L

LASVIT představil v nemocnici Abú Dhabí světelnou instalaci, která kreslí obrazce do písku

Když se historie setká s moderní technologií, je možné vytvořit něco pozoruhodného. Sklářská a designerská společnost LASVIT v nemocnici Burjeel Medical City v Abú Dhabí představila 16 metrů vysokou instalaci, která pomocí pohybu kyvadla maluje a vytváří příběhy do písku. Instalaci, která váží téměř 620 kilogramů dávají do pohybu tři motory. Art Therapy, jak se instalace pojmenována, je osázena 300 křišťálovými elementy. Celou instalaci řídí inteligentní software. 

Instalace se nachází v Burjeel Medical City, zdravotnické zařízení v Abú Dhabí, které aspiruje na to být nejdůležitější v regionu. Burjeel je známá také pod názvem Art of Healing a instalace z dílny LASVIT má pro klienty luxusní nemocnice sloužit jako druh terapie, i to je důvod, proč se instalace nazývá Art Therapy.

 „Na projektu Art Therapy pro abúdhabskou nemocnici Burjeel Medical City jsme celkově, tedy od designového návrhu až po finální dodání instalace pracovali přes dva roky. Dokončena byla ke konci minulého roku. Je to naše vůbec první instalace, co umí kreslit. Pohledem na obří šperk malující obrazce v písku má návštěvníkovi navodit pocit klidu a bezpečí. Instalace má terapeutický efekt,“ říká Leon Jakimič, majitel a prezident společnosti LASVIT.

Malování třemi stovkami křišťálovými elementy

Celkově šestnáct metrů vysoká jedinečná instalace přitahuje pozornost návštěvníků svým půvabem a kinetickými funkcemi. K instalaci připomínající pero jsou ze tří stran připojeny tři motory, které rozpohybují celou instalaci. Ta je zavěšena nad plochou 50 metrů čtverečního písku. Dech beroucí instalace maluje na povrch písku svým ostrým hrotem. Alchymie projektu se také ukázala v případě zvoleného písku. Ten je speciální, protože vytváří hru světla a stínů skrze linky, které kyvadlo vytváří do písku.  

LASVIT je proslulý nejenom svým designem, ale také prezentuje umění českého křišťálu a instalace Art Therapy není výjimkou. Na instalaci bylo použito 300 křišťálových elementů. I v tomto projektu si tvůrci hráli se světlem, každá skleněná součást Art Therapy má svůj vlastní zdroj světla, takže instalace a celá vytvořená malba jsou plně osvětleny. Celá instalace váží téměř 620 kg.

 

Pocta kaligrafii a moderní technologie 

Instalaci vytvořila designérka LASVIT design týmu Wanda Valihrachová. LASVIT design tým je tým více než dvou desítek kreativců, kteří vytváří jedinečný LASVIT styl pod taktovkou art direktora Maxima Velčovského. Všichni společně vytváří unikátní esenci společnosti LASVIT.

Wanda Valihrachová navrhla instalaci tak, aby zapadala do celkového designu budovy. Architektura budovy, včetně interiéru se řídí zásadami designu Blízkého východu. Všechny tyto prvky by klientům a návštěvníkům mělo navodit pocit blízkosti domova a klidu. Při vývoji designu se tvůrci snažili ještě více zpříjemnit jejich pobyt. Pro tento projekt byl speciálně vyvinut inteligentní řídící systém, na kterém LASVIT spolupracoval s libereckou VUTS.

#LasvitDesign #LasvitCollections

www.lasvit.com

Profil společnosti LASVIT

LASVIT je česká sklářská a designérská společnost, která se zaměřuje na světelné instalace na zakázku a kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Už od založení v roce 2007 se LASVIT drží své mise přinášet krásu a kus Česka klientům z celého světa, a tak inspirovat svět.

Společnost navazuje na dlouhou historii sklářství na severu Česka. Zakladatel LASVITu Leon Jakimič řídí společnost s úctou k této tradici, ale zároveň s nadšením pro odvážný design a moderní technologie. Světelné instalace jsou dělané na míru danému místu a zákazníkovi. Do světa světla přináší LASVIT inovativní pohled a jejich instalace často umí měnit barvu, či reagovat na hudbu a pohyb. Klientům svítidla vytváří specifickou atmosféru a často i vypráví svůj vlastní příběh.

Více než 2 000 světelných instalací společnosti zdobí hotely, privátní rezidence a další komerční i nekomerční prostory po celém světě. V posledních letech spolupracoval LASVIT s mnoha známými světovými designéry, ale zároveň se stal odrazovým můstkem pro mladé a nadějné talenty.

Pod vedením kreativního ředitele a známého českého designéra Maxima Velčovského, získal LASVIT prestižní cenu Milano Design Award 2018 přezdívanou „Oscar designu“. Maxim Velčovský v roce 2020 získal ocenění nejlepšího kreativního ředitele roku, který uděluje prestižní Interior Design Magazine.

LASVIT inspiruje svět, ale zdroj této inspirace se rodí doma, v srdci Lužických hor. Své sídlo má tak LASVIT od roku 2019 právě tam, v Novém Boru. Součástí komplexu je i skleněný dům – metaforický “maják sklářství” na severu Čech.

CategoriesNezařazené