O

Objevte kolekci váz Moser inspirovanou Alfonsem Muchou

Okouzlující kolekci křišťálových váz Secesní drahokamy, kterou inspirovalo dílo a umělecký styl světově proslulého secesního malíře a grafika Alfonse Muchy, vytvořili fenomenální mistři skláři manufaktury Moser. Díky jejich špičkovému řemeslnému mistrovství si sběratelé a milovníci Muchových děl mohou u příležitosti 160. výročí umělcova narození rozšířit svou sbírku o secesní motivy zachycené v křišťálu. Kolekci tvoří limitované edice dvojic váz klasických tvarů, na něž nejzkušenější rytci přenesli motivy květin a žen typických pro Muchovu tvorbu. Obdivovat tak můžete čtyři sety váz – Vázy s rytinami Kosatce a Dáma s kosatci, Vázy s rytinami Karafiáty a Dáma s karafiáty, Vázy s rytinami Růže a Dáma s růžemi a Vázy s rytinami Lilie a Dáma s liliemi.

Předlohou pro rytá umělecká díla se stala sbírka portrétů pro čtyřdílnou sérii litografií Čtyři roční období z roku 1897. Na postavách žen, které tvoří ústřední motiv každého obrazu, zaujmou pro secesní styl typické splývavé linie. Obrazům dominují rozevláté účesy, průsvitné róby a pružné stonky s krásně tvarovanými květy, které ženské postavy obklopují.

„Mistrovství skláře se na těchto vázách ukazuje v technice přejímání. Každá přejímaná vrstva barvy je jinak intenzivní, přičemž mistr rytec tenké vrstvy barev postupně odrývá a odkrývá. Vnější a vnitřní barevné vrstvy vázy se prolnou a světlo jimi prostupuje v různých intenzitách. Kontrast různých vrstev barev reaguje na světelnost jak v interiéru, tak v exteriéru“, říká Petr Larva, umělecký ředitel sklárny Moser.

Vázy s rytinami Kosatce a Dáma s kosatci

Rytý květinový motiv obklopuje vázu kolem dokola, aby světlo mohlo vstoupit dovnitř. Hlava ženy, ruce, tělo i nohy jsou proryté, šaty jsou téměř průhledné, neprůhledná vrstva barvy vyplňuje nerytou plochu a dodává dílu zajímavý kontrast. Vrchní část je ručně broušena až na podkladový čirý křišťál.

Vázy s rytinami Karafiáty a Dáma s karafiáty

Původní Muchovy litografie znázorňují ženu jako personifikovanou podobu čtyř různých květin. Naturálním pojetím vyniká zejména karafiát. Dojem louky v lese umocňuje kmen stromu v pozadí, který skláři přenesli i do křišťálové verze, a jemná, přirozená kombinace žluté a zelené.

Vázy s rytinami Růže a Dáma s růžemi

Barevné kombinace na těchto menších vázách vyzkoušeli mistři skláři vůbec poprvé. Netradiční jasné barvy a jejich spojení pomohly vytvořit odstíny podobné Muchovým originálním kresbám. Květiny získaly díky desítkám hodin ručního broušení a rytí plastický charakter, a i bez živých květin budou bezesporu ozdobou interiéru.

Vázy s rytinami Lilie a Dáma s liliemi

Aristokraticky ušlechtilé květy lilie byly ve starověkých kulturách symbolem plodnosti, naděje a budoucnosti. V západní křesťanské kultuře je naopak tradičně vnímáme jako symbol nevinnosti a čistoty. Jasně kontrastující barvy vázy dávají vyniknout tvaru květů a odrážejí i kontrast ve vnímání symboliky této květiny.

O mistrech rytcích

Tomáš Lesser * 1975

Mistr rytec Tomáš Lesser získal v únoru 2020 prestižní ocenění Francouzské republiky za přínos v oblasti umění: stal se nositelem řádu „Rytíř umění a literatury“. Ve sklárně Moser pracuje již 26 let a my jsme hrdí na to, že máme v portfoliu celou řadu jeho ojedinělých děl.

„Nejraději mám figurální motivy. Zároveň jsem Muchovým fanouškem, a proto byla radost pracovat na tomto kuse dvojnásobná,“ říká Tomáš Lesser.

 

Radek Svoboda * 1978

Radek Svoboda pracuje ve sklárně Moser 15 let. Mistrem rytcem se stal po osmi letech, což je v Moseru poměrně krátká doba. I to však potvrzuje jeho mimořádný talent.

„Specifickým provedením a výběrem barev vzniklo něco, co jsem v Moseru osobně nikdy neviděl – rytina na matné vrstvě emailu, která přechází v čiré sklo. Je to nádherný kontrast, který člověka určitě zaujme na první pohled,“ říká o kolekci Radek Svoboda.

 

Vlastimil Selinger * 1963

Ve sklárně Moser pracuje jako rytec už téměř čtyři dekády. Své řemeslo povznesl na úroveň velkých malířských mistrů, podle jejichž předloh vdechuje duši skleněným dílům.

„Muchovy motivy mám už doslova zaryté v paměti, protože je léta přenáším na jiné vázy, ale díky této nové barevnosti vyniknou mnohem lépe,“ říká Vlastimil Selinger.

 

Karel Novák * 1970

Karel Novák začínal ve sklárně Moser jako brusič, ale vždy toužil po tom stát se mistrem rytcem. Po jedné dekádě strávené na brusírně a dvou letech na vojně se jeho sen splnil v roce 1998. Od té doby se specializuje na rytí florálních motivů.

„Muchovy vázy jsou úplně něco jiného, než jsem dělával, a největší potěšení bylo vidět výsledek, který je díky vrstvení skla a emailu velmi efektní,“ řekl o kolekci Karel Novák.

O společnosti Moser

Společnost MOSER, a.s. je česká sklárna se sídlem v Karlových Varech, která vyrábí díla z vysoce kvalitního bezolovnatého křišťálu. Firma pokračuje v tradici exkluzivní manufaktury Moser, kterou v roce 1857 založil v Karlových Varech rytec a obchodník Ludwig Moser. Dnes patří mezi přední české exportéry a reprezentuje tak celosvětově českou sklářskou tradici. Moser je členem společenství Comité Colbert, které si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků. Více naleznete na www.moser.cz.

 

 

 

CategoriesNezařazené