Z

Zážitek pro všechny smysly

Švýcarský obchodník s tabákem Zino Davidoff kdysi prohlásil:

„Doutník je něco, co vyžaduje respekt. Dotýká se všech smyslů, přináší všechny druhy radostí. Lze jej vychutnat nosem, na patře, prsty, očima… Dobrý doutník je příslibem absolutně úžasného zážitku.“ Každý kuřák ale potvrdí, že je potřeba vybrat si ten správný kus, který konvenuje jeho chuti, zkušenostem, rozpoložení i časovým možnostem.

Synonymem dobrého doutníku zůstává pro mnohé kuřáky stále ten kubánský, opravdu kvalitní se však vyrábějí v celé řadě dalších zemí a těm z „ostrova svobody“ se nejenže vyrovnají, ale často je i předčí. Mezi doutníkáři patří k ceněným například nikaragujská značka Perdomo. Jako jedna z mála totiž pěstuje a zpracovává téměř výhradně vlastní tabák, a má tak možnost kontrolovat jeho kvalitu a senzorické parametry. Jedinou výjimkou jsou krycí lisy connecticut, které Perdomo nakupuje v USA nebo Ekvádoru.

Perdomo Factory sídlí ve městě Estelí, v jehož okolí jsou tabákové plantáže, další má firma v oblastech kolem měst Condega a Jalapa. Každá z nich se vyznačuje jinými půdními i klimatickými podmínkami, což v kombinaci s výběrem té správné variety tabákové rostliny dává vzniknout tabáku s různými senzorickými vlastnostmi, jež se dále ještě umocňují zpracováním listů. I v doutnících se totiž odráží terroir, jinými slovy: rostlina, půda a podnebí ovlivňují, jak bude výsledný doutník chutnat. A platí to samozřejmě nejen na úrovni oblastí, ale také zemí. „Tabák z Nikaraguy bývá hodně aromatický a plný chutí a vyznačuje se silnými kořeněnými tóny,“ vysvětluje Jan Braun ze společnosti Ultra Premium Brands, která v pražském Karlíně provozuje obchod s alkoholem Warehouse #1, jehož součástí je walk-in humidor. „Podobné je to i s tím z Hondurasu. Oproti tomu třeba tabák z Dominikánské republiky je obvykle středně silný s plnou chutí a jeho mícháním se dosahuje velice zajímavých chuťových profilů. Z ekvádorských tabáků se používají hlavně tabákové listy typu connecticut, které slouží jako krycí. Jsou mírnější co do síly a jemnější v chuti.“

Jak vybrat doutník?

Ocitne-li se ve walk-in humidoru specializované prodejny začínající kuřák doutníků (řeč je teď primárně o vlhkých doutnících, tzv. longfillerech), nejspíš ani neví, kam s očima, natož po kterém kousku sáhnout. Vodítkem určitě není cena, tedy nikoliv v kontextu s kvalitou – v hodnocení odborných doutníkových magazínů si velmi dobře vedou i cenově dostupné kousky. Méně zkušení doutníkáři by ale přece jen měli vzít cenu v potaz. „Začátečníkům doporučuji držet se nejprve levnějších nebo středně drahých doutníků a na ty dražší se zaměřit, až si kouřením rozvinou své chuťové buňky a odhalí své chuťové preference,“ domnívá se Jan Braun.

Doutníky se mají kouřit na jedno posezení a bez přerušení, a tak se k důležitým faktorům výběru řadí také čas. „Máte-li ho málo, sáhněte po velikosti corona nebo po krátkém robustu. Dokážete-li si vyhradit kolem pětačtyřiceti minut, rozhodněte se pro robusto nebo toro. Pokud máte více než hodinu, můžete vybírat mezi velikostí churchill nebo torpedo,“ doporučuje Jan Braun. S chutí konkrétního doutníku vám ve specializovaném obchodě jistě ochotně poradí personál, sami ale můžete zkontrolovat vzhled a stavbu výrobku. „Ujistěte se, že doutník není nikde ani trochu prasklý, a důkladně zkontrolujte tabák na jeho patě i krycí list, který musí být hladký, bez poškození a barevně jednotný,“ vysvětluje Jan Braun a dodává: „Pohmatem pak můžete prověřit, zda je doutník ubalen rovnoměrně a správně utažen. Jedině tak získáte jistotu, že bude správně táhnout.“ Doutník tedy opatrně uchopte mezi palec a ukazováček a jemnými stisky ho prohmatejte od hlavy k patě. Měl by být po celé délce stejný, neměli byste cítit žádné hrudky ani příliš měkká místa. Jen pozor na to, aby pod příliš silným stiskem nepraskl.

Kde ho skladovat?

