Moderní česká kuchyně, michelinský chef a poloha v samém centru Prahy. Právě tyto tři aspekty daly vzniknout jednomu z nejočekávanějších aktuálních gourmet momentů – otevření restaurace s tajemným názvem 420.
Nový gastronomický hot spot, který v předvánočním shonu způsobil velké haló a přinesl vytoužené rozptýlení v nabitých dnech na konci roku, najdete v historickém domě U červené lišky přímo naproti orloji. Michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek přitom v citlivě zrekonstruovaných prostorách ikonické pražské budovy nebude působit sám – stejně klíčovou gourmet roli v novém podniku sehraje i šéfkuchař Marek Komínek.
Očekáváte-li klasickou českou kuchyni s překvapivým twistem, pak jste v 420 správně. Na menu najdete mezi předkrmy třeba na ohni páleného nakládaného sledě se salátem z kvašeného zelí s emulzí a prachem z kimchi, jarní cibulkou a omáčkou z uzených rybích kostí s podmáslím a paprikášovým olejem a těšit se můžete i na kachní paštiku potaženou višněmi s jablečnou marmeládou s cibulí, zmrzlinou z lískových ořechů a buchtou pečenou na kachním sádle se škvarky.
Vegetariánské alternativy i Kuře 420
V teplých předkrmech však najdete i vegetariánské jídlo – grilovanou hlívu královskou v misu ze shitake se škvarkami z hlívy s glazé z fermentovaných hub, žloutkovou sedlinou, nakládaným stročkem, houbovou pěnou a uzenými mandlemi. Bezmasé alternativy se dočkaly i hlavní chody – v této sekci si můžete objednat kynutý knedlík plněný kvašeným zelím a uzenou brynzou s kapustou, pohankovým crumblem, omáčkou z podmáslí a libečkovým olejem.
V hlavních chodech ale na první pohled zaujme spíše Kuře 420, které jasně napovídá, že se bude jednat o signature pokrm restaurace. Co můžete očekávat? Bude vám naservírovaná na másle opečená terina z kuřete s kachními žaludky ve smetanové redukci, čekankový salát s dresinkem z pikantního kvašeného zelí a koriandrový olej. Jako přílohu očekávejte jemné krupicové noky s kuřecím glazé s vyzrálým octem a omáčkou z uzených paprik.
Mezi dezerty pak překvapí sladká vize postavená na sladké bramboře nebo rakvička bez šlehačky s brusinkovou marmeládou, nugátovým krémem, točenou zmrzlinou z pečeného droždí a jedlou hlínou s pískem.
Další michelinská hvězda?
Do restaurace 420 můžete zajít také na obědové menu, které tříchodovou variantu nabízí za 790 Kč. Menu na další dva týdny najdete už nyní online a nechybí v něm ani nostalgické klasiky, jako je kulajda, sekaná nebo zmrzlinový pohár. Už teď je ale jasné, že tradiční česká jídla, na která jsme zvyklí, budou s michelinským dotekem cokoliv, jen ne obyčejná, tak si nezapomeňte udělat rezervaci.
Sázku na českou kuchyni a pořádné porce podporuje v 420 také skutečnost, že se v restauraci každý den griluje a že v domě U červené lišky najdete v gotickém sklepě dedikovaný obchod, který nabízí čerstvé pečivo nebo vlastní uzeniny.