Jako každý rok představuje i letos šampaňský dům Krug novou ingredienci pro svou neotřelou kulinářskou výzvu. Po úspěších minulých let, kdy byly v centru pozornosti brambory, vajíčka, houby, ryby, papriky, cibule, rýže a nedávno i citron, letos Krug oslavuje krásu a rozmanitost květin.
Tato tradice nejen oslavuje jedinečnost každé ingredience, ale také inspiruje šéfkuchaře z globálních ambasád Krug k vytváření unikátních receptů, které se skvěle snoubí se sklenkou Krug Grande Cuvée nebo Krug Rosé. V roce 2024 Krug oslavuje jemnou eleganci a neomezený potenciál květin, což umožňuje šéfkuchařům ambasád Krug plně projevit svou kreativitu a přinést nevšední gastronomické zážitky. Neotřelé recepty je možné ochutnat i u nás v české Krug ambasádě, restauraci The Eatery, kde šéfkuchař Pavel Býček vytvořil nápadité menu s využitím kopru jako hlavní ingredience. Na jeho představení zavítal i samotný Olivier Krug, představitel šesté generace šampaňského domu Krug.
Pocta řemeslnému umění a individualitě
Individualita je základním kamenem DNA šampaňského domu Krug, a je uměním rozpoznat jedinečnost každého pozemku a vína, které se promítá jako jedinečná složka v šampaňských vínech Krug. Každý rok ctí šampaňský dům tuto tradici pozváním šéfkuchařů z celého světa, aby vytvořili originální recepty, které se skvěle snoubí se sklenkou Krug Grande Cuvée nebo Krug Rosé. Téma pro letošní rok, květina, inspirovalo k sérii kulinárních experimentů, jejichž výsledky byly zachyceny ve spolupracující kuchařce obsahující 137 receptů. „Květina, s její rozmanitostí tvarů, chutí a vůní, se stává krásným symbolem diverzity a odráží ducha naší komunity, která je sjednocena právě pěstováním rozdílů,“ popsala Julie Cavil, sklepmistryně Krug.
Květiny otevírají dveře kulinářské kreativity daleko za hranice jejich živé palety barev. Mohou být naložené, sušené, podávané čerstvé, vařené nebo zpracované na sůl. Od jódem obohacené chuti boráku přes lahodně hořkou pampelišku, citronový bez až po řeřichu – toto kaleidoskopické spektrum pikantních květů je stejně rozmanité, jak je lahodné.
Dnes se tento kulinářský zážitek, Krug x Flower, představoval v Praze a to za přítomnosti samotného Oliviera Kruga, představitele 6.generace rodiny. Šéfkuchař Pavel Býček z pražské Krug ambasády The Eatery připravil menu inspirované květinami, které se skvěle snoubí se sklenkou Krug Grande Cuvée nebo Krug Rosé. „Jedlé květiny v kuchyni zvyšují aromatický výraz kombinace, přinášejí zcela nové chutě a neočekávané vůně. Nabízejí šéfkuchařům rozkvétající spektrum rozmanitosti, dodávají jemnost a nádech nečekanosti každému kulinářskému výtvoru,“ dodává k výzvě Julie Cavil.
Koprová omáčka v podání Pavla Býčka v Krug ambasádě The Eatery v Praze
Recepty inspirované programem Single Ingredient si lze vychutnat v Krug Ambasádách po celém světě. V České republice je Krug ambasádou restaurace The Eatery v pražských Holešovicích. Restaurace pod vedením šéfkuchaře Pavla Býčka si pro hosty připravila speciální menu napárované s šampaňským vínem Krug založené na letošní tajné ingredienci – „květině“. Šéfkuchař Pavel Býček si pro letošní kulinární výzvu šampaňského domu Krug zvolil jako hlavní „květinovou“ ingredienci vonný kopr, který použil v jeho vyhlášené koprové omáčce. Tento pokrm, obohacený o květy vonného kopru, krásně reflektuje české kulinářské dědictví.
V červnu přivítá restaurace The Eatery své hosty nejen speciální kulinární pochoutkou, ale i akcí. Ke každé skleničce Krug Grande Cuvée nebo Krug Rosé bude nabízena jako pozornost koprovka, kterou šéfkuchař Pavel Býček ozvláštnil nakládanými květy kopru. Tento recept, nazvaný „Koprovka s vonnými květy kopru“, představuje vyhlášený pokrm The Eatery, který je nyní už navždy spojen s exkluzivním šampaňským domem Krug.
V rámci této speciální události představila restaurace The Eatery celé menu napárované s šampaňskými víny Krug. Menu zahrnuje lahůdky jako již zmiňovanou ikonickou koprovku s marinovaným koprovým květem, foie gras s uzeným kachním prsem, rebarborou, ibiškem s brioškou nebo jehněčí hřebínek s hráškem, libečkem a horským sýrem. Na závěr menu si Pavel Býček pro hosty přichystal sladkou tečku v podobě osvěžujících jahod s meduňkou, žloutkovým krémem a jahodovým sorbetem. Na samotné slavnostní uvedení speciálního menu napárovaného s šampaňskými víny Krug přijel i Olivier Krug, představitel šesté generace šampaňského domu Krug, aby osobně podpořil tento jedinečný kulinářský zážitek a sdílel svou vášeň pro šampaňské Krug s hosty.
Kuchařka „All for one and one for all“ skrývá recept na ikonickou koprovou omáčku Pavla Býčka
Recept na koprovku s vonnými květy kopru je uveden v exkluzivní kuchařce „All for one and one for all“ se 137 recepty z celého světa, vydané v rámci letošnímu programu Single Ingredient šampaňského domu Krug. Postup začíná smažením cibule a česneku na másle, po kterém se přidá víno a ocet a směs se redukuje. Následuje přilévání smetany a vývaru, přidání koření a přivedení k varu. Do vařící se směsi se přidá nasekaný kopr a po opětovném přivedení k varu se směs nechá přes noc vychladnout v lednici. Druhý den se omáčka procedí, dovaří do požadované hustoty a dochutí se pro dosažení sladkokyselého profilu. Jako příloha se servírují pečené či vařené brambory ve slupce a pokrm se finálně zdobí koprem i květy vonného kopru.
Harmonie sladkosti a lehké kyselosti receptu s výraznou chutí kopru ideálně doplňuje svěžest a komplexnost Krug Grande Cuvée 172ème Édition, čímž vytváří dokonale vyvážený gastronomický zážitek.