Restaurace Augustine je unikátním skvostem v historické části Prahy a pravidelně láká na brunche se šampaňským, které se v létě odehrávají v dechberoucích klášterních zahradách. Šéfkuchař Jan Horák nám pověděl více o filozofii restaurace zaměřené na sezónní ingredience, myšlenku zero waste, ale i o záběru na vegetariánskou a veganskou gastronomii.
Jaká je vaše vize pro restauraci Augustine?
Augustine je výjimečným spojením historie a moderní gastronomie. Naší vizí je vytvořit místo, kde se hosté mohou cítit jako součást něčeho jedinečného – prostředí s historickým nádechem spojené s inovativním, ale zároveň poctivým přístupem k vaření. Usilujeme o dokonalý zážitek, kde chuť, prezentace a atmosféra tvoří harmonický celek.
Jakou kuchyni Vy osobně preferujete?
Osobně mě přitahuje kuchyně, která kombinuje moderní techniky s lokálními surovinami. Inspiraci čerpám z české tradice, středomořské kuchyně i francouzských vlivů. Důležité je, aby jídlo mělo duši, čímž může být i jednoduchý, dobře zpracovaný pokrm výjimečný.
Máte nějaký signature dish?
Mám pár oblíbených jídel, co jsme vytvořili v čase, ale naše menu se kompletně mění každé čtyři měsíce, vždy s ohledem na sezónní dostupnost ingrediencí.
Jaké gastronomické zážitky bychom si v Augustine neměli nechat ujít?
Naše sezónní menu, kdy spojujeme kreativní přístup s čerstvými surovinami z místních farem. Nezapomenutelná jsou i párování jídel s prvotřídními českými i zahraničními víny, které náš sommeliér pečlivě vybírá.
Jak přistupujete k vegetariánské/veganské stravě?
Vegetariánská a veganská jídla vnímáme jako výzvu k tvořivosti. Využíváme suroviny, jako jsou například cizrna, pastinák, květák nebo černý kořen, abychom vytvořili vyvážené a atraktivní pokrmy. Jsme rádi, když můžeme hosty překvapit chutěmi, které by ani neočekávali.
Nedělní brunche se šampaňským jsou v Augustinu velmi populární. Probíhají celoročně? Na jaké další eventy je možné do Augustinu zajít?
Ano, brunche pořádáme celoročně. Jsou ideální příležitostí na setkání s přáteli či rodinou. Kromě toho připravujeme i tematické akce – například sváteční vánoční večeře, nebo páteční šampanské.
Proměňuje se výrazněji menu během ročních období?
Ano, každé období přináší nějakou výraznou inspiraci. Na jaře pracujeme s mladými bylinkami a svěžími chutěmi, v létě využíváme zralou zeleninu, na podzim dominují houby a kořenová zelenina a v zimě se soustředíme na sytější pokrmy, jako je zvěřina a kvašené suroviny.
Jak přistupujete k sezónním a lokálním ingrediencím a myšlence zero waste?
Pracujeme převážně s lokálními dodavateli, abychom podpořili zdejší zemědělství a zajistili čerstvost našich ingrediencí. Zero waste je pro nás klíčové – například zbytky zeleniny často používáme k vývarům či fermentaci. Každou surovinu se snažíme plně využít.
Plánujete v Augustine pro tento rok nějaké změny?
Ano, chystáme rozšíření venkovního prostoru pro letní období . Také bychom rádi našim hostům více přiblížili filozofii, že ne všude musí být maso 🙂