A

Alcron přináší plant-forward menu šéfkuchaře Richarda Bielika

ALCRON restaurant oslavil první výročí své nové éry. Při této příležitosti si oblíbené místo všech milovníků gastronomie připravilo nové zajímavé menu. Jeho autorem je nový šéfkuchař restaurace Alcron, Richard Bielik, osobnost s bohatými profesními zkušenostmi, která přináší svěží vítr na českou gastro scénu.

 

Richard Bielik je absolventem Vysoké školy hotelové v Praze. Tento inovativní a kreativní šéfkuchař zahájil svou profesní kariéru na rodném Slovensku, následně působil v předních pražských hotelech Mandarin Oriental, The Grand Mark, Augustine či Le Palais. Za zmínku jistě stojí i jeho působení v londýnské Kitchen W8 s jednou michelinskou hvězdou nebo podnicích La Bottega Tusarova, Café Lounge či Taro. Jeho posledním působištěm byla restaurace Zem v hotelu Andaz, na jejímž konceptu a úspěchu se podílel od samého počátku.

„Mám rád kreativní prostředí a rozmanitost, proto jsem se rozhodl čelit novým profesním výzvám jako šéfkuchař ALCRON restaurantu. Alcron je pro mě ikonou, místem s obrovskou tradicí a historií, kde působilo mnoho kuchařských hvězd,“ popisuje Richard. „Líbí se mi, jak místo po renovaci vypadá i jakým směrem se ubírá. Je pro mne velkým zdrojem inspirace a navíc se zde pro mne otevírá opravdu široký prostor, který lze dále rozvíjet.“

 

Restaurace ALCRON po svém znovuotevření zaměřila svůj koncept plant-forward směrem a nabízí moderní kuchyni, složenou z chuťově bohatých pokrmů na rostlinné bázi. Striktně se však tímto směrem nevymezuje, a tak si na své přijdou i milovníci masa a ryb. Základem plant-forward vaření a stravování jsou zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce a semínka. Tento směr pracuje s větším množstvím surovin rostlinného původu, nedrží se však přísně veganských ani vegetariánských zásad. Důležitý je v tomto přístupu pozitivní vliv pokrmů na naše zdraví a udržitelnost, která je i neoddělitelnou součástí filozofie hotelu Almanac X Alcron Prague.

 

Sezónně a udržitelně

 

Primární koncept se nezmění ani pod taktovkou Richarda Bielika, kterému je tato filozofie vaření velmi blízká. Nové menu bude stavět na lokálních ingrediencích, sezónnosti a převážně rostlinných jídlech. Richard plánuje intenzivní spolupráci s prověřenými místními farmáři, jejichž kvalitní produkty by rád zviditelnil i u široké veřejnosti. „Mým cílem je představit plant-forward pokrmy v atraktivní podobě. Tak, aby působily lákavě a lidé toužili po tom je ochutnat. Držet se budu svého tradičního pojetí – pokrmy budou lehké, intenzivně vychucené, komplexní. Menu bude vycházet ze sezónnosti a momentální inspirace. Pravidelně bude obměňováno, aby si hosté mohli užít různorodost,“ vysvětluje Richard.

 

Nové menu v Alcronu kombinuje sezónnost s inovativním přístupem k lokálním surovinám i světovými trendy a oblíbenými technikami nového šéfkuchaře. Výslednou fúzí jsou pokrmy, u kterých hosté ocení nejen lákavý vzhled, ale i plnou chuť a propracovanost – prostě komplexnost v pravém slova smyslu. Kromě stálého menu, jehož podoba se podle dostupnosti surovin a aktuální inspirace bude pravidelně měnit, zůstane v nabídce Alcronu i lunch menu. Hlavní Richardovou vizí pro tuto oblast je jednoduchost a lehkost. Obědové menu by mělo plnit atributy easy-to-eat, easy-to-go a easy-to-prepare. Zároveň však bude splňovat i ty nejvyšší gastronomické požadavky hostů Alcronu. Klíčovou roli zde opět bude hrát sezónnost, kterou lze v tomto pojetí lépe uchopit.

 

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené