N

Neustále nové počítačové nápady

Svět počítačů se neustále vyvíjí. Stroje, které používáme ke každodenní práci, jsou dnes rozmanitější než kdy jindy.

Ideální kus přesně dle svých potřeb si vybere každý. Výrobci nepřestávají inovovat a vyplňují i snad téměř nemyslitelné mezery na trhu.

Klasické počítače, tedy PC, čelí neustálé konkurenci ze strany různých mobilních zařízení v čele s chytrými telefony. Díky tomu se ale svět PC v uplynulých letech výrazně proměnil a z trochu nudné a stagnující kategorie je až nečekaně bohatá oblast. Výrobci přišli s tolika různými druhy konstrukce a technickými řešeními, až se tomu snad nechce věřit. Jaké možnosti dnes počítačový svět nabízí?

Desktopy nevymřely

Na kancelářských stolech nebo pod nimi stávaly vcelku nevzhledné krabice, které plnily svůj účel, ale jinak moc inspirativní nebyly. Svět „desktopů“, tedy počítačů určených ke „statickému“ použití doma či v kanceláři, je ale dnes úplně jiný. Ony klasické „bedny“ lze pořídit stále, ale počítače jsou dnes daleko více i jakýmsi designovým doplňkem a odrazem potřeb konkrétního uživatele. Oblíbené tak jsou malé stolní počítače po vzoru Mac Mini, ale také velká all-in-one řešení, kdy je veškerá elektronika počítače vestavěna do stolní části s monitorem.

Mezi nimi je od závěru loňského roku nekorunovaným králem Apple iMac Pro, který je extrémně výkonnou pracovní stanicí pro nejnáročnější uživatele. Už jen jeho 27palcový displej s rozlišením 5 120 × 2 880 pixelů budí údiv a jasně naznačuje, že pro grafickou práci nebo třeba střih videa je to ideální řešení. Tato pracovní stanice skvěle vypadá na stole v jakékoli kanceláři.

Do zasedacích místností vybavených plátnem s projektorem nebo třeba velkou obrazovkou se pak mohou hodit miniaturizované protiklady stolních počítačů: malé počítače, které se zapojují do USB nebo HDMI konektoru, promění v PC kteroukoli televizi nebo promítací zařízení.

Notebook je klasika

Klasické notebooky dnes zůstávají společníkem všech, kdo potřebují pracovat na cestách. Jasným trendem poslední doby je snižování hmotnosti přístrojů a snaha vecpat do co nejkompaktnějšího těla notebooku co největší displej. To znamená, že se notebook tolik nepronese, a přitom jeho větší displej dává více prostoru skutečně seriózní práci. Třináctipalcové notebooky jsou tak dnes běžně dostupné ve velikostech, které byly dříve vyhrazeny menším, dvanáctipalcovým zařízením, a velmi populární jsou přístroje se čtrnáctipalcovým panelem v těle o velikosti běžného třináctipalcového laptopu.

Tchajwanský Acer přišel na veletrhu IFA v Berlíně s další lákavou novinkou, která tuto hru posouvá trochu výše: model Swift 5 nabízí displej s úhlopříčkou 15,6 palce, ale s minimálními rámečky, takže stroj vypadá jako zhruba čtrnáctipalcové notebooky. Navíc je až neuvěřitelně lehký, i s takto velkým displejem se podařilo hmotnost dostat pod hranici jednoho kilogramu. A to je hodnota, ke které se sotva blíží většina třináctipalcových strojů! Acer Swift 5 je tak skutečně mobilní pracovní stanice, samozřejmostí je tu totiž i výkonný hardware.

Výrobci experimentují

V kategorii notebooků jsou ale dostupné mnohem roztodivnější stroje. Až to vypadá, že klasická konstrukce 2v1, která umožňuje používat stroj jako notebook nebo jako tablet, začíná být pro výrobce jakousi „nudnou“ samozřejmostí, a to navzdory tomu, že se různé značky předhání například v tom, jak konstrukčně vymyslí onu možnost změny módu používání. Lenovo Yoga C930 třeba do svého kloubu dostalo zabudovaný reproduktor.

Podzimní berlínský veletrh tak přinesl některá opravdu nečekaná řešení. Asus kupříkladu představil na první pohled klasický notebook, u něhož je ale touchpad nahrazen dalším dotykovým displejem. Ten běžně funguje jako touchpad, ale v různých aplikacích dovede uživateli nabídnout i další možnosti ovládání či různé zkratky. Chytře se na něm může zobrazit také třeba numerická klávesnice, takže je to řešení pro ty, kdo častěji potřebují pracovat s čísly, ale nechtějí s sebou nosit velké notebooky, do jejichž těla se vejde numerická klávesnice. Model Zenbook Pro je k dispozici ve čtrnáctipalcovém a patnáctipalcovém provedení.

Ještě víc „dotykovým směrem“ se vydalo nové Lenovo Yoga Book C930 – namísto klávesnice má druhý dotykový displej, který je ovšem typu e-ink. Nepotřebuje tedy podsvícení a přidává široké možnosti. Standardně se tu zobrazí dotyková klávesnice, ale na dlouhé psaní to není ideální řešení. Na druhou stranu třeba pro pročítání, připomínkování a schvalování dokumentů je to skvělá věc, protože do souborů lze kreslit a zasahovat rovnou z této dotykové plochy.

Mobilní svět útočí

Yoga Book tak může být pro práci příjemnější než mnohé tablety. Těm „počítačovým“, tedy strojům s Windows, už delší dobu vládnou modely Surface od Microsoftu, kde je poslední novinkou menší a skladnější Surface Go s desetipalcovým displejem.

Takové tablety, ale i samotné počítače jsou však dnes pod velkým tlakem mobilního světa. Úhlopříčky displejů telefonů rostou, a navíc se mnohé umí díky speciálnímu desktopovému režimu proměnit v náhradu PC. Stačí je připojit k monitoru či televizi přes kabel či dokovací stanici. K takovým přístrojům patří třeba i nový Samsung Galaxy Note 9 s dotykovým perem, který dovede být univerzálním nástrojem pro ty, kdo už s sebou nechtějí nosit nic jiného než jen mobilní telefon. Výrobci připravují i dokovací stanice pro takové telefony, jež je promění v notebooky. Stanice bude vlastně jakýsi „mrtvý“ laptop, který ožije po vložení či připojení mobilu.

 

CategoriesNezařazené