V Praze byl exkluzivně představen nový skvost kubánských rumů – Eminente Gran Reserva Edition N°1. Premiéry se neujal nikdo jiný než sám maestro ronero César Martí. Ten přicestoval z Kuby až do srdce Prahy, aby odhalil další kapitolu příběhu Eminente – novinku, jež strávila v dubových sudech dlouhých deset let.
Kubánský rum Eminente v krátkém čase své existence získal oblibu nejen mezi profesionály z renomovaných barů a restaurací, ale také mezi vášnivými milovníky rumu. O přízeň milovníků rumu se od svého vzniku rum Eminente ucházel ve dvou variantách: Eminente Ámbar Claro, se směsí rumů, z nichž ty nejmladší zrály minimálně tři roky, a jako Eminente Reserva, v jejímž případě dosahuje stáří nejmladších rumů sedmi let. Nová perla, která strávila deset let v dubových sudech, je dokonalým příkladem umění maestra ronera Césara Martího. Byl to César Martí, jeden z deseti věhlasných kubánských maestrů ronerů, kdo pro společnost Moët Hennessy rum Eminente vytvořil. Martího profesní cesta byla předurčena už od dětství. Řemeslu se naučil od svých prarodičů a rodiny z matčiny strany, v níž se rumové know-how předává z generace na generaci. Současně má ale i doktorát z chemie, jeho specializací byla interakce dřeva a alkoholu během zrání. K maestrům ronerům se César Martí přidal před čtrnácti lety v pouhých třiatřiceti, což z něj učinilo nejmladšího maestra ronera v dosavadní historii. Od roku 2021 se však může pyšnit ještě o poznání prestižnějším titulem – Primer Maestro del ron cuba, což je nejvyšší ocenění, kterého lze v této profesi dosáhnout.
Dlouholetým snem maestra ronera Césara Martího bylo vrátit do života tradiční rumy, jaké se na Kubě vyráběly v 19. století. A právě prostřednictvím Eminente se mu tuto vizi podařilo naplnit. Dopomohl mu k tomu inovativní způsob vyzrávání a míchání aguardientes, který vyvinul. Kromě většího podílu aguardientes, jež bývají označovány jako duše kubánských rumů, si César Martí rád pohrává také se zráním v různých typech sudů uložených v různých podmínkách.
Eminente Gran Reserva Edition N°1 – rum, jenž dozrál v sudu z francouzského dubu
Jeden z takových experimentů dal vzniknout novince, jež svým názvem naznačuje, že jde o začátek dalšího zajímavého rumového příběhu. Eminente Gran Reserva Edition N°1 strávil v sudech dlouhých deset let. Nejprve to byly stejně jako v případě Ámbar Claro a Reservy sudy z bílého amerického dubu, v nichž předtím ležel bourbon a po něm irská nebo skotská whisky. Na závěr ale ještě tři měsíce dozrával v sudech z francouzského dubu, což mu propůjčilo lehce dřevitý a květinový nádech, projevující se zejména tóny santalového dřeva a pomerančového květu.
Pro uložení sudů s aguardientes maestro ronero César Martí zároveň netradičně zvolil prostředí suchého sklepa, v němž se voda odpařuje rychleji než alkohol. Je to i jeden z důvodů, proč má výsledný Eminente Gran Reserva Edition N°1 ve srovnání s ostatnímu kubánskými rumy vyšší obsah alkoholu, a to 43,5 % obj.
Eminente Gran Reserva Edition N°1 se doporučuje servírovat čistý nebo na velké kostce ledu. Ve sklence zaujme už svou jasně mahagonovou barvou s červenými odlesky a intenzivní, elegantní a komplexní vůní, v níž se ozývají tóny pražené kávy, červeného ovoce a květin s dotekem medu, vanilky a příjemnou, až skoro mátovou svěžestí. Skvěle vybalancovaná plná chuť Eminente Gran Reserva Edition N°1 se vyznačuje primárně ovocným profilem s dominancí meruněk a pomerančového květu, který však rozvíjejí tóny santalového dřeva, lískových oříšků a nového koření. Závěr má neuvěřitelně dlouhý a hladký. Vyznívá spíše do sladka, rozpoznat v něm lze ale i pikantní náznak sečuánského pepře a stopy karamelu, borovicové mízy či šafránu.
Exkluzivní novinka Eminente Gran Reserva Edition N°1 se bude distribuovat pouze na vybraných trzích. Mezi ty vyvolené patří i Česká republika, bude k dostání ve specializovaných prodejnách a na e-shopech. Doporučená maloobchodní cena činí 1990 Kč.