Letos oslavil třiačtyřicáté narozeniny a cennou michelinskou hvězdou se může pyšnit už osm let.

Mourad Haddouche říká, že vaření je pro něj stejné jako dobrá kniha: objevné a fascinující. Nikdo ho při něm nehodnotí a on může dál rozvíjet své nové nápady, z nichž žádný není lepší nebo horší. Francouzský kuchař získával zkušenosti a čerpal jedinečné recepty v různých restauracích od provensálské l’Oustau de Baumanière až po pařížskou Lucas Carton a letos je to už pětadvacet let, co působí v gastronomii. Michelinskou hvězdu získal pro restauraci Loiseau des Vignes ve francouzském Beaune před osmi lety. Jeho kuchyně je především marseilleská, v tomto městě totiž prožil dětství. Mourad je ale také nadšený cestovatel a miluje poznávání nových kultur, takže se v jeho vaření mísí Francie s Mexikem, Indií, Čínou a dalšími zeměmi, které v jeho chuťových pohárcích vzbudily nadšení.

V současnosti rád používá brazilskou „farofa di mandioca“, tedy lahodnou směs chutí, jejímž základem je opražená manioková mouka. Také si užívá vaření s krémovou a vláčnou buvolí mozzarellou, která je podle něj dokonalou náplní raviol. Není totiž chuťově výrazná, a tak mu dovoluje experimentovat s různými druhy plněných těstovin. Nedá ale dopustit ani na křupavý amarant neboli laskavec, v němž obaluje kuřecí či kachní prsa. Když je zrovna na cestách, tak chodí na trhy a objevuje a zkouší nové suroviny.

V Zátiší
V Zátiší

Jak charakteristická kuchyně michelinského šéfkuchaře vypadá, mohou ochutnat ti, kteří se mezi 11. a 15. zářím dostaví do restaurace V Zátiší a okusí jeho šestichodové menu. Mourad ho zahájí svými vyhlášenými šneky v coulis ze zelených fazolek s jeho oblíbenou „farofa di mandioca“, chybět nebudou ani famózní foie gras s perníkem a jablky. Následovat budou bramborové špagety carbonara s vaječným parfait a knedlíček z candáta, po kterém na stolech přistane báječné kachní prso v amarantu s nakládanou ředkví a černým rybízem. Posledním chodem pak bude teplý mandlový dortík s rebarborovým kompotem, bylinkami a voňavými růžovými květy.

Loiseau des Vignes

CategoriesNezařazené