F

Fuji whisky: Mistr svého oboru pan Jota Tanaka v Praze

Na začátku října navštívil Prahu významný Master Blender Jota Tanaka, který milovníkům whisky představil japonskou značku Fuji a osobně provedl celým večerem. Pan Tanaka během Fuji Masterclass zprostředkoval přitažlivost japonské whisky a přenesl potěšení z chuti Fuji whisky rezonující s japonskou kulturou a citlivostí, se kterou je vytvářena.

 

Whisky Fuji pochází z japonské legendární palírny Fuji-Gotemba, která byla založena v roce 1973 na úpatí posvátné hory Fudži. Nejvyšší vrchol Japonska dosahující výšky 3 776 metrů poskytuje ideální podmínky pro produkci whisky. Průměrná roční teplota 13 °C a vysoká vlhkost po celý rok společně s průzračnou vodou, která se padesát let filtruje skrze vulkanické vrstvy hory, dodávají whisky nezaměnitelnou jemnost  a čistotu. Fuji-Gotemba jako jedna z mála v Japonsku, a nejen tam, produkuje všechny druhy whisky  v jedné destilerii: single malt, single blended i single grain. V průběhu poutavé prezentace měli hosté možnost vychutnat všechny tři varianty Fuji.

 

Pan Jota Tanaka vnímá svou roli Master Blendera Fuji nad rámec „pouhého“ vytváření chuti whisky. Jeho cílem je zprostředkovat přitažlivost japonské whisky a přinést tento zážitek a kouzlo co největšímu počtu lidí. Během večera vysvětloval rozdíl mezi jednotlivými druhy a poodhalil, jakým způsobem k jejich tvorbě přistupuje. Zajímavou částí prezentace bylo porovnání chuti a vůně single grain whisky z klasické whisky sklenice a ze speciálně vyvinuté sklenice Fuji Whisky Glass, podobající se sklenici na bílé víno, ve které nejlépe vynikne jemné aroma a chuť Fuji whisky.

Fuji okouzlí duši. Whisky, které skutečně zasáhnou naše srdce, mají určité společné rysy. Nejsou pouze lahodné a módní; od prvního doušku naplňují duši silou a zprostředkovávají nejen vynikající chuť, ale také příběhy a vášeň lidí, kteří je vyrobili. A právě to bezesporu jeden z nejuznávanějších světových Master Blenderů Jota Tanaka v Praze přenesl na všechny přítomné.

 

V České republice je k dostání whisky Fuji Single Malt, která je vyráběna ze 100% sladového ječmene a destilována v měděných kotlích. Průměrné stáří whisky je 8 let, ale obsahuje také whisky staré až 15 let. Zraje v kombinaci sudů z bílého amerického dubu, francouzských sudů po červeném víně a sudů po pivu. Fermentace o extrémní délce 96 hodin dodává whisky výrazné aroma s květinovými a ovocnými tóny. Za mistrovskou kvalitou Fuji Single Malt stojí Jota Tanaka. Jeho zkušenosti a preciznost přispívají k vytvoření destilátu, který patří mezi to nejlepší, co Japonsko může nabídnout. Fuji whisky zároveň splňuje, včetně produktů, všechna kritéria pro produkci japonské whisky platná od dubna 2024. Whisky musí být vyrobena ze sladového obilí nebo jiných obilovin a z výhradně japonské vody. Všechny fáze výroby, včetně fermentace, destilace, zrání v dřevěných sudech a lahvování, musí proběhnout na území Japonska.

 

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené