G

GHMP na podzim představí fotografie světoznámého fotografa bruce Webera

Od 20. září budou moci Pražané i návštěvníci hlavního města zavítat do Domu U Kamenného zvonu, kde se otevřou dveře výstavy světoznámého amerického fotografa Bruce Webera s názvem My Education. Jde o vůbec první Weberovu velkou evropskou retrospektivu, která mapuje pět dekád jeho výrazné tvorby.

 

Bruce Weber je známý především svými fotografickými sériemi pro módní časopisy, jako jsou Vogue, GQ, W Magazine, The Interview nebo Vanity Fair, a spoluprací s předními značkami jako Calvin Klein nebo Ralph Lauren. Jeho fotografie často zachycují mladé ženy a muže ve sportovních, odvážných a intimních momentech. Výstava v Domě U Kamenného zvonu (GHMP) bude vedle módní fotografie ve stejné míře akcentovat také jeho portrétní, reportážní a krajinnou tvorbu stejně jako hudební a módní videoklipy i celovečerní filmy. Weber průběžně fotografuje významné osobnosti z kulturního a politického života, mezi jeho nejslavnější snímky patří například unikátní portréty Nelsona Mandely, Georgie O’Keeffe či Louise Bourgeoise.

 

Výstava Bruce Weber: My Education bude mapovat i Weberovo působení v České republice, kde v roce 2000 nafotografoval sérii s Heathem Ledgerem. Opakovaně spolupracoval i s osobnostmi s ‚českou stopou‘ – např. Evou Herzigovou či Martinou Navrátilovou.

 

Pozornost si zaslouží také jeho fotografie z Detroitu nebo z komunity „Little Hanoi“ v Miami. Weber dokáže poutavě vyprávět lidské příběhy – je to jeden z posledních „fotografů staré školy“. Ve své fotografické tvorbě se také zabývá přírodou a zvířaty. Slavná je zejména jeho série věnovaná zlatým retrívrům, jimž věnoval samostatnou obrazovou knihu The Golden Retriever Photographic Society, která vyšla v nakladatelství Taschen.

Kromě fotografické tvorby je Weber také úspěšným filmařem a autorem mnoha hudebních videoklipů pro zpěváky či hudební skupiny (např. Pet Shop Boys, Chris Isaac) a dokumentů. Jeho dokumentární film Broken Noses (1987) získal Velkou cenu poroty za nejlepší dokumentární film na festivalu Sundance, dokument Let’s Get Lost (1988) o jazzovém trumpetistovi Chetu Bakerovi byl pro změnu nominován na Oscara.

 

Ikona fotografií

 

Výstava Bruce Weber: My Education je připravována pro jedinečné prostory Domu U Kamenného zvonu v úzké spolupráci s autorem, který se také jejího otevření osobně zúčastní. Kurátorskou koncepci připravuje Helena Musilová, která v době svého působení v Museu Kampa v Praze připravila monografickou výstavu legendárního Helmuta Newtona či se podílela na realizaci výstavy neméně proslulého Cecila Beatona. „Bruce Weber představuje jednoho z posledních velkých žijících klasiků fotografie. Je fascinující spolupracovat s člověkem, který stál u zrodu vizuální kultury druhé poloviny osmdesátých let, jenž stojí za ikonami hudebního světa let devadesátých, ale který zároveň vytvořil velmi osobní portréty kultovních osobností z kultury, jako je například Pedro Almodóvar, který se stal jeho blízkým přítelem,“ uvádí k retrospektivě její kurátorka Helena Musilová.

„Jsem velice rád, že publikum v Praze bude mít vzácnou příležitost poznat dílo tak významné osobnosti, která ve svém díle spojuje s velkou empatií a kreativitou natolik odlišné světy, jako je život ulice a svět filmového a módního průmyslu. Je jen málo osobností světové fotografie s tak širokým tematickým záběrem a se skutečně hlubokým vhledem a porozuměním pro okrajové, burleskní i zářivé události současného dění,“ říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora hlavního města Prahy.

 

Kreativním producentem výstavy je Milosh Harajda, jehož studio uvedlo v Čechách retrospektivu Davida LaChapella (Galerie Rudolfinum, 2011), premiéru dokumentu Sergeje Polunina (Balet Národního divadla, 2017) nebo pop up výstavu archivu módního návrháře Alexandra McQueena (Designer Gallery, Westfield, 2019). Architektem výstavy je scénograf a kostýmní výtvarník Marek Cpin, známý mj. svojí spoluprací s módním domem Hermés a realizacemi pro Národní divadlo, Divadlo Na zábradlí nebo Českou televizi.

U příležitosti podzimní výstavy vydá renomované nakladatelství TASCHEN stejnojmennou monografickou publikaci, která představí také práce, které se do výstavy z prostorových důvodů nevejdou. Kniha Bruce Weber: My Education vyjde v globální distribuci.

 

Bruce Weber: My Education

 

Kurátorka: Helena Musilová

20. 9. 2024 – 26. 1. 2025

Galerie hlavního města Prahy

Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 605/13, Praha 1

Otevřeno: út–ne, 10–20 h

Vstupné: 200 Kč plné (dospělí) / 90 Kč snížené (studenti a senioři)

Vstupenky na výstavu budou v předprodeji od 15. 5. 2024 na GoOut.net

CategoriesNezařazené