Na centrální filipínské ostrovy by měli zamířit všichni, kteří neodolají vyhlášeným, medově sladkým mangům z Cebu, chtějí pohlédnout z očí do očí nártounovi a prahnou po tom spatřit panorama „čokoládových kopců“ na ostrově Bohol.

Někteří nazývají ostrov Cebu „královnou jihu“, jiní ho považují za srdce filipínského souostroví Visayas. Tento ostrov je bezesporu skvělým výchozím bodem pro turisty, kteří milují rušná asijská města a zároveň touží prozkoumat přírodní krásy nedalekého ostrova Bohol. Město Cebu City je letecky snadno dostupné z metropole Filipín, z Manily, ale letadla létají i přímo na ostrov Bohol s hlavním městem Tagbilaran. Vhodným obdobím pro návštěvu centrálních Filipín je proměnlivý říjen, kdy se deště střídají s teplými dny, ale i období od listopadu do dubna, tehdy tam totiž panuje chladnější počasí.

Čokoládové jádro

Ostrov Bohol s hlavním městem Tagbilaran je plný bujné vegetace a od Cebu ho dělí asi hodina plavby trajektem. V jeho středu, pouhých osm kilometrů od města Carmen, jsou rozesety vápencové útvary Chocolate Hills neboli „Čokoládové kopce“. Jsou to pozůstatky korálových útesů z doby ledové. I přesto, že jsou část roku pokryté zelení, tak po období sucha, kdy na nich veškerá vegetace uschne, získají charakteristický čokoládový odstín, díky němuž získaly svou přezdívku. Jejich vznik je opředen různými legendami a v jedné se praví, že tam zápasili dva obři, kteří se nakonec smířili, ovšem neuvěřitelnou spoušť, jíž tu po sobě zanechali, neuklidili. Další legenda zase vypráví o obrovi, který se zamiloval do dívky, ta ale zemřela. Její smrt ho natolik zasáhla, že na tomto místě usedavě plakal, až se jeho slzy proměnily v nádherné homole, které lze obdivovat dodnes.

Nártoun filipínský
Nártoun filipínský
Vytřeštění nártouni

Asi hodinu jízdy od Chocolate Hills se rozkládá rezervace nártounů filipínských, což jsou jedni z nejmenších primátů. Mají typické ohromné a „vytřeštěné“ nepohyblivé oči. I když jimi nemohou hýbat, tak krk jsou tito drobní savci schopni otočit až o sto osmdesát stupňů. V rezervaci je lze velmi snadno zahlédnout. Na Filipínách žijí „kupalové“, jak nártouny nazývají místní, pouze na čtyřech ostrovech včetně Boholu, jinde ve světě je vidět nelze. Cestou na jih Boholu je pak možné přejet most vedoucí na ostrov Pangalo, známý především díky vyhlášené písečné pláži Alona Beach, jíž lemují palmové háje, a následně se po jiném mostě vrátit zpět na Bohol.

Mango z Cebu

Pohodové Cebu City, které nyní slouží především jako přístav, je nejstarším filipínským městem vůbec, a než ho nahradila Manila, bylo i hlavním městem jihoasijského státu, který je tvořen více než sedmi tisíci ostrovy a ostrůvky. Hlavní tepnou města je ulice Colon Street, jež v minulosti sloužila jako centrum společenského dění. Nedaleko ní se rozprostírá tradiční tržiště Taboan Public Market, kde se rozhodně vyplatí ochutnat místní sušená manga specifické chuti, která jsou ve světě oblíbená díky vyvážené sladkosti s ideální dávkou kyselosti. Aromatické ryby a olihně jsou další lokální sušenou specialitou, jíž by měl každý správný cestovatel ochutnat. Milovníky historie jistě potěší koloniální kostely, pevnosti a další „evropské“ architektonické zajímavosti z dob, kdy Cebu spadalo pod španělskou korunu a jejichž styl krásně kontrastuje s místními čistě asijskými budovami.

Poklidný Mactan

Ten nejsladší odpočinek mezi výpravami za divy Boholu a Cebu lze zažít přímo v Cebu City, kde se tyčí ikonická budova hotelu Radisson Blu Cebu. Je z něj nádherný výhled na nedaleký kosmopolitní ostrov Mactan, s nímž je ostrov Cebu propojen dvěma mosty. Zajímavostí tohoto pětihvězdičkového hotelu je speciální čajový bar Dilmah t-Bar. Ten nabízí široké spektrum zelených, černých, ochucených i vzácných čajů, které je možné popíjet i ve formě osvěžujících moktejlů a koktejlů. Pro ty, kdo by raději pobývali přímo na Mactanu, poskytne ideální útočiště Mövenpick Hotel Mactan Island Cebu, jenž byl postaven a vybaven v oblíbeném středozemním stylu. Místní Spa Del Mar pak unavené turisty uvolní tradiční filipínskou hloubkovou relaxační a regenerační masáží. Luxusní pobyt na Mactanu si užijí i ti, kdo k ubytování zvolí Shangri-La’s Mactan Resort & Spa. Tam se v interiérech vyjímá teakový nábytek s perleťovými detaily i moderní dekorace připomínající tvary mušlí a ulit.

Spa hotelu Shangri-La’s Mactan Resort & Spa
Spa hotelu Shangri-La’s Mactan Resort & Spa
CategoriesNezařazené