Z

Zaostřeno na Medical Beauty

Bez vnitřního zdraví nemůže existovat vnější krása.

Myšlenka založení kliniky, která se bude věnovat nejen estetice těla na povrchu, ale hlavně zevnitř, vznikla před jedenácti lety. A jakkoliv je vlastně logická, protože nejde o nic jiného než o naplnění  starořeckého principu žití spokojeného života „kalokagáthia“, kdy to, co je uvnitř, se odráží navenek, doposud nic podobného v Česku nefunguje. Kromě ojedinělé rodinné kliniky Medical Beauty Plzeň.

Bez vnitřního zdraví nemůže existovat ani vnější krása – vysvětluje lékař Petr Hora. Ten spolu se svou ženou a také lékařkou Gabrielou v roce 2008 vybudoval zdejší kliniku estetické medicíny na unikátním konceptu: zpomalit stárnutí a zůstat zdraví, přičemž zdraví je na prvním místě. Odrazily se v tom záliby jich obou. Medicína na prvním místě a genomika a estetická medicína zároveň.

„Cílem je dělat personalizovanou prevenci. A umět včas předcházet všem rizikům, která nám například genetika připravila,“ vysvětluje lékař.  Na námitku, že přece každý chodíme na preventivní prohlídky k lékařům, se jen pousměje. „Tomu se dá říkat jen včasná detekce již vzniklých problémů. A pak už obvykle následuje jen léčba. Zatímco my se možným problémům snažíme vždy předejít jejich včasnou detekcí,“ dodává.

Jak? Pro laiky to zní trošku jako kosmický program. Nabídka kliniky totiž zahrnuje například optimalizaci sportovní výkonnosti, prediktivní genomiku, diagnostiku střevního mikrobiomu či střevní biochemie, epigenomické testy…

Co to všechno znamená? Například analýzu DNA člověka a zjištění, jaké nemoci jej mohou potkat kdykoliv v průběhu života. Navíc naše DNA se během života mění podle toho, jakým životním stylem žijeme. Na to reagují naše bílkoviny v těle a mění se struktura a tím i dispozice k nemocem. „Rozhodně to nejsou žádné genetické horoskopy, protože u řady nemocí již dlouho víme, proč nás mohou potkat. Jde především o různé typy nádorů, konkrétně tlustého střeva či rakovinu plic – k čemuž slouží právě epigenomický test – či metabolických poruch. A to se zakládá vždy na vědeckých studiích, a ne na věštění z křišťálové koule,“ vypráví Petr Hora.

Co vše návštěvníka čeká

Ideální je nejprve zjistit, jaký je střevní mikrobiom člověka. To znamená, jaké bakterie mu například chybí, a také, jaké jsou jeho osobní potravinové intolerance. To sice nabízí již mnohé kliniky, ale v Plzni na to jdou skutečně z gruntu. Jsou tu schopni zjistit potravinové intolerance až u tří set potravin, které jsou v našich krajinách nejčastější. „Bez úpravy jídelníčku se však například akné nebo ekzémy nezmění a nezmizí a teprve poté, co se upraví vnitřní prostředí, mohou nastoupit zákroky estetické medicíny,“ popisuje hlavní filozofii kliniky lékař. „Cílem je zastavit stárnutí nejprve zevnitř a teprve pak se věnovat vnějšku člověka,“ dodává.

To znamená, že teprve po zjištění těchto dvou parametrů a po nastavení ideální výživové kombinace šité na míru přichází na řadu další zjištění, a to naše genetická předurčení. Mimochodem nejčastěji na klinice nacházejí u klientů klostridie a kvasinky, tedy bakterie související se sedavým způsobem života. Klostridie jsou přitom podezírány přímo ze vzniku některých druhů nádorů.

Pak čeká návštěvníka obvykle celý anti-aging profil. Ten dohromady s předchozími testy umí zjistit, jak rychle se tělo umí zbavovat toxinů a které stopové a minerální prvky je třeba doplnit. Spolu s dermatologickým profilem umí také odhalit u žen velmi oblíbený stupeň odbourávání kolagenu, což přímo souvisí se stárnutím pleti. Nebo také to, jaké mají předpoklady ke vzniku celulitidy. A platí tu, že čím dříve člověk přijde, tím lépe, protože takto se snáze tělo vyrovná s veškerou zátěží, jelikož ví předem jak. To znamená, že jde i o dobrý dárek k narozeninám pro pubertální dcery.

Celý program dále probíhá tak, že klient odejde se všemi doporučeními a pak je čtvrt roku dodržuje. Což je doba, za kterou sám ucítí a uvidí zlepšení mnohých svých problémů. „Po třech měsících se začínáme zabývat i cílenými doporučeními, jež vycházejí z analýzy DNA a také dál směřují k cílené prevenci možných genetických chorob,“ vypráví Petr Hora. Až potom nastává čas na případné zákroky estetické medicíny.

www.klinikaestetiky.cz

Genetika nám předurčí i to, zda jsme útočník, obránce či maratonec

Zajímavé je, že na preventivní diagnostiku chodí nejčastěji lidé už před čtyřicítkou, jimž se stala mezi příbuznými či kamarády nenadálá zdravotní příhoda, nebo dokonce úmrtí a sami chtějí něčemu podobnému předejít. Co se týče kožních problémů, dorazí často už i pacienti v dětském věku. A co je také zajímavé, kliniku rozhodně nenavštěvují jen ženy. „Ten poměr je jedna ku jedné, byť muži stále ještě v menší míře přicházejí na estetické zákroky, ale zase je zajímá mnohem víc třeba optimalizace sportovní výkonnosti,“ popisuje lékař.

„Ta je vhodná například pro šestnáctiletého sportovce, kdy rodiče nevědí, zda se má syn dál vrcholově věnovat sportu. Analýzou DNA se dá totiž určit, zda bude spíš lepší útočník, obránce nebo maratonský běžec na dlouhé tratě, to

jsme schopni doporučit například na základě toho, jaká délka svalových vláken bude u člověka v dospělosti převažovat. To znamená, že se dá předem zjistit, zda bude předurčen k rychlým či k vytrvalostním sportům. Nehledě na to, že je možné určit i to, jaká rizika, třeba co do poškození vazů, mohou u člověka hrozit.“

Vzhledem k tomu, že to vše se dá zjistit již ve velmi mladém věku, znamená to, že dobrým dárkem pro dítě už do kolébky je nechat si pro něj udělat prediktivní analýzu. Analýza DNA, pokud se dělá v jednom roce nebo v patnácti letech věku, se nezmění a sportovní limity platí pro celý život. Platí však, že čeho člověk ve vrcholovém sportu nedosáhne do pětatřiceti let, toho se pak již dosahuje jen těžko. Naopak ohledně anti-agingového programu není čas ztracen nikdy. „Přijít může pacient ve třiceti, ale i v padesáti, protože vždy se dá předejít hrozícím rizikům a stárnutí zpomalit,“ uzavírá Petr Hora.

CategoriesNezařazené