Oprah Winfrey

Těžké dětství a neslavné začátky mnohdy pořádně zocelí osobnost člověka a naučí ho vytrvalosti a trpělivosti.

Bez těchto vlastností se totiž neobešel žádný úspěšný podnikatel minulosti, stejně jako by bez nich neobstál ani „byznysmen“ současnosti.

Yves Saint Laurent

Známý návrhář Yves Saint Laurent už v 60. letech 20. století radikálně ovlivnil vnímání módy a stal se jedním z nejslavnějších oděvních umělců světa. Jako malý kluk to měl ovšem velmi složité. V roce 1936 se v Alžírsku narodil sice do relativně bohaté rodiny, ale ve škole nebyl kvůli svému neduživému vzhledu moc oblíbený. Spolužáci ho nazývali také „homoušem“ a často ho šikanovali. Proto Yves utíkal do svého světa, listoval v módních časopisech své matky, snil o životě v Paříži a kreslil návrhy oblečení, které pak, ještě jako teenager, šil pro matku i sestry. Už v osmnácti letech vyhrál mezinárodní návrhářskou soutěž, ve které porazil i Karla Lagerfelda, a navíc získal práci u Christiana Diora. Splnil si tak svůj sen o životě v Paříži. Tam se takřka přes noc stal personou opředenou mnoha tajemstvími. Mohly za to především jeho vzhled a chování. Yves byl stydlivý, neustále klopil zrak, na nose měl brýle s výraznou černou obroučkou, vlasy nosil úhledně sčesané a nikdo ho neviděl v ničem jiném než v černém obleku.

Když mu bylo jednadvacet, představil svou první kolekci, která sklidila velký ohlas a stala se fenoménem. Ve stejné době se Yves seznámil i se svým životním partnerem, průmyslníkem Pierrem Bergéem, který se stal také návrhářovým ochráncem a mentorem. Díky jeho podpoře založil Yves v roce 1961 světoznámou značku Saint Laurent.

Oprah Winfrey

Jedna z nejvlivnějších a nejbohatších žen světa, královna talkshow Oprah Winfrey, se narodila roku 1954 v americkém státě Mississippi. Její matkou byla chudá služebná jménem Vernita Lee. Malá Oprah žila až do šesti let s babičkou, která byla ještě chudší než Vernita, a tak dívka chodila do školy dokonce i v oblečení spíchnutém z pytlů od brambor. Obě ženy chtěly pro Oprah jen to nejlepší, a tak ji poslaly do Tennessee za otcem, horníkem Vernonem Winfreym. Tam ale Oprah zažívala peklo: zneužíval ji její bratranec i další členové rodiny. Ve čtrnácti letech otěhotněla, její syn se ale narodil předčasně a brzy po porodu zemřel. I přes všechno trápení byla Oprah velmi nadanou studentkou rétoriky a herectví. Díky své píli získala stipendium na vysoké škole a díky půvabu vyhrála soutěž krásy Miss Black Tennessee. Univerzitní vzdělání nedokončila, protože ji to táhlo k televizi. Od devatenácti let moderovala zprávy v regionálních stanicích. Její spontánní a poněkud hlučné vystupování se ale s prostředím zpráv moc neslučovalo, a tak roku 1978 byla Oprah „uklizena“ do skomírajícího pořadu People Are Talking. Tam začala její závratná kariéra. V roce 1984 přesídlila do Chicaga, kde na ni čekala práce v ranní televizní show AM Chicago. Oprah si natolik získala diváky, že pořad byl vzápětí přejmenován na The Oprah Winfrey Show. Brzy začalo platit: „Koho nezpovídala hvězda hvězd Oprah, vůbec nic neznamená.“

Walt Disney

Chlapec, který se v americkém Chicagu narodil roku 1901 do rodiny přehnaně zbožného podnikatele, byl čtvrtým dítětem z pěti. Otec se svými potomky jednal velmi tvrdě. V rodině Disneyových docházelo na fyzické tresty a malý Walter Elias, později známý jako Walt, hledal útěchu u zvířat. Ta se proháněla po farmě ve státě Missouri, kam otec přestěhoval celou rodinu. Už tehdy začal klučina kreslit. V šestnácti letech pak opustil školu, protože chtěl bojovat v první světové válce, ale kvůli věku ho nevzali. Empatický Walter tedy začal sloužit alespoň v řadách Červeného kříže ve Francii. Odtamtud ho v roce 1919 propustili a dospívající mladík se vrátil do Států, kde v Kansas City začal pracovat jako kreslíř pro místní noviny. Následně vytvářel animované reklamy, ale později se starším bratrem Royem založili společnost Laugh-O-Gram, která produkovala sedmiminutové kinopohádky, jež se mezi lidmi těšily veliké oblibě. Waltovi byla ovšem jistým podrazáckým podnikatelem odebrána práva na úspěšnou postavu králíka Oswalda, kterého Walt vymyslel. Disney byl zdrcen a ve vlaku, aby zahnal splín, začal črtat novou figurku – zrodil se Mickey Mouse. Parta dalších „animáků“ včetně Minnie Mouse, Goofyho a Pluta na sebe nedala dlouho čekat. Bratrům Disneyovým se podařilo nastartovat úspěšný multimiliardový byznys a jejich celovečerní film Sněhurka a sedm trpaslíků z roku 1937 dokonce získal Oscara. Za peníze, které pohádka vydělala, nechal Disney vystavět komplex budov Walt Disney Studios, jenž dodnes stojí v kalifornském Burbanku.

J. K. Rowling

Uznávaná spisovatelka, autorka knih o Harrym Potterovi a jedna z nejbohatších žen světa pochází z města Yate ve Velké Británii, narodila se tam roku 1965. Svou první knihu s názvem Rabbit napsala, když jí bylo šest let. Odmala ji to táhlo k psaní, zároveň k němu utíkala od reality: celé dospívání musela pozorovat maminčin traumatizující mnohaletý zápas s roztroušenou sklerózou. Když maminka zemřela, bylo Joanne pětadvacet let a nechtěla nadále zůstávat v místě, na něž měla bolestnou vzpomínku. Odstěhovala se do Portugalska a učila angličtinu. Záhy se bláznivě zamilovala do novináře Jorgeho Arantese a čekala s ním dítě, které bohužel potratila. I přesto si Jorgeho nakonec vzala. Po roce se jim narodila dcerka Jessica. Velkou lásku ovšem vystřídalo násilí, Jorge začal Joanne psychicky i fyzicky týrat. Zničená Rowling se dala rozvést a s Jessicou se vrátila do Británie. Tehdy už měla hotové první tři kapitoly knihy Harry Potter a kámen mudrců. V Británii spíš ale živořila, než žila. Byla závislá na státní podpoře a psychicky si sáhla na dno. Uvažovala i o sebevraždě, ale starost o dcerku jí v tom zabránila. Protože Joanne nemohla najít práci, psala. Den co den vyrazila do kavárny, srkala lacinou kávu a sepisovala příběhy čarodějnického učně. Pak ale nastal další problém: žádné z dvanácti velkých britských nakladatelství její knihy nechtělo. Udala je až třináctému!

František Křižík

Jediný syn chudého ševce a služky se narodil roku 1847 a vyrostl v Plánici nedaleko Plzně. I přesto, že Křižíkovi třeli bídu s nouzí, rodiče se rozhodli poslat syna na studia do Prahy. Nastoupil na německé reálné gymnázium, ale protože mu vůbec nešla němčina, v prvním ročníku propadl a přestoupil raději na české gymnázium. Už tehdy začal pracovat v továrně Markuse Kaufmana, která vyráběla telegrafy a signalizační zařízení. Mladý František byl tak geniální, že zdokonalil signalizaci železnic. Když měl maturovat, jeho rodiče velmi litovali, že nemají peníze, aby mu zaplatili další vzdělání, ale profesor Václav Zenger z pražského Polytechnického ústavu Křižíkovi dovolil, aby na všechny tamější přednášky chodil jako host.

To Františkovi velmi pomohlo a díky studiu se mu v hlavě začaly honit nápady na další vynálezy. Za vydělané peníze odjel v roce 1878 na pařížskou Světovou výstavu, kde poprvé spatřil obloukovou lampu. Tu technologicky zdokonalil a sérii jasně zářících světel úspěšně instaloval v plzeňské papírně. Tento druh osvětlení pak v roce 1881 uvedl na výstavě v Paříži a získal za ně zlaté ocenění. Následně začal experimentovat i s elektrickými tramvajemi a první, osm set metrů dlouhou tramvajovou trať vybudoval v Praze na Letné. Dodal světlo i ulicím Jindřichova Hradce a Písku a k údivu Pražanů rozsvítil takzvanou Křižíkovu fontánu.

Estée Lauder

Když se na začátku 20. století v New Yorku potkali dva židovští imigranti, Maďarka Rose Rosenthal a Čech Max Mentzer, byla z toho ohromná láska. Rose si už z předchozího manželství do čerstvého vztahu přivedla pět dětí a s novým manželem měla další čtyři. Druhým z nich byla Josephine Esther Mentzer, které od jejího narození v roce 1908 nikdo neřekl jinak než Estée. Dívka to neměla lehké, protože její rodina se sotva uživila, a ona už jako malá spolu se svými sourozenci pomáhala v otcově železářství. Tam se naučila, jak se dělá obchod a jak funguje podnikání. Když ale měla volnou chvilku, ráda česala maminku a na obličej jí nanášela krémy, které vyráběla firma jejího strýce. Tomu pak Estée během studia na střední pomáhala: doktor John Schotz byl chemikem a vyráběl různé kosmetické přípravky. Po dokončení školy se Estée začala strýcovu byznysu věnovat naplno a jeho přípravky prodávala svým kamarádkám, salonům i plážovým klubům. Protože ji strýc naučil míchat krémy, Estée založila v roce 1946 vlastní firmu Estée Lauder, spoluvlastnila ji totiž s manželem Josephem Lauderem, kterého si vzala v roce 1933. Už po roce si produkty začínající newyorské značky objednal luxusní obchodní dům Saks Fifth Avenue a věhlas značky začal rázem stoupat. Dnes má společnost, pod níž spadají značky Estée Lauder, MAC Cosmetics a Clinique, hodnotu několika miliard korun a po smrti Estée v roce 2004 v jejím vedení i nadále figuruje rodina Lauder.

 

CategoriesNezařazené