heinze Reitbauera. Jakob své hosty rád překvapuje variacemi na mnohdy téměř zapomenuté pokrmy slovinské kuchyně, jako jsou například kuřecí biskupy. „TaBar má také úžasný vinný lístek zaměřený na slovinská bio vína,“ doplňuje Ana. Vinná karta podniku opravdu stojí za prozkoumání, čítá totiž 180 položek, z čehož stovku sommelieři servírují i po skle.
Strelec
Igor Jarodič, šéfkuchař a spolumajitel lublaňské fine dining restaurace Strelec, je jedním z nejuznávanějších profesionálů v zemi. V kuchyni sází na nadčasovou kombinaci klasické francouzské školy aplikované na lokální ingredience, k obojímu ovšem přistupuje s kreativním nadhledem. Jeho sofistikované menu respektuje celou řadu mikrosezon, takže se mění opravdu často. Degustovat ho můžete v pěti, sedmi nebo devíti chodech. Ať už vyberete kteroukoliv z variant, užijete si ji s mimořádným výhledem, podnik oceněný aktuálně jednou michelinskou hvězdou se totiž nachází v nejvyšším patře historické Věže střelců přímo na lublaňském hradě.
Grič
Šéfkuchař Luka Košir reprezentuje nastupující kuchařskou generaci dbající na principy udržitelnosti. V rodinné venkovské restauraci Grič, která si v roce 2021 vysloužila první michelinskou hvězdu a drží zároveň prestižní green star, se nechává inspirovat severskou kuchyní, k vaření ale používá suroviny z tradičních slovinských zdrojů včetně vlastní organické zeleninové zahrady, o niž se stará Lukův otec Hinko. „Luka Košir se řadí mezi šéfkuchaře, kteří se – alespoň doufám – budou i nadále držet podstaty slovinské kuchyně a tvrdě na sobě pracovat,“ říká Ana Roš. Grič najdete kousek za Lublaní v kopcích podhorské občiny Polhov Gradec a funguje výhradně na degustační bázi, vybrat si můžete ze dvou menu aktualizovaných v podstatě každý den. „Nechte si kromě menu představit také vinný lístek, je plný zajímavých a kvalitních naturálních vín,“ uzavírá Ana.