Nechystáte-li se doutník obratem vykouřit, je potřeba ho uložit na dostatečně vlhkém místě, aby nevyschl a nepopraskal. Ideální je teplota kolem 22 stupňů a vlhkost okolo 70 procent. Příležitostní kuřáci si mohou vystačit se sáčkem z pevnějšího plastu s uzavíráním na zip lock, v němž doutníky uloží na tmavé místo, například do zásuvky pracovního stolu. Je však potřeba k nim přiložit speciální zvlhčující sáčky, jež se kuřivu na několik týdnů postarají o optimální prostředí. Rozhodně doutníky neukládejte do chladničky. Ta totiž potraviny uchovává tím, že je ochladí a zbaví vlhkosti, čímž zabraňuje vzniku plísní. A právě odvádění vlhkosti je přesný opak toho, co doutník potřebuje, aby zůstal ve správné kondici. Nemluvě o tom, že tabák nasává okolní pachy.

Pravidelní kuřáci doutníků by určitě měli zvážit pořízení humidoru, ať už menšího osobního o objemu do sta doutníků, či velkorysejšího stolního, jehož kapacita se pohybuje od tří set do tisíce doutníků. Humidory se vyrábějí v mnoha tvarech a designech a z různých materiálů, kromě dřeva také ze skla, kovu či uhlíkových vláken. Liší se rovněž vybavením, například tím, zda mají zabudovaný digitální vlhkoměr, popřípadě – ty větší – elektronickou filtraci. „Osobně k uskladnění doutníků doporučuji humidor z masivního dřeva, jehož interiér je vyroben ze španělského cedru. Ten totiž nejlépe drží vlhkost, jeho aroma je téměř neznatelné a dřevo není náchylné k deformacím. Někdy se používá také mahagon nebo kanadský červený cedr, jehož dřevo je ale aromatičtější,“ uzavírá Jan Braun.

A co k němu?

S ohledem na protikuřácký zákon byli z příšeří barů vyhnáni i milovníci doutníků. Jedním z míst, kde dnes mohou nalézt útočiště, je pražský Bar Cohiba Atmosphere. Nachází se v Kaprově ulici a funguje na klubové bázi. Prostory v patře zahrnují kromě baru a několika salonků také obchod s prémiovým alkoholem a walk-in humidorem, v němž jsou uloženy kubánské doutníky, primárně značky Cohiba. Hosté nejprve u vstupu zaplatí symbolický poplatek deset korun, díky němuž se stanou právoplatnými členy, a poté už si mohou zapálit svůj oblíbený doutník a vybrat si k němu drink.

S jakým nápojem doutníky kombinovat, je otázkou osobního vkusu a chuťových preferencí, žádná striktní pravidla v tomto směru neexistují. K mání jsou ovšem doutníky, které jejich výrobci zamýšleli k určitému typu nápoje. Perdomo má například v nabídce řadu Special Craft Series, která cílí na milovníky piva. Každý ze tří blendů ukrytých v jiném typu krycího listu byl vytvořen tak, aby jej bylo možné napárovat ke konkrétnímu pivnímu stylu, a to včetně ležáku plzeňského typu. Doutníky řady Perdomo 12 y. o. Double Aged Vintage si zase vyloženě říkají o sklenku bourbonu, protože tabákové listy na ně použité zrály v sudech právě po tomto americkém destilátu. Funguje to ale také naopak. Součástí kolekce prémiových rumů Havana Club Icónica Collection je rum Havana Club Unión Cohiba Atmosphere vytvořený tak, aby šel do páru s doutníky. Na jeho vývoji spojili síly Kubánec Asbel Morales, maestro ronero značky Havana Club, a kubánský znalec doutníků Fernando Fernández. Inspirovali se procesem stárnutí tabákových listů, jejich míchání a zrání. Asbel Morales nejprve vybral menší várky unikátních rumů, které nechal dále stárnout a opakovaně je míchal. Výsledný destilát se dobře snoubí například s jemnou, zároveň však výraznou chutí klasického doutníku Cohiba Siglo VI.

Na předchozí straně: Rum Havana Club Unión Cohiba byl vytvořen tak, aby se chuťově optimálně snoubil s kubánskými doutníky. Na této straně nahoře: Nikaragujská značka Perdomo patří k několika málo těm, které kontrolují celou výrobu: od semínka tabákové rostliny až po krabici s doutníky.

Během výroby doutníky procházejí několikerou kontrolou, a tak by se nemělo stát, že budou špatně táhnout nebo vykazovat jiné vady.

Rájem pro milovníky doutníků jsou tzv. walk-in humidory, v nichž si lze vybírat z desítek značek. Jedním takovým disponuje například Warehouse #1 v pražském Karlíně.

Kuřákům doutníků nabízí útočiště například pražský Bar Cohiba Atmosphere.

 

CategoriesNezařazené