Dole v Brixenu už voní jaro, ale stačí vystoupat kousek nad město, a tvář rychle osvěží ještě chladné povětří. Právě teď nastal čas dát si sklenku biovína. A jedinečné horské menu. Na vyhlášeném Burgerhofu Messner se potkává historie se současností.
Už ve 12. století tady stál hrad Pfefferburg, na jehož trosky tady stále uvidíte, a brzy nato i farma. „Naše rodina tu žije už v šesté generaci, od roku 1843. Rodiče se před čtyřiceti lety začali věnovat organickému zemědělství a my v tom pokračujeme,“ popisuje hrdě Johannes Messner. Cílem je nabídnout skutečnou kvalitu svým blízkým a lidem z okolí. Pěstuje se tu proto nejen víno, ale i ovoce a zeleninu. Poslední dva roky místo dostalo ocenění Nejlepší farma plaketou Roter Hahn, sdružení jihotyrolských farem.
Víno i svatba
Najdete tady hned sedm druhů vín, z 1,5 hektaru vinic na jihovýchodních svazích ve výšce okolo 750 metrů nad mořem – z nich vzniká okolo deseti tisíc lahví ročně. „Studoval jsem tři roky vinařství na univerzitách v Itálii a Německu, poté jsem cestoval i po Austrálii a Americe,“ vypráví. A pak se Messner začal věnovat rodinnému byznysu. „Chceme to dělat rozumně. Žádná chemie, žádné plasty, s filozofií neprodukovat toho více, než je třeba.“ Místní restaurace má od Velikonoc do adventu otevřeno o víkendech. V patře pak najdete dva autentické apartmány, kdybyste sem vyrazili nad Eisacké údolí a chtěli v okouzlujícím prostředí rovnou ponocovat. Hned vedle stojí i barokní kaplička, kde lze v originálním horském prostředí uspořádat i svatbu.