,

,,Jeden z nejhezčích výhledů na svět je z koňského hřbetu“

Sestry LadaMiriam Viesnerovy se skvěle doplňují nejen jako rodinný tandem, ale i ve společném podnikání. Lada už dvacet let pracuje především v oblasti lidských zdrojů a Miriam má zkušenosti z bankovnictví a  reklamní agentury. Skvělý potenciál pro to, aby se jejich láska ke koním a jezdectví stala i předmětem pro úspěšné podnikání!

Kromě rodinného pouta spojuje sestry Ladu a Miriam i názor, že jeden z nejhezčích výhledů na svět je z koňského hřbetu. Toto souznění se stalo inspirací pro vytvoření konceptu obchodu Equestrians, který nabízí vše, co jezdec a kůň potřebují, a to v té nejvyšší kvalitě, a hlavně tak trochu jinak.

Proč jste se rozhodly právě pro jezdecký sport?

Lada Viesnerová: V podstatě za všechno může Valentýna… Val je má dcera. Jako každá malá holčička se zhlédla v konících, ovšem u ní to nebylo jen chvilkové poblouznění, které později přebijí jiné zájmy. Dcera projevila nejen zájem, ale i talent pro jezdectví a práci s koňmi. Jako každou normální mámu mě těší trávit čas s dítětem při společných zájmech. Jsem sportovně založená, a tak jsem si řekla, proč nezkusit zrovna jezdectví? Začalo to návštěvami stájí v Trnové u Prahy a dnes máme EQUESTRIANS Club.

Miriam Viesnerová: Ano, souhlasím, za vše může Val! Na začátku jsem ji vozila na jezdecké tréninky a čekala na lavičce v jízdárně, pak jsem podlehla vůni a atmosféře kolem a nakonec se objevil první vlastní kůň.

Který z jezdeckých sportů upřednostňujete?

LV: Jezdím od všeho trošku. Jak jsem zmínila, mojí největší ambicí je podpora Valentýny, která ve svých třinácti letech s přehledem skáče v parkuru i stotřiceticentimetrové překážky. Já se věnuji ježdění jen ve volném čase, přesto jsem zvládla udělat si jezdeckou licenci, závodím ale maximálně dvakrát do roka. Každopádně, i po pár letech v sedle se stále považuji za začátečníka.

MV: Začínala jsem parkurem, ale od loňského roku se specializuji na drezuru. Ovšem také s ní teprve začínám. Nejvíc mi na ní imponuje, a zároveň mě trápí technická náročnost, záleží u ní na přesnosti a perfektním dotažení prezentovaných cviků. Jsem paličatá a důsledná, což je pro drezuru dobrý předpoklad. Ovšem kůň má také svoji hlavu, a to mnohem větší než já, a když jeden z nás není zrovna v dobrém rozmaru, může se stát, že i dlouhé hodiny tréninku vyjdou ve výsledku nazmar. V drezuře není prostor pro improvizaci.

Jak vznikl nápad založit obchod Equestrians?

LV: Před rokem v létě jsme se v rámci doprovodného programu závodů v Olomouci setkaly s prezentací značek s jezdeckým vybavením, které jsme z pražských obchodů neznaly. Myslím, že tohle bylo prvním impulzem.

MV: Při vzniku obchodu Equestrians nám nešlo pouze o to, mít přístup k vysoce kvalitním atraktivním značkám jezdeckého oblečení a potřeb, ale také o to, podělit se o ně s ostatními a nabídnout prezentaci a servis, který by splňoval naše vysoké nároky, být jeho klientem. Když připočteme zkušenosti z našich předchozích pracovních aktivit, nemohl být výsledek ve formě velkoplošného obchodu Equestrians s logem v modrozlatých barvách jiný. Forma předurčuje obsah a vyjadřuje, co u nás může zákazník očekávat.

Equestrians je váš rodinný podnik. Nedochází mezi vámi někdy k výraznějším neshodám? 

LV: Nesouhlas v názorech vidím jako obohacující, když má úroveň. Tak jsme byly vychované. Navíc jsme rozumné holky, kterým se skvěle daří oddělovat pracovní záležitosti od těch rodinných. Když se neuteče zbaběle před konfliktem, vždy je šance dopracovat se k tomu nejefektivnějšímu řešení.

MV: V minulosti jsem už s Ladou pracovala, a to pro její fitness centrum Factory Pro na pražském Smíchově, máme tedy společnou zkušenost „nanečisto“. Bylo by smutné neumět se dopracovat ke kompromisu, který bude přijatelný pro nás obě.

Jaké značky najdeme ve vašem radotínském obchodě?

LV: Mně připadá velmi zajímavá především CAVALLERIA TOSCANA, která nabízí hlavně jezdecké a volnočasové oblečení. To je to, co mě zajímá především, trávím u koní a kolem nich hodně času a je hezké být u toho oblečena komfortně, a ještě se cítit šik!

MV: Já miluji francouzskou značku HORSE PILOT, již v Praze zastupujeme exkluzivně. Je to nová značka, která vstoupila na světové trhy teprve před dvěma roky. Není tak líbivá a trendy jako ty italské, ale získala si mě pro svou funkčnost a využívání hi-tech technologií v materiálech a zpracování, které umožňují jezdci nadstandardní komfort.

Jaké další služby váš obchod nabízí?

LV: V rámci výběru oblečení a bot může klient uplatnit vlastní představu a potřebu, třeba u jezdeckého saka si může vybrat barvu, materiál, odstín prošití či tvar knoflíků. U bot na zakázku, jejichž výroba trvá šest týdnů, je možno volit jejich zdobnost od prošití a barevných kombinací až po zdobení kamínky.

MV: Co se týče jezdecké výbavy, nabízíme pasování sedla, což znamená, že si zákazník u nás může objednat sedlo, které bude na míru jak jemu, tak i koni. Samozřejmě, podobně umíme personalizovat mnoho dalších produktů ze své nabídky.

Jak funguje váš  EQUESTRIANS Club?

LV: Náš klub zajišťuje plnou škálu služeb. V jeho sídle na Obořišti, kousek od Příbrami, nabízíme tři druhy ustájení koní, které se odlišují především velikostí boxů. Cena ustájení v těch nejdražších vyjde na 12 500 korun měsíčně. Této ceně zcela odpovídá servis a péče věnovaná koním.

MV: V našich stájích nabízíme v rámci péče o koně i kolotoč, solárium, disponujeme také závodními boxy vhodnými pro soustředění. Navíc je u našich stájí v Obořišti i penzion, kde je možné se komfortně ubytovat v některém ze sedmi dvoulůžkových pokojů.

Pokud by někdo chtěl začít s jezdectvím, jaké vybavení by si měl přednostně zajistit?

MV: Nejdůležitější je určitě helma. Pokud totiž jezdec spadne z koně na hlavu, je velice pravděpodobné, že bez helmy to bude naposledy. Nabízíme helmy značek KEP nebo KAKS, díky své kvalitě vydrží pět až sedm let, a navíc je možné vybírat si z více možností designu.

LV: Když jsem začínala já nebo i má dcera, první jsme pořizovaly helmu a bezpečnostní vestu.

Kolik stojí v průměru kůň a na kolik vyjdou následné měsíční náklady?

MV: Lze říci, že v Česku stojí kůň průměrně kolem sta tisíc korun, ale jde si ho pořídit za pár desítek tisíc, a naopak i za miliony, je to otázka možností a záměru. Pokud se někdo rozhodne vlastnit koně a dopřát mu dobrou péči, je třeba počítat s náklady cca osm až patnáct tisíc měsíčně. Záleží na kondici a zdravotním stavu koně a také na tom, jak moc na něm jeho majiteli záleží. Co se týče ustájení, existují i alternativní druhy, kdy je kůň třeba neustále na louce, to se náklady samozřejmě zásadně snižují.

Co vás v podnikání nejvíce motivuje?

LV: Mne motivuje především vývoj v trendech a novinky, které trh neustále nabízí. Krásně se to prolíná s mou druhou láskou, s fitness. Ježdění na koni je nesmírně osvobozující a pro zdravého člověka také ideálním tréninkem pro celé tělo, o fyzioterapeutických účincích ani nemluvě.

MV: Pro mě je největší motivací spokojený klient, to, že sama jezdím, je pouze část mozaiky, která mi pomáhá porozumět potřebám zákazníka. Kladná zpětná vazba spokojených klientů je droga, která motivuje k tomu, nacházet lepší a lepší nabídku, možnosti a servis.

Lada (49) se dřívě věnovala fitness a kulturistice. Je spoluzakladatelkou Factory Pro, což je značka, která ji provází už přes dvacet let, i když má i další podnikatelské aktivity. 

Miriam (41) zase pracovala v bankovnictví, marketingu a reklamní agentuře. Spojením jejich know-how vznikl unikátní obchod Equestrians s jezdeckými potřebami